Umami muualla Facebook

Julkaistu 16. 6. 2017 Teksti Mervi Melasniemi, kuvat Mervi Melasniemi Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Parsaa ja tomaattipestoa

Parsakausi on juuri meneillään, joten nyt on paras aika herkutella parsalla. Tuore parsa on herkullista ja rapeaa, vanha on puisevaa, ainakin tyvestään. Napsauta tai leikkaa parsan tyvi tarvittaessa pois.

Jos ostat tuoretta parsaa ja joudut säilyttämään sitä jääkaapissa, kääri parsanippu puhtaaseen, kosteaan astiapyyhkeeseen, jolloin se säilyy hyvin vaikka pari päivää.

Tuoretta vihreää parsaa ei tarvitse kuoria, mutta valkoisen parsan kuori on aika kuituista, joten kuori se ohuelti kuorima- tai parsaveitsellä. Keitä parsat suolalla maustetussa vedessä. Vihreä parsa kypsyy noin 5 minuutissa, valkoinen parsa tarvitsee paksuudestaan riippuen 15-20 minuuttia. Kokeile kypsyyttä.

Kuvassa peston ainekset.

Parsaa tomaattipeston kera

4 annosta

Tomaattipesto

1/2 prk puolikuivattuja tomaatteja öljyssä, esim. Pirkka
5 rkl tomaattien öljyä
pala (50 g) parmesaania
2 rkl sitruunamehua
1 tl juoksevaa hunajaa
1/2 tl suolaa

Lisäksi

2 nippua (à 500 g) tuoretta vaaleaa parsaa
1 ruukku friseesalaattia
50 g pinjansiemeniä
vaaleaa balsamietikkaa
oliiviöljyä
suolaa, esim. Maldonia
mustapippuria myllystä
tuoretta basilikaa ja timjamia

Mittaa tomaattipeston ainekset korkeaan kulhoon tai kannuun ja soseuta sauvasekoittimella. Tarkista maku. Huuhdo parsat ja kuori ne ohuelti kuorimaveitsellä nupusta alaspäin. Leikkaa mahdolliset puisevat tyvet pois. Kuumenna vettä laakeapohjaisessa paistokasarissa tai isossa kattilassa. Lisää veteen merisuolaa. Pane parsat kiehuvaan veteen ja keitä noin 10 minuuttia (vihreälle parsalle riittää 3-4 minuutin keittoaika). Kokeile kypsyyttä varsista haarukalla tai veitsenkärjellä. Valuta vesi pois ja nosta parsat talouspaperille valumaan. Huuhdo ja linkoa salaatti salaattilingossa. Paahda pinjansiemenet pannulla. Levitä salaatinlehdet neljälle lautaselle ja mausta tilkkasella balsamietikkaa sekä oliiviöljyä. Ripottele salaateille vajaa puolet paahdetuista pinjansiemenistä. Lisää vielä ripaus suolaa, ja rouhi mausteeksi mustapippuria. Nosta kullekin annokselle 5 parsaa. Lisää tomaattipestoa ja viimeistele tuoreilla yrteillä.


Aiheet: , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti