Umami muualla Facebook

Julkaistu 6. 2. 2019 Teksti Mervi Sandbacka, kuvat Mervi Sandbacka Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Paistettuja porsaan sisäfileeviipaleita

Umami.fi:n arkiruokaohjeissa toistuu aina sama idea – ruoan pitää valmistua nopeasti, sen pitää olla maukasta, terveellistä ja edullista. Alla olevan ruokaohjeen annoksesta riittää kahdelle tai kolmelle.

Välillä kannattaa tarkistaa maustevarastoaan ja täydentää sitä niillä mausteilla ja maustekastikkeilla, joista pidät. Tarkista myös, että sinulla on sinappia ja ketsuppia. On helpompaa tehdä maukasta ruokaa, kun mitään maustamisen kannalta olennaista ei puutu kotoa.

Kätevää on pitää kaapissa aina muutama purkki tomaattimurskaa ja -pyreetä, ruokakermaa ja säilykepapuja ja linssejä, joita voi käyttää monissa ruoissa. Pakastimessa on hyvä olla varalla kasvissekoituksia, juureskuutioita, herneitä, parsakaalia yms.

Hyviä tarjoustuotteita kuten lohta, broilerituotteita, porsaan lihaa tms. kannattaa ostaa pari ylimääräistä pakkausta pakastimeen. Itse pidän huolta myös siitä, että kotona on aina ylimääräisiä riisi- ja spagettipakkauksia sekä perunoita ja juureksia. Näin varautumalla on myös helppo improvisoida hyvää ruokaa silloinkin, kun ei ehdi tai jaksa käydä ihan joka päivä kaupassa.

Paistettuja porsaan sisäfileeviipaleita

1 porsaan sisäfilee
suolaa
mustapippuria myllystä
oreganoa
BBQ-maustetta, esim. Santa Marian American BBQ Spice chili & Smoky
rypsiöljyä ja voita paistamiseen

Kastike

1 pieni punasipuli tai shalottisipuli
rypsiöljyä
1 1/2 rkl vehnäjauhoja
noin 2 1/2 dl vettä
1 annosrasia lihafondia tai lihaliemikuutio
1/2 prk ruokakermaa, esim. juustoruokakermaa
2 tl puolukkahilloa
mustapippuria myllystä
(suolaa)

Tarjoiluun

ranskanperunoita, pakaste
maustekurkkua
puolukkahilloa

Pane uuni kuumenemaan kiertoilmalla 200-asteiseksi. Poista huoneenlämpöinen porsaan sisäfilee pakkauksestaan ja pyyhi filee kuivaksi. Leikkaa filee noin 1 1/2 sentin viipaleiksi. Kuumenna paistinpannulla öljyä ja voita ja pane fileeviipaleet pannulle. Mausta viipaleet ja ruskista ne ensin toiselta puolelta, käännä viipaleet, mausta ja ruskista toinen puoli. Nosta viipaleet uunivuokaan. Levitä tarvittava määrä ranskanperunoita leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle. Nosta pannu uuniin ja ajasta pakkauksen mukainen paistoaika. Laita lopuksi fileeviipalevuoka uuniin noin 3 minuutiksi. Valmista kastike ranskanperunoiden kypsymisen aikana. Kuumenna öljyä pannulla ja lisää sipulisilppu. Anna sipulin pehmetä ja mittaa pannulle jauho. Sekoita hyvin ja kaada vesi pannulle, sekoita tasaiseksi. Lisää fondi tai liemikuutio. Sekoita ja kaada kerma ja puolukkahillo pannulle. Anna kastikkeen kiehua 3 minuuttia välillä sekoittaen, lisää tarvittaessa vähän vettä. Mausta mustapippurilla ja tarkista maku. Lisää vähän suolaa, jos tarpeen. Tarjoa lisäksi maustekurkkua ja puolukkahilloa sekä esim. kaalisalaattia tai juuresraastetta, jos haluat.

Pssst! Ranskanperunoitakin voi syödä, kunhan vain harvoin. Meillä ne ovat harvinaista herkkua, vaikka mieheni pitää niistä. Teen itse usein paahtojuureksia, jotka ovat terveellisempää herkkua.


Aiheet: , , , , , ,

Kirjoita kommentti