Umami muualla Facebook

Julkaistu 1. 4. 2017 Teksti Mervi Sandbacka, kuvat Alvar Lappalainen 7 kommenttia Ruoka ja juoma

Pääsiäisen parhaat herkut

Pääsiäinen on ilon juhla. Se on  kevään juhlaa iloisine, kirkkaine väreineen. Pääsiäinen on myös ruokajuhla, jolloin perheet kokoontuvat syömään juhlavasti kauniisti katetun pöydän ääreen.

Kuvasimme pääsiäismenumme ihastuttavassa yksiössä, joka sijaitsee vuosisadan alkupuolella rakennetussa talossa keskustan tuntumassa. Entinen hellahuone on entisöity hienosti, mutta päivitetty kuitenkin nykyaikaan kaikkine mukavuuksineen. Hienointa on kuitenkin, että alkuperäinen kakluuni liesineen on säilytetty, ja se jopa toimii täysin moitteettomasti.

Ruokapöydälle suuren ikkunan ääreen levitimme ihanan kevätpöytäliinan, joka on ommeltu Marimekon vihreä-oranssi-pinkki Raanu-kankaasta.  Samasta kankaasta myydään tyynynpäällisiä. Yksiössä istutaan usein rennosti tyynyillä lattialla. Marimekosta löytyi raikkaat tyynyt tähän tarkoitukseen.

Kuvassa savukala-munakupposet.  Astioina somat keltaiset keramiikkapadat.

Savukala-munakupposet

4 annosta

200 g lämminsavulohta
1/2 ps (100 g) pakasteherneitä
jalapenotabascoa
4 isoa munaa
noin 1 dl kermaa
Grana Padano -juustoa raastettuna
suolaa
mustapippuria myllystä
ruohosipulia

Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Jaa ruodottomaksi perattu savukala neljään pieneen uuniastiaan tai uuninkestävään kuppiin. Lisää herneet ja mausta jalapenotabascolla (noin 2 tl/annos). Lisää munat, 2 rkl kermaa kullekin annokselle ja vastaraastettua juustoa. Rouhi myllystä mustapippuria mausteeksi. Nosta astiat uuniritilälle keskiuuniin ja paista noin 10 minuuttia, kunnes munat ovat hyytyneet. Tarjoa alkuruokana.

Marimekon Raanu-kankaasta ommeltiin keväinen pääsiäisliina.

Toimiva, kakluuniin rakennettu liesi on alkuperäinen ja yksiön katseenvangitsija.

Tumma, romanttinen puuliesi toimi värikkäiden pääsiäisruokakuvien taustana. Vihreä-valkoinen keitto on hyvin keväinen.

Minttuinen hernesosekeitto ja vuohenjuustoseos

4 annosta

6 dl vettä
1 kanaliemikuutio
2 ps (à 200 g) pakasteherneitä
1/2 dl tuoreita mintunlehtiä
valkopippuria myllystä
suolaa

Vuohenjuustoseos

100 g vuohenjuustoa
1 rs (200 g) ranskankermaa
ripaus suolaa
1-2 tl juoksevaa hunajaa
2 tl sitruunamehua

Viimeistelyyn

mintunlehtiä

Kuumenna vesi kiehuvaksi teräskattilassa ja lisää kanaliemikuutio murennettuna. Kaada kattilaan jäiset herneet. Kun vesi alkaa kiehua uudelleen, anna herneiden kiehua 2 minuuttia. Lisää mintunlehdet ja soseuta keitto tasaiseksi sauvasekoittimella. Huuhtele sauvasekoitin ja soseuta vuohenjuusto ranskankerman joukkoon. Mausta seos. Tarkista sekä keiton että vuohenjuustoseoksen maku. Kuumenna keitto juuri ennen tarjoilua, ja jaa se kulhoihin. Lisää keiton pinnalle vuohenjuustoseosta ja viimeistele annokset mintunlehdillä. Tarjoa alkukeittona.

Kaunis broileriannos houkuttelee herkuttelemaan.

Kurkumakukkakaali ja avokadoseos ovat hyviä lisäkkeitä broileriannokseen.

Broilerifileet linssipedillä, kurkumakukkakaali ja avokadoseos

4 hengelle

rypsiöljyä
voita
4 broilerin rintafileetä
suolaa
mustapippuria myllystä

Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Kuumenna öljyä ja voita pannulla. Pane broilerin rintafileet pannulle ja mausta ne päältä suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Kun toinen puoli on kauniisti ruskistunut, käännä fileet ja mausta paistunut puoli suolalla ja mustapippurilla. Nosta ruskistetut fileet leivinpaperilla peitetylle uunipannulle ja paista kypsiksi uunin keskitasolla 12 minuuttia. Anna fileiden levätä hetki ja leikkaa sitten viipaleiksi.

Linssilisäke

3 dl vihreitä linssejä
6 dl vettä
1-2 kanaliemikuutiota
1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1/2 keltaista, punaista ja vihreää paprikaa kuutioina
1-2 rkl sitruunamehua
1-2 tl valkoviinietikkaa
1/2 rkl juoksevaa hunajaa
mustapippuria myllystä
suolaa

Huuhdo linssit hyvin siivilässä. Vihreitä linssejä ei tarvitse liottaa, mutta ne suurenevat ja keittoaika lyhenee, jos liotat niitä 1-2 tuntia. Mittaa vettä kattilaan puolet linssien määrää enemmän. Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää linssit ja murenna kattilaan liemikuutio. Keitä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes linssit tuntuvat maistettaessa kypsiltä. Valuta linssit siivilässä ja pane takaisin kattilaan. Kuullota sipulit pannulla, lisää paprikakuutiot ja kuumenna ne. Kaada seos kattilaan linssien joukkoon. Lisää sitruunamehu, valkoviinietikka, hunaja, mustapippuri rouhittuna ja sekoita hyvin. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Kurkumakukkakaali

2 ps (à 600 g) pakastettuja kukkakaalinkukintoja
vettä
2 tl suolaa
2 tl kurkumaa
persiljaa hienonnettuna
punaista chiliä hienonnettuna

Mittaa kattilaan vettä ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää kukkakaali ja kaada tarvittaessa liika vesi pois. Lisää kattilaan suola ja kurkuma. Anna kiehua noin 4 minuuttia. Kokeile kypsyyttä ja valuta kukkakaali lävikössä. Pane kukkakaali tarjoiluastiaan ja ripottele päälle persilja- ja chilisilppua.

Avokadoseos

3 kypsää avokadoa
1 limetin mehu
2 tl hunajaa
suolaa

Halkaise avokadot, irrota siemenet ja kaavi hedelmälihat kulhoon. Purista päälle limettimehu. Lisää hunajaa ja suolaa. Soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella. Tarkista maku.

Lammas ja karitsa kuuluvat muodossa tai toisessa pääsiäisaterialle.

Pirteän sipulinen salaatti maistuu hyvin pehmeän makuisten karitsan ja pehmeän polentan kanssa.

Karitsan etuselkäkyljykset, tomaattikastike, polenta ja papusalaatti

4 hengelle

8 karitsan etuselkäkyljystä, eli 2/annos

Marinadi

1/2 dl rypsiöljyä
1/4 dl balsamietikkaa
1/4 dl soijakastiketta
1 tl rosmariinia
1 tl timjamia
1 tl salviaa
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 maustemittaa valkopippurijauhetta

Paistamiseen

rypsiöljyä
voita

Sekoita marinadin ainekset. Pane kyljykset pakastepussiin ja kaada marinadi päälle. Sulje pussi ja kääntele pussia niin, että marinadi peittää kaikki kyljykset. Anna kyljysten marinoitua muutama tunti. Kuumenna öljyä ja voita paistinpannulla ja paista kyljykset.

Tomaattikastike

pienehkö sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
rypsiöljyä
1 tlk tomaattimurskaa, esim. Mutti
1-2 dl vettä
1 kanaliemikuutio
1 tl juoksevaa hunajaa
mustapippuria myllystä

Kuumenna kattilassa öljyä ja kuullota siinä sipulit. Lisää tomaattimurska ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja murenna liemikuutio kattilaan. Lisää hunaja ja rouhi mausteeksi mustapippuria. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia. Tarkista maku. Soseuta kastike sauvasekoittimella, jos haluat.

Pehmeä polenta

1 keskikokoinen sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 rkl rypsiöljyä
1 l vettä
2 kanaliemikuutiota
250 g esikypsennettyjä polentajauhoja
1 prk (200 g) ranskankermaa
3 rkl pehmeää voita
50 g parmesaania vastaraastettuna
mustapippuria myllystä
(suolaa)

Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipulit öljyssä. Mittaa vesi kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja murenna kattilaan kanaliemikuutiot. Vatkaa polentajauhot vähitellen liemeen. Anna kiehua 5 minuuttia (esikypsennetyt jauhot kypsyvät nopeasti) koko ajan sekoittaen. Kun puuro irtoaa kattilan reunoista, se on valmista. Lusikoi puuro vähän jäähtyneenä tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Lisää ranskankerma, voi, parmesaani sekä mustapippuria ja sekoita kuohkeaksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Jos polenta tuntuu liian paksulta, lisää vähän maitoa tai kermaa.

Papusalaatti

2 ps pakastettuja papupaloja
1 keskikokoinen punasipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 punainen paprika kuutioituna
2-3 rkl rypsiöljyä
2 tl juoksevaa hunajaa
1/2-1 rkl vaaleaa balsamietikkaa tai valkoviinietikkaa
noin 1 tl suolaa

Kuumenna vettä kattilassa. Lisää kiehuvaan veteen pavut ja suolaa. Keitä papuja muutama minuutti, kunnes ne tuntuvat sopivan kypsiltä (älä ylikypsennä). Kaada pavut lävikköön ja huuhdo kylmällä vedellä, että pavut jäähtyvät. Valuta pavut ja kaada ne kulhoon. Lisää sipulisilput ja paprikakuutiot sekä kastikeainekset. Sekoita hyvin ja tarkista maku. Anna salaatin marinoitua jonkin aikaa jääkaapissa.

Mangososeella päällystetty valkosuklaakakku maistuu aterian jälkiruokana hyvän kahvin kera.

Valkosuklaa-mangokakku

8-10 palaa

Pohja

1 pkt (175 g) domino- tai muita täytekeksejä
50 g voita sulatettuna

Täyte

4 liivatelehteä
200 g valkosuklaata, esim. Fazer
2 rs (à 200 g) maustamatonta Philadelphia-juustoa
3 rkl sitruunamehua
1 rkl vaniljasokeria
noin 1/2 dl sokeria
3 dl kuohukermaa

Päällys

1 ps pakastettuja mangopaloja
2 rkl sitruunamehua
3 liivatelehteä
1/2 dl sokeria

Jauha keksit monitoimikoneessa ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Pane leivinpaperipala irtopohjavuoan pohjan päälle ja kiristä se paikoilleen vuoan reunuksella. Leikkaa ylimääräinen paperi vuoan ulkoreunoilta. Levitä ja taputtele muruseos vuoan pohjalle, ja pane vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi. Valmista täyte. Pane liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen 5 minuutiksi. Paloittele valkosuklaa posliini- tai teräskulhoon. Pane vettä kiehumaan pienehköön kattilaan ja nosta kulho kattilan päälle. Kun suklaa on sulanut, kaavi se nuolijalla toiseen kulhoon ja lisää kulhoon tuorejuusto, sitruunamehu ja sokerit. Vatkaa seos kuohkeaksi. Liuota liivatelehdet kattilassa pieneen vesitilkkaan. Kaada liivate ohuena nauhana tuorejuustoseokseen samalla vatkaten. Vaahdota kerma ja sekoita se puuhaarukalla kolmessa erässä tuorejuustoseokseen. Kaada täyte keksipohjalle vuokaan. Tasoita pinta tarvittaessa ja peitä kulho alumiinifoliolla. Nosta kakku jääkaappiin hyytymään. Kun kakku on hyytynyt, valmista mangopäällyste.
Sulata mangopalat ja soseuta ne. Liota liivatelehdet pehmeiksi ja liuota ne kuumaan sitruunamehuun. Sekoita liivateseos mangososeen joukkoon. Sekoita sokeri soseeseen. Levitä sose kakun pinnalle ja anna hyytyä muutama tunti. Irrota kakku vuoasta ennen tarjoilua ja siirrä se lastoilla tarjoiluastiaan. Tarjoa kakku kahvin kanssa aterian jälkiruoaksi.

Sitruuna-kookosmuffinit

noin 16 kpl

2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
2 1/2 dl kookoshiutaleita
2 tl vaniljasokeria
75 g voita
1 1/2 dl sokeria
2 munaa
1/2 dl lemon curdia

Kuorrutus

5 dl tomusokeria
noin 2 rkl sitruunamehua
Tutti Frutti crushia tai nonparelleja

Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Mittaa astiaan kuivat aineet ja sekoita hyvin. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen vatkaten. Lisää lemon curd ja puolet jauhoista ja sekoita puuhaarukalla. Sekoita loput jauhot taikinaan. Asettele paperisia muffinivuokia pellille ja jaa taikina tasaisesti niihin. Nosta pelti uunin keskiosaan ja paista noin 10 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla. Anna muffinien jäähtyä ennen kuorruttamista.
Mittaa tomusokeri kulhoon ja sekoita siihen sitruunamehua, kunnes saat levitettävän koostumuksen. Levitä sokerikuorrutus muffineille ja ripottele pinnalle heti joko Tutti Frutti crushia tai nonparelleja. Tarjoa pääsiäisen kahvipöydässä.

Tuorepashamaljat

4 hengelle

250 g maitorahkaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 dl kuohukermaa
1 prk aprikoosia
1 prk cocktailkirsikoita
pieniä suklaamunia
sitruunamelissaa hienonnettuna

Sekoita rahkaan sokerit ja vaahdotettu kerma. Valuta aprikoosit ja kuutioi ne, ota osa koristeluun. Valuta ja paloittele kirsikat, ota osa koristeluun. Sekoita aprikoosikuutiot ja paloitellut kirsikat rahkaseokseen. Jaa tuorepasha neljään jälkiruoka-astiaan. Koristele annokset aprikoosilla, kirsikalla, suklaamunilla ja sitruunamelissalla.

Pikkuyksiössä tyynytkin toimivat istuimina.

Kevätkukkien värikkäät ruukut piristävät sisustusta.


Hyvää pääsiäistä ja kevättä kaikille Umami.fi:n ystäville!

Toivottaa Umami.fi-tiimi

Tämän jutun tekivät: Mervi Melasniemi, Liisa Wilska ja Alvar Lappalainen.

Tuotetiedot

Keltainen minipata Le Creuset, Stockmann, 29 €
Kompotti-keittiöpyyhesetti, mustavalkoinen, 2 pyyhettä, Marimekko, 32 €
Raanu-kangas, Marimekko, 37,-/m
Pure Blossom -kulho, Stockmann, 17,20
Pure Blossom -lautanen, Stockmann, 21,90
Vina-valkoviinilasi, Stockmann, 7,90
Osterikulho, 24 cm, Stockmann, 31,50
Vina-punaviinilasi Burgunder, Stockmann, 7,90
Vatruska-kangas, Marimekko. 37,-/m
Jälkiruokamalja Leonardo Green Balcon, Stockmann, 9,90
Pomelo-tyyny, Marimekko, 89 €
Raanu-tyynynpäällinen, Marimekko 50 x 50 cm, 29,50
Kivitarha-tyynynpäällinen, Marimekko 50 x 50 cm, 47,-


Aiheet: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

7 kommenttia

  1. Ihana artikkeli, sitä

    Ihana artikkeli, sitä tulee oikein pääsiäistunnelmaan! Värikkäät kuvat ja inspiroivat ohjeet, hyvin tehty!

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Anni

    14. 3. 2013 10.31

  2. Juttu minun mieleeni,

    Juttu minun mieleeni,
    hellii kaikkia aisteja. Kiitos!

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Risu

    19. 3. 2013 10.25

  3. Kiitokset Anni ja

    Kiitokset Anni ja Risu! Ruusut lämmittävät mieltä :)

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Mervi Melasniemi

    19. 3. 2013 12.19

  4. Broilerifileet linssipedillä, kurkumakukkakaali

    Broilerifileet linssipedillä, kurkumakukkakaali ja avokadoseos

    Paras broilerinfilee ateria mitä olen koskaan tehnyt. Kukkakaalia ei ollut, joten jouduin jättämään se pois, mutta maistui silti, Hunaja avocadossa, mikä maku! Teen uudestaan kukkakaalin kera. Kiitos ohjeesta! :)

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Rauni

    3. 4. 2015 18.41

Kirjoita kommentti