Umami muualla Facebook

Julkaistu 7. 11. 2018 Teksti Mervi Sandbacka, kuvat Pia Ingberg/Readme.fi Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Peruna on ruoka ihan oikea

Sanna Mansikkamäki on tehnyt kirjan perunasta. Peruna – parhaat reseptit -kirjassa (Readme.fi) on helposti kotikeittiössä toteutettavia reseptejä. Kirjasta löytyy myös monipuolinen tietopaketti perunasta. Lisäksi perunanviljelijät ja siemenperunayritykset saavat kirjassa sanansa kuuluville, Sanna Mansikkamäki kertoo alkusanoissaan. Kirjan herkukkaat kuvat ovat ruokakuvaaja Pia Ingbergin.

Perunasta on todella moneksi, sen kirjankin reseptit todistavat. Ne käyvät munakkaisiin, gratiineihin, paistettaviksi, salaatteihin, uunissa kypsennettäviksi ja erilaisin täyttein nautittaviksi, keittoihin, patoihin, ohukkaisiin jne. Näihin kaikkiin kirjasta löytyy hyvät ohjeet.

Peruna on välillä päässyt vähän unohtumaan, koska sen väitetään lihottavan, mikä ei tietenkään pidä paikkansa. Muun muassa pasta, riisi, couscous tai quinoa on monesti korvannut ruokalautasellamme perunan, eikä siinä mitään vikaa sinänsä ole, mutta peruna ja sen lukemattomat herkulliset lajikkeet kuuluvat aterioillemme aivan yhtä hyvin. Se, mikä meitä suomalaisia ja muiden maiden ihmisiä lihottaa on kohtuuttomuus, kun syödään ylettömästi ja vääränlaista ruokaa, leivonnaisia ja makeisia, makeita juomia yms. Kohtuus kaikessa. Perunaa on soimattu lihottavaksi täysin perusteettomasti.

Onneksi kauppa on oivaltanut, että kuluttajat haluavat mieluiten ostaa irtoperunaa. Muistan, miten aikanaan kaikki peruna oli pakattu muovi- tai paperipusseihin. Perunapussista löyhähti ikävä haju, kun sen avasi ja osa perunoista oli jo osin pilaantunut. Sellaista perunaa ei voinut pitää herkkuna. Peruna vaatii kaupassa arvoisensa kohtelun.

Perunalajikkeita kaivataan lisää. Olen USA:ssa käydessäni huomannut kaupoissa perunalajikkeiden runsauden. Nyt olisi aika tuoda Suomeen lisää uusia, värikkäitä lajikkeita, mikä innostaa käyttämään enemmän perunaa. Viljelin kuluneena kesänä sinistä Blue Kongoa, jonka Honkongista tuodut siemenperunat ostin puutarhamyymälästä. Perunoista tuli erittäin rupisia, mutta hyvältä ne maistuivat. Keitettynä ja kuorittuna valmistin niistä muun muassa salaattia ja pyttipannua. Siemenperunoiden laatuun niitä kauppaavien yritysten kannattaa kiinnittää huomiota.

Peruna-kirja muistuttaa tärkeästä asiasta ja se ilmestyi juuri oikeaan. Perunaa tuodaan nyt kovasti esille, mikä on hyvä asia. ”Peruna on pyöreä, peruna on soikea, peruna on ruoka ihan oikea.” Lastenlaulun sanoissa on vinha perä.

Kirjan tiedot

Sanna Mansikkamäki
Peruna – Parhaat reseptit
Kuvaaja Pia Inberg
Kustantaja Readme.fi
Julkaistu 10/2018
Sivuja 281
Hinta 38,00 €
Kovakantinen, sidottu tai koteloitu
ISBN 9789523216457


Aiheet: , , , , ,

Kirjoita kommentti