Umami muualla Facebook

Julkaistu 2. 7. 2018 Teksti Mervi Sandbacka 2 kommenttia Ruoka ja juoma

Perunasalaatteja juhlaan ja arkeen

Uudet perunat ja niistä valmistetut salaatit ovat kesällä suurta herkkua, ja erityisesti silloin hyvä perunasalaatti on paikallaan, kun haluat vaihtelua peruna-silliyhdistelmään, jota syödään kesällä varsin usein.

Perunasalaatti vaatii runsaan, hyvin maustetun kastikkeen. Perunasalaattiin voit lisätä makusi mukaan erilaisia makuaineita, kuten kapriksia, oliiveja, paistettua pekonia, suikaloitua kinkkua, savukalaa, fetajuustoa, kananmunaa jne.


Kuva Sakari Majantie.

Peruna-pekoni-kaprissalaatti

8 annosta

1 1/2 kg pieniä, tasakokoisia varhaisperunoita
1 1/2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
2 prk (à 200 g) kermaviiliä tai ruokajogurttia
1/2 prk täysjyvädijonsinappia
1/2 sitruunan mehu
2 rkl sokeria
suolaa ja mustapippuria myllystä
1 ps (140 g) pekonia
noin 20 kpl varrellisia kaprismarjoja
nippu tilliä hienonnettuna

Keitä puhtaiksi pestyt perunat sopivan kypsiksi. Anna niiden jäähtyä vähän aikaa ja paloittele sitten perunoiden koon mukaan joko puoliksi tai neljään osaan. Lisää perunoille suolaa ja pippuria. Sekoita varovasti, etteivät perunat murskaannu. Mausta kermaviili sinapilla, sitruunamehulla, sokerilla, suolalla ja pippurilla. Tarkista maku. Sekoita kastike perunoiden kanssa. Kuutioi pekoni ja paista se rapeaksi pannulla. Kokoa salaatti tarjoilukulhoon kerroksittain pekonin, kaprismarjojen ja tillisilpun kanssa. Koristele salaatti samoilla aineksilla.

Kesäkuu

Peruna-muna-sillisalaatti

4 annosta

1 kg isohkoa uutta perunaa keitettynä
5 keitettyä (8 min) munaa viipaloituna
1 tlk (250 g) tillisilliä, esim. Ahti
Kastike
1 nippu tilliä hienonnettuna
1 nippu ruohosipulia tai sipulinvarsia hienonnettuna
1-2 prk kermaviiliä
1 dl majoneesia
1 rkl sitruunamehua
1–2 tl sokeria
valkopippuria
suolaa tai yrttisuolaa
Viimeistelyyn
lehtisalaattia, tilliä ja/tai ruohosipulia

Leikkaa keitetyt perunat paksuhkoiksi viipaleiksi. Viipaloi munat ja valuta silli. Sekoita kastike. Huuhdo ja linkoa salaatti. Kokoa salaatti. Levitä ison salaattivadin pohjalle salaatinlehdet ja niiden päälle peruna-, muna- ja silliviipaleet.  Lusikoi päälle salaatinkastike. Viimeistele salaatti tilli- ja/tai ruohosipulisilpulla.

Kuva Kirsi Salovaara.

Tiian salaatti

Peruna-omena-kurkkusalaatti

n. 1 kg uusia perunoita
1 hapokas omena kuutioina
2-3 dl maustekurkusta leikattuja kuutioita
1/2 tuore kurkku kuutioina
ruohosipulia hienonnettuna

Kastike
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 prk kermaviiliä
1 dl majoneesia
1 rkl dijoninsinappia, myös täysjyväversio käy hyvin
1/2 sitruunan mehu
loraus neitsytrypsiöljyä
suolaa, mustapippuria

Raaputa perunoiden pinta puhtaaksi. Kuoria saa jäädä. Keitä suolavedessä kypsiksi. Sekoita sillä välin kastike. Leikkaa perunat kuutioiksi heti kun sormet kärsivät sen tehdä ja kaada hyvin sekoitettu kastike joukkoon. Perunat imevät itseensä lämpimänä makuja. Voit jättää salaatin odottelemaan tässä vaiheessa, jos haluat. Sekoita joukkoon muut aineet ja tarkista maku. Voit tarjota salaattia haaleana tai jäähtyneenä. Koristele vati salaatinlehdillä, keitetyillä kananmunilla ja tomaatilla. Salaatti sopii sellaisenaan tarjottavaksi tai ruokien lisäkkeenä.

 Kuva Tiia Koskimies.

perunasalaatti2-001

Peruna-rukolasalaatti

1 1/2-2 kg uusia perunoita

Keittämiseen

karkeaa suolaa
tilliä

Kastike

nippu ruohosipulia hienonnettuna
3-4 dl paksua kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia
2-3 rkl Dijonnaise-sinappimajoneesia
1 1/2 tl suolaa
2 tl maustamatonta, juoksevaa hunajaa
2 rkl sitruunamehua
mustapippuria myllystä

Viimeistelyyn

1 ruukku rukolaa

Lisää hyvin pestyt perunat kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen. Pane nippu tilliä perunoiden päälle. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes perunat ovat juuri sopivan kypsiä, älä ylikypsennä. Anna perunoiden jäähtyä sen verran, että pystyt käsittelemään niitä. Kuori perunat tarvittaessa ja halkaise ne. Lisää perunoille kastikeainekset ja sekoita. Tarkista maku. Anna salaatin tekeytyä jääkaapissa tarjoiluun asti. Siirrä salaatti tarjoilukulhoon ja lisää päälle rukola.

Peruna-savulohisalaatti

Peruna-savukalasalaatti

2 annosta

noin 1/2 kg keitettyjä uusia perunoita
noin 200 g savukalaa, esim. savusiikaa, -silakkaa tai
lämminsavulohta tai -kirjolohta
1 pieni sipuli hiononnettuna

Kastike

2 rkl rypsiöljyä
1 rkl sitruunamehua
1 tl hunajaa
1 rkl makeaa sinappia, esim. kotisinappia
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä

Lisäksi

1-2 rkl kapriksia
ruohosipulia hienonnettuna
(muutamia pieniä salaatin- tai rucolanlehtiä)

Keitä hyvin pestyt perunat hyvin suolatussa vedessä kypsiksi. Perkaa ja paloittele savukala ja hienonna sipuli sekä sekoita kastike perunoiden kiehuessa. Kun perunat ovat kypsät, valuta vesi ja halkaise perunat samantien kulhoon. Sekoita kastike heti perunoiden kanssa. Lisää savukalapalat, sipulisilppu, kaprikset ja ruohosipuli ja sekoita varovasti nostellen. Lisää pinnalle halutessasi pieniä salaatinlehtiä tai rucolaa.

Pssst!
Tätä salaattiohjetta on helppo suurentaa isommallekin porukalle, kunhan muistat, että kastike saa olla vahvan makuista, että peruna todella maustuu kunnolla. Kuuma peruna imee itseensä hyvät maut!

Kuva Mervi Melasniemi.

perunasalaatti3hyvä21-575x766

Peruna-tomaatti-herneenversosalaatti

4  annosta

noin 750 g perunoita, kiinteä lajike
1 tl suolaa
1 prk (99/65 g) kapriksia

Kastike

1 prk kermaviiliä
1 rkl sitruunamehua
noin 1 dl sinappista kurkkusalaattia
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 dl tilliä hienonnettuna
suolaa
pippurisekoitusta myllystä

Viimeistelyyn

pieniä luumu- tai kirsikkatomaatteja
herneenversoja tai tilliä

Pese perunatja keitä suolalla maustetussa vedessä kypsiksi.  Anna perunoiden jäähtyä. Kuori ja kuutioi perunat isoon kulhoon ja ripottele päälle suolaa. Lisää valutetut kaprikset. Sekoita kahdella lusikalla nostellen. Valmista kastike ja kaada perunoille. Sekoita ja anna maustua jääkaapissa tarjoiluun asti. Tarkista lopuksi maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Pane salaatti laakealle vadille tai kulhoon ja halkaise koristeeksi muutamia pieniä luumutomaatteja. Koristele huuhdotuilla herneenversoilla tai tillillä. Tarjoa nakkien kanssa ja/tai lihapullien kanssa.

Kuva Tiia Koskimies.

Uudet perunat

Kuva Mervi Melasniemi.


Aiheet: , , , , , , , , , ,

2 kommenttia

  1. Hyvää!

    Hyvää!

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Eeva

    24. 6. 2015 13.40

Kirjoita kommentti