Umami muualla Facebook

Julkaistu 16. 2. 2012 Teksti Mervi Sandbacka, kuvat Umami.fi 2 kommenttia Ruoka ja juoma

Papusoppaa ja marinoituja voipapuja

Pavut ovat ruokaisaa talviruokaa, joista voit valmistaa keittoja, patoja, salaatteja tai leipätahnoja. Pavut on liotettava yön yli ja ne vaativat pitkän keittoajan, kuten kuivatut herneetkin, joten papuruoka ei valmistu ihan käden käänteessä, mutta on ehdottomasti vaivan arvoista. Viikonloppuna on yleensä aikaa valmistaa pitkää kypsymistä vaativia ruokia

Keitin pussillisen valkoisia voipapuja*) ja puolesta keitettyjä papuja tein lihaisan papukeiton, toisen puolen marinoin. Molemmat ruoat olivat kerrassaan herkullisia. Ihastuin ikihyviksi marinoituihin papuihin, joten tulen tekemään niitä tästä lähtien usein.

Pavut ovat hyvin ravintorikkaita ja ne sisältävät runsaasti proteiinia, ravintokuitua sekä B-ryhmän vitamiineja.

* (= Voipapu (butter bean) eli limanpapu.

Kuivattujen papujen käsittely ennen ruoaksi valmistamista

Suomen Elintarviketurvallisuusvirasto eli Evira ohjeistaa papujen käsittelystä seuraavasti: Monet pavut sisältävät proteiineihin kuuluvaa toksista lektiiniä (fytohemagglutiniinia), joka kuitenkin hajoaa keitettäessä. Kuivattuja papuja käytettäessä tulee puolestaan aina noudattaa seuraavia yleisiä käsittelyohjeita: 1) kaikkien papujen liottaminen yön yli (vähintään 12 tuntia) ja huuhteleminen sekä 2) keittäminen vähintään puoli tuntia tai tarvittaessa pitempäänkin. Tämän käsittelyn jälkeen papuja voi turvallisesti nauttia salaateissa, keitoissa, padoissa ja muissa ruoissa.

Liota, huuhdo ja keitä pavut

Ohjeita noudattaen, panin pavut (500 g) likoamaan runsaaseen kylmään veteen yön yli 12 tunniksi. Liotuksen jälkeen huuhtelin pavut hyvin juoksevan veden alla ja panin ne kattilaan runsaaseen kylmään veteen. Kuumensin veden kiehuvaksi, lisäsin 2 rkl karkeaa suolaa ja annoin papujen kiehua kaksi tuntia. Valutin veden pois ja jaoin pavut kahteen osaan ruokien valmistamista varten.

Pssst! Papujen liottamisen ja keittämisen asemesta voit ostaa säilykepapuja, jotka ovat hyvin edullisia. Itse käytän pahvitetroihin pakattuja, suolaveteen säilöttyjä papuja.

Lihaisa papusoppa

noin 6 annosta

700 g karjalanpaistilihoja
rypsiöljyä
1 sipuli kuutioituna
4 valkosipulinkynttä paloiteltuna
1 rkl merisuolaa
4 laakerinlehteä
1/2 rkl kuivattua timjamia
noin 10 maustepippuria
vettä
1 ps (500 g) isoja juureskuutioita, pakaste
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1 tlk (70 g) tomaattipyreetä
noin 1/2 l vettä
1 lihaliemikuutio
2 tetratölkkiä (à 285 g) voipapuja
mustapippuria myllystä
suolaa
persiljaa

Ruskista lihapalat öljyssä ja siirrä isoon kattilaan. Lisää kattilaan sipulit, suola, mausteet ja vettä sen verran, että lihat ovat kokonaan veden alla. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen kannen alla pari tuntia, kunnes lihapalat ovat mureita. Lisää kattilaan juureskuutiot, tomaattimurska, tomaattipyree ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää liemikuutio. Anna kiehua noin 20 minuuttia, kunnes juurekset ovat sopivasti al dente. Lisää loppuvaiheessa kuumenemaan lävikössä huuhdotut pavut. Rouhi keittoon mustapippuria. Tarkista lopuksi maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Viimeistele persiljalla, sekin tuo keittoon hyvää makua.

 

Marinoidut voipavut

Marinadi

1 dl rypsiöljyä
2 rkl sitruunamehua
2 rkl vaaleaa balsamietikkaa
1 rkl maketusjauhetta, esim. Steviaa tai
juoksevaa hunajaa
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
noin 1 tl mineraalisuolaa
mustapippuria myllystä
persiljaa

Sekoita marinadin ainekset ravistellen kannellisessa muovi- tai muussa purkissa. Lisää pavut ja kääntele purkkia. Säilytä jääkaapissa. Tarjoa papuja vaikka pienenä alkupalana, salaateissa tai muhennettuna leipälevitteenä.


Aiheet: , , , , , ,

2 kommenttia

 1. JUMBOPAVUT, nam! JUMBOT

  JUMBOPAVUT, nam! JUMBOT kiitokset ohjeesta!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Risu

  25. 2. 2012 13.49

Kirjoita kommentti