Umami muualla Facebook

Julkaistu 11. 4. 2019 Teksti Mervi Sandbacka, kuvat Mervi Melasniemi Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Pääsiäisen yrttinen lammaspata

Hyvin maustettu lammaspata on mitä mainioin pääsiäisruoka. Se on hyvä vaihtoehto lampaanviululle tai -paistille. Isoiksi lohkoiksi leikatut juurekset, sipulit ja valkosipulinkynnet kuuluvat ilman muuta lammaspataan. Mausteikseen pata sai muun muassa aromikkaita etelän yrttejä ja liemekseen vahvaa lihalientä sekä punaviiniä.







Pääsiäisen lammaspata

noin 2 kg lampaanpaistia
voita
rypsiöljyä
2 isoa porkkanaa
pala lanttua
1 palsternakka ja/tai pala juuriselleriä
2 sipulia
8 valkosipulinkynttä
3 laakerinlehteä
suolaa myllystä
mustapippuria myllystä
2 tl fenkolinsiemeniä
2 tl timjamia
2 tl oreganoa
2 tl salviaa
2 tl minttua
pieni nippu tuoretta timjamia
2-3 oksaa tuoretta rosmariinia
5 dl lihalientä kuutioista tai fondista
punaviiniä, esim. italialaista Pasqua Merlot’ta

Jos liha on pakastettua, anna sen sulaa huoneenlämmössä yön yli. Leikkaa sulanut, huoneenlämpöinen liha isohkoiksi paloiksi, poista rasva ja kalvot. Kuumenna voita ja öljyä paistinpannulla ja ruskista lihapalat muutamassa erässä. Siirrä paistetut lihapalat kulhoon odottamaan.
Kuori juurekset ja sipulit sekä valkosipulinkynnet. Paloittele juurekset ja sipuli suuriksi paloiksi ja suikaloi valkosipulinkynnet.
Jauha fenkolinsiemenet huhmaressa ja sekoita yrttien kanssa. Lado liha ja juurekset kerroksittain pataan, rouhi kerroksille suolaa ja mustapippuria ja ripottele fenkoli-yrttiseosta. Pane päällimmäiseksi niput timjamia ja rosmariinia.
Valmista vahvaa lihalientä liemikuutioista tai fondista ja kaada se pataan. Lisää punaviiniä, kunnes ainekset juuri ja juuri peittyvät.
Nosta pata 200-asteisen uunin alaosaan ritilälle. Kypsennä ensin 30 minuuttia, säädä sitten lämpö 150-asteiseksi ja jatka kypsentämistä 2 tuntia. Voit kokeilla lihan kypsyyttä/mureutta, ja jos haluat, jatka kypsennystä vielä noin 30 minuuttia.
Poista yrttiniput padan päältä. Kauho osa liemestä kastikekattilaan ja suurusta liemi. Kaada liemi takaisin pataan ja sekoittele. Voit siistiä padan sisäreunoja talouspaperilla, ennen ruoan tarjoilua, jos haluat. Hienonna yrttejä tai lehtipersijaa padan pinnalle. Nosta pata pöytään ja tarjoa keitetyn riisin ja hyvän leivän kanssa.

Pssst! Alkon sivuilta löydät lammaspadalle suositeltuja punaviinejä.

Vihin kauniin Le Creuset -patani käyttöön lammaspadallani.


Aiheet: , , , ,

Kirjoita kommentti