Umami muualla Facebook

Julkaistu 23. 3. 2018 Teksti Mervi Hannele Sandbacka 3 kommenttia Ruoka ja juoma

Pääsiäisleivonnaisia

Pääsiäiseksi leivotaan aina jotain, kuten muihinkin suuriin juhliin. Perinteisimmät ovat hyvä pulla, rahkapiirakka ja sitruunapai. Niitä ja uudempia trendileivonnaisohjeita olemme tähänkin keränneet Umamin nyt jo laajasta ruokaohjearkistosta.

Umami-tiimi toivottaa kaikille lukijoilleen iloista herkkupääsiäistä!

Kuva Tiia Koskimies.




Limetti-marenkipai

8 palaa

Pohja

100 g voita
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
2 tl kardemummaa
1 tl leivinjauhetta

Limettikiisseli

3 limetin mehu
1 1/2 dl vettä
1 1/2 dl sokeria
2 munaa
2 rkl perunajauhoja
(2 tippaa vihreää karamelliväriä)

Marenki

3 valkuaista
1 dl hienoa- tai tomusokeria

Tarjoiluun

iso tölkki valmista vaniljakastiketta

Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Nypi voihin yhdistetyt kuivat aineet ja taputtele taikina voideltuun, halkaisijaltaan 24-26 sentin piirasvuokaan. Nosta vuoka ritilälle uunin alaosaan ja kypsennä 15 minuuttia. Valmista sillä aikaa limettikiisseli. Pese limetit hyvin ja raasta niistä kuoren vihreä osa. Purista mehu ja lisää muiden ainesten kanssa kattilaan. Sekoita hyvin ja kuumenna, kunnes kiisseli muuttuu sakeaksi ja läpikuultavaksi. Älä anna kiisselin kiehua. Nosta kattila levyltä ja lisää limetin kuoriraaste. Jos haluat lisää 2 tippaa vihreää karamelliväriä. Nostele varovasti lämpimän piiraspohja reunoja ja kaada kiisseli kypsennetylle pohjalle. Vaahdota valkuaiset ja sokeri kovaksi, kiiltäväksi vaahdoksi ja lusikoi limettitäytteen päälle. Nosta pai uuniin. Anna olla uunissa, kunnes marenki on sopivasti ruskistunut, 5-8 min. Tarkkaile marengin väriä, ja ota piiras uunista heti, kun piiras on  kauniin vaalean ruskea!

Pssst! Voit halutessasi vaihtaa täytteen limetin sitruunaan.

Kuva Satu Kemppainen.

Rahka-rusinapiirakka

100 g voita
1 dl sokeria
1 muna
4-4 1/2 dl erikoisvehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte

1 prk (250 g) maitorahkaa
1 dl kuohukermaa
1 dl kermaviiliä
1 muna
1 dl rusinoita
2 tl vaniljasokeria
1 sitruunan kuori ja mehu

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna ja jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Painele taikina pyöreään piirasvuokaan. Sekoita täytteen aineet keskenään ja levitä taikinalle. Paista piirasta 200 asteessa noin 30–40 minuuttia.

Kuva Tiia Koskimies.

Tiian rahkakakku

75 g voita
1 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Täyte

800 g – 1 kg sitruuna- tai vaniljarahkaa
4 munaa
2 dl kuohukermaa
2 rkl perunajauhoja
(1 dl sokeria, jos käytät maustamatonta rahkaa)

Valmista pohjataikina. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää muna ja vähitellen keskenään sekoitetut vehnäjauhot sekä leivinjauhe. Taputtele taikina leivinpaperilla vuorattuun rengasvuokaan. Kaada kaikki täytteen aineet isoon kulhoon ja vatkaa vatkaimella oikein hyvin sekaisin. Kaada seos taikinalle. Paista 175 asteisessa uunissa 50 minuuttia. Käännä lämpö pois uunista ja anna kakun vetäytyä siellä vielä 10 minuuttia. Anna jäähtyä kunnollla ennenkuin siirrät sen pois vuoasta. Tarjoa kakkua vaikka sulatettujen pakastemansikoiden kanssa. Koristele halutessasi tomusokerilla.

Pssst! Voit tarjota piiraan kanssa pakastemarjoista tehtyä, sokerilla makeutettua marjakastiketta.

Kuva Satu Kemppainen.

Hedelmäinen pavlova

Marenkipohja

6 munaa
1 mm suolaa
3 dl hienoa sokeria
2 tl maissitärkkelysjauhoja, Maizena
1 1/2 tl vaaleaa balsamietikkaa
(muutama tippa keltaista karamelliväriä)

Täyte

2 dl kuohukermaa
1 rkl vaniljasokeria
1 prk (200 g) vaniljarahkaa

Päälle

2 kiiviä
2-3 kypsää keltaista luumua
1 rs ananaskirsikoita
1-2 passionhedelmää
sitruunamelissanlehtiä

Pane uuni kuumenemaan 100 asteiseksi. Aseta pellille leivinpaperi ja sen päälle halkaisijaltaan 24-senttinen vuoka. Piirrä paperille ympyrä vuoan reunoja myötäillen. Voitele ympyrä ohuelti voilla. Erottele munista valkuaiset isoon, kuivaan kulhoon. Ole varovainen, etteivät keltuaiset mene rikki. Jos keltuaista joutuu valkuaisten joukkoon, vaahtoutuminen ei onnistu. Lisää suola valkuaisten joukkoon ja vaahdota valkuaiset sähkövatkaimen suurimmalla teholla. Lisää sitten sokeria vähän kerrallaan valkuaisvaahtoon samalla koko ajan vatkaten. Lisää välillä maissitärkkelysjauhot sihdin kautta ja etikka (sekä karamelliväriä, jos haluat). Kun vaahto on kiiltävää ja kovaa, se on valmista. Levitä vaahto kuohkeasti piirtämääsi ympyrään, ja muotoile keskelle matala kuoppa. Nosta pelti uunin keskiosaan ja paista 1 1/2 tuntia. Anna marengin jäähtyä ja irrota se sitten varovasti esim. lastojen avulla ja nosta tarjoiluvadille. Täytä pavlova vähän ennen tarjoilua. Vaahdota kerma ja mausta vaahto vaniljasokerilla. Yhdistä vaahto vaniljarahkan kanssa. Tarkista maku ja lisää hiukan sokeria, jos haluat. Lisää täyte kuohkeasti marenkipohjan keskelle. Kuori ja paloittele hedelmät sekä lisää ne täytteen päälle. Halkaise passionhedelmät ja lusikoi sisus päällimmäiseksi. Lisää muutamia sitruunamelissanlehtiä. Tarjoa pavlova aterian jälkiruoaksi sellaisenaan tai kahvin kanssa.

Kuvat Tiia Koskimies.

Sahramipullat ja bostonkakku

3 dl maitoa
2 munaa
1 ½ dl sokeria
1 paketti hiivaa (tai pussillinen kuivahiivaa)
1 rkl kardemummaa
1 annospussillinen sahramia
1 tl suolaa
n. 1 kg vehnäjauhoja
100 g sulatettua voita

Bostonkakkuun

noin 1 dl appelsiinimarmeladia, kanelia

Erottele munat.  Valuta valkuaiset alustuskulhoon ja kelmuta keltuaiset toiseen kulhoon odottelemaan voitelua. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja vispaa valkuaisten joukkoon, murenna ja liuota joukkoon hiiva. Vatkaa ilmavasti joukkoon sokeri ja mausteet. Lisää jauhoja vähän kerrallaan koko ajan ilmavasti vatkaten. Kun vispilää ei enää voi käyttää siirry alustamaan käsin. Lisää joukkoon sulatettu voi alustamisen loppuvaiheessa. Lisää jauhoja niin kauan, että saat hyvin käsistä ja kulhon reunoista irtoavan ja helposti muotoiltavan taikinan. Jos jauhoja on lisännyt alustusvaiheessa tarpeeksi, niitä ei enää tarvitse ripotella leivinlaudalle. Vaivaa taikinaa sinnikkäästi, jotta saat hyvän sitkon. Kohota liinan alla lämpimässä paikassa 30-40 minuuttia. Vaivaa ilmakuplat pois ja jaa taikina kahtia. Leivo pötkyläksi ja leikkaa noin 60 g painavia paloja. Pyörittele pyöreiksi pulliksi, letitä tai käytä mieleisiäsi luovia muotoja. Kohota pullat pellillä, voitele keltuaisella ja paista 225 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Sekoita koristekuorrutuksen aineet ja levitä jäähtyneiden pullien pinnalle. Jos teet pullataikinasta bostonkakun kauli se levyksi leivinlaudalle, sivele pintaan reilusti hyvää appelsiinimarmeladia, ripottele kanelia ja kääri rullalle. Leikkaa rullasta paloja ja asettele voideltuun kuivakakkuvuokaan, jossa on reikä keskellä. Asettele paloja päällekkäin vuoan puoliväliin asti. Kohota, voitele pinta munalla ja paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Koristele kuten pikkupullat.

Kuva Mervi Melasniemi.

Ananaskakku

Pohja

200 g Digestive-keksejä
75 g voita sulatettuna

Täyte

500 g maitorahkaa
2 limetin mehu
1 1/2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
4 liivatelehteä
2 rkl kiehuvaa vettä
3 dl kuohukermaa

Päälle

1 tlk ananaspaloja omassa mehussaan
2 liivatelehteä
1 rkl limettimehua
ripaus tai tippa keltaista karamelliväriä
2 rkl sokeria

Aseta leivinpaperi halkaisijaltaan 24-senttisen irtopohjavuoan pohjan päälle ja kiristä reunus pohjan ympärille. Leikkaa ylimääräinen paperi reunoilta pois. Hienonna keksit ja sekoita sulatetun voin kanssa. Levitä seos vuoan pohjalle ja painele tiiviiksi. Sekoita maitorahkaan limettimehu ja sokerit. Liota liivatelehtiä 5 minuuttia kylmässä vedessä. Purista niistä liika vesi ja liuota ne kattilassa kiehuvaan vesitilkkaan. Kaada liivate ohuena nauhana rahkaseokseen samalla sekoittaen. Vaahdota kerma ja lisää vaahto kolmessa erässä rahkaseokseen. Kaada täyte pohjalle. Peitä vuoka ja nosta kakku jääkaappiin hyytymään yön yli. Koristele kakku seuraavana päivänä. Kaada ananaspalat siivilään kulhon päälle ja ota mehu talteen. Leikkaa palat ohuemmiksi ja asettele vuoassa olevan kakun pinnalle. Pane liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Purista niistä vesi pois. Kumenna pieni määrä ananasmehua kiehuvaksi ja liuota liivatelehdet siihen. Sekoita liivateseos lopun kylmän mehun joukkoon, ja lisää mehuun limettimehu, karamelliväri ja sokeri. Kaada seos kakulle. Peitä vuoka ja nosta jääkaappiin, kunnes kiille on hyytynyt. Irrota kakku vetämällä veitsellä vuoan reunoja pitkin ja avaa vuoan reunus. Nosta kakku varovasti lastojen avulla tarjoiluastiaan.

Kuva Mervi Melasniemi.

Pääsiäismunakakku

Pohja

1 pkt (175 g) Domino-keksejä
50 g voita sulatettuna

Täyte

200 g taloussuklaata
500 g maitorahkaa
1 1/2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
4 liivatelehteä
2 rkl kiehuvaa appelsiinimehua
100 g tummaa suklaata rouhittuna
2 dl kuohukermaa

Koristeeksi

suklaatäytteisiä “pikkulinnunmunia”

Aseta leivinpaperi halkaisijaltaan 20-senttisen irtopohjavuoan pohjan päälle ja kiristä reunus pohjan ympärille. Leikkaa ylimääräinen paperi reunoilta pois. Hienonna keksit ja sekoita sulatetun voin kanssa. Levitä seos vuoan pohjalle ja painele tiiviiksi. Sulata suklaa vesihauteessa ja sekoita kulhossa rahkan ja sokerien kanssa. Liota liivatelehtiä 5 minuuttia kylmässä vedessä. Purista niistä liika vesi ja liuota ne kattilassa kiehuvaan appelsiinimehuun. Kaada liivate ohuena nauhana rahkaseokseen samalla sekoittaen. Sekoita rouhittu suklaa rahkaseokseen. Vaahdota kerma ja lisää vaahto kolmessa erässä rahkaseokseen. Kaada täyte keksipohjalle. Peitä vuoka ja nosta kakku jääkaappiin hyytymään yön yli. Irrota kakku vetämällä veitsellä vuoan reunoja pitkin ja avaa vuoan reunus. Nosta kakku varovasti lastojen avulla tarjoiluastiaan. Koristele kakku ennen tarjoilua.

Kuva Tiia Koskimies.

Pääsiäisleivokset

noin 12 annosta

Pohja

1 dl perunajauhoja tai ohrakasta
1 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
4 munaa
1 1/2 dl sokeria

Täyte

noin 1 1/2 dl aprikoosihilloa

Päälle

2 dl kuohukermaa
1 rkl vaniljasokeria
nonparelleja
pieniä suklaamunia
sitruunamelissaa

Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Levitä pellille leivinpaperi ja voitele se kevyesti öljyllä. Mittaa kuivat aineet pieneen kulhoon ja sekoita hyvin keskenään. Vatkaa munat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sihtaa kuiva-aineseos vaahtoon varovasti sekoittaen. Levitä taikina leivinpaperille pellille. Paista noin 10 minuuttia. Tarkkaile kypsymistä. Kumoa pohja sokerilla sirotetulle leivinpaperille, irrota pohjapaperi ja anna pohjan jäähtyä täysin. Levitä hillo pohjalle ja kääri rullaksi. Kiedo rulla leivinpaperiin ja anna tekeytyä jääkaapissa tarjoiluun asti. Leikkaa rulla viipaleiksi ja asettele ne tarjoiluvadille. Vaahdota kerma ja mausta vaniljasokerilla. Lusikoi vaahto viipaleille. Ripottele päälle nonparelleja ja koristele pienillä suklamunilla sekä sitruunamelissan lehdillä.

Kuva Satu Kemppainen.

Kuppikakut

10 kpl
Kuppikakku on nyt trendileivonnainen – kokeile sinäkin!

1 luomusitruuna
100 g voita tai leivontamargariinia
2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja tai ohrakasta
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
2 munaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl vaniljajogurttia

Päälle

1 1/2 dl kuohukermaa
1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
muutama tippa keltaista ja vihreää karamelliväriä
nonparelleja

Lisäksi

10 keskikokoista amerikanmuffinivuokaa

Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Pese luomusitruuna ja raasta kuoren keltainen osa. Sulata voi ja anna sen jäähtyä. Mittaa kuivat ainekset kulhoon ja sekoita hyvin. Vatkaa munat ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon sitruunan kuoriraaste ja vuorotellen voisulaa, jauhoseosta sihdin läpi sekä vaniljajogurttia. Jaa taikina muffinivuokiin. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Kokeile kypsyyttä cocktailtikulla. Anna valmiiden kuppikakkujen jäähtyä (kuppikakut voi pakastaa, jos et tarjoile niitä heti). Kuorruta kakut ennen tarjoilua. Vaahdota kerma ja makeuta sokereilla. Jaa vaahto kahteen osaan ja lisää toiseen keltaista karamelliväriä ja toiseen vihreää karamelliväriä. Kermavaahdon värjääminen ei toki ole  välttämätöntä. Lusikoi vaahdot pehmeästi kuppikakuille. Ripottele koristeeksi nonparelleja.

Kuva Tiia Koskimies.

Oliivi-rosmariinileipä

1 kpl

4 dl haaleaa vettä
50 g hiivaa
1 1/2 dl vihreitä oliiveja viipaloituna
1/2 dl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
1 1/2 tl suolaa
2 rkl vaaleaa siirappia, hunajaa tai sokeria
1/2 dl öljyä
noin 10 dl hiivaleipävehnäjauhoja

Liuota kädenlämpöiseen veteen hiiva. Lisää mausteet, suola, siirappi ja öljy sekä noin puolet jauhoista, sekoita tasaiseksi. Lisää joput jauhot vähitellen ja jatka vaivaamista lopussa käsin (ellet tee taikinaa yleiskoneessa). Lisää jauhoja, kunne taikina irtoaa kulhon reunoista ja tuntuu sopivan kiinteältä, mutta ei kovalta. Anna taikina kohota vedottomassa, lämpimässä paikassa liinalla peitettynä vähintään puoli tuntia. Vaivaa taikina hyvin jauhotetulla alustalla. Pyörittele taikinasta paksu tanko ja käännä kranssin muoroon. Nipistele päät yhteen. Nosta kranssi leivinpaperilla päällystetylle  pellille.  Anna leivän kohota liinan alla noin 20 minuuttia. Sivele pinta kylmällä vedellä ja leikkaa saksilla pintaan “suomuja”. Nosta leipä 200-asteiseen uuniin ja kypsennä, kunnes pinta on kauniin ruskea. Kokeile kypsyyttä kopauttamalla leivän pohjaa. Jos kuuluu ontto kumaus, leipä on kypsä.

Kuva Satu Kemppainen.

Mehevä saaristolaislimppu

Tämän paremmalta ei leipä voi maistua – päälle vain voita ja mahdollisesti hyvää juustoa.

1/2 l appelsiinimehua
50 g hiivaa
2 tl suolaa
1 dl tummaa siirappia
1 rkl fenkolinsiemeniä (tai kuminaa)
1 1/2 dl ruissihtijauhoja
1 1/2 dl kauraleseitä
1 1/2 dl mämmimaltaita
5 dl hiivaleipäjauhoja

Lämmitä mehu kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva ja suola joukkoon. Lisää muut aiheet ja hämmennä puuhaarukalla pehmeäksi taikinaksi. Kaada taikina voideltuun suorakaiteen muotoiseen vuokaan. Kohota lämpimässä paikassa 1 tunti. Paista 175 asteisessa uunissa puolitoista tuntia Kumoa leipä vuoasta ja jäähdytä. Säilytä paperipussissa. Leipä säilyy tosi hyvin.

Kuva Satu Kemppainen.

Iloista Pääsiäistä Umamin ystäville!

Toivottavat pääsiäisleipurit Mervi ja Tiia


Aiheet: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 kommenttia

  1. Onpas ihanan näköisiä!

    Onpas ihanan näköisiä! Suklaan ystävänä tuo suklaamunin koristelu kakku on niin houkutteleva. On pakko kopioida resepti talteen. Kiinnostava myös siksi, että siinä on käytetty rahkaa, eikä tuorejuustoa, kuten yleensä tämän tyyppisissä kakuissa.

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    M

    21. 3. 2013 14.52

  2. onko se kissa

    onko se kissa

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    lihis

    18. 4. 2014 20.58

Kirjoita kommentti