Umami muualla Facebook

Julkaistu 7. 2. 2019 Teksti Mervi Sandbacka, kuvat Umami.fi Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Raclette-ilta ystäville

Raclette on kotoisaa illanistujaisruokaa syys- ja talviaikaan. Pannun ympärillä on kotoisaa ja viihtyisää, kun ruoasta voi nautiskella ilman kiirettä ystävien kanssa seurustellen. Raclette-laitteita löytyy varmaan monesta kodista, mutta niitä tulee käytettyä harvoin. Kaivoimme vanhan, aikanaan kirpparilta aivan uutena ostetun, liekillä kuumennettavan laitteemme esiin ja tarjosimme ystäväpariskunnalle raclette-aterian perinteiseen tapaan.

Raclette on helppoa tarjottavaa, hankit muutamaa erilaista juustoa ja viipaloit ne, keität kuoriperunoita ja panet muutamaa lisäkettä tarjolle. Raikas salaattikin on paikallaan melko tuhdin racletten kanssa.

Kuva: Tästä se alkoi – raclettelaite keskelle pöytää ja sitten kannettiin”pötyä” pöytään. Retropöytäliina ei ehkä ollut kirjavuudessaan kuvauksen kannalta paras mahdollinen, mutta muuten kiva :).

Emme löytäneet tällä kertaa varsinaista, sveitsiläistä Raclette-juustoa, joten ajattelimme kokeilla muutamaa erilaista juustoa. Halusimme erittäin makurikkaita juustoja, koska niitä nautitaan miedon perunan kanssa. Näitä neljää ostimme:

– espanjalaista Caprillice al vino -vuohenjuustoa, jota valellaan kypsytysvaiheessa punaviinillä. Juusto maistuu erittäin täyteläiseltä, vuohenmaitoiselta ja siinä voi aistia voimakkaan punaviinin aromeja.

– Mouhijärven Herkkujuustolan erinomaisen maukasta Hilma-tilsitjuustoa, jota valmistaja suosittelee muun muassa racletteen.

– sveitsiläistä, luomuraakamaidosta valmistettua, maukasta kittikuorista juustoa Bio Welleä, jonka haju on voimakkaampi kuin lempeän aromikas ja harmoninen maku.

Juustojen kuvat valmistajien.

– Ranskan Jura-vuoristosta peräisin olevaa, lehmänmaidosta valmistettua Morbier-juustoa, jonka keskellä on tummanharmaa tuhkaraita. Kuoren pinnalle on istutettu punakittibakteeria, joka kypsyttää juutoa ja, joka haisee vahvasti. Juusto maistuu pähkinäiseltä ja hedelmäiseltä, paljon miedommalta kuin hajusta voisi päätellä.

Racletten kanssa tarjotaan perinteisesti myös pieniä kirpeitä lisäkkeitä, kuten cocktailkurkkuja, hillosipuleita ja muita etikkasäilykkeitä. Me tarjosimme tällä kertaa edellä mainittujen lisäksi paprikasäilykettä ja oliiveja, yrttipatonkia sekä vesimeloni-kurkku-jäävuorisalaattia, jossa oli sitruuunamehusta, oliiviölystä ja hunajasta valmistettu kastike, maustettuna Välimeren yrttisekoituksella, suolalla ja mustapippurirouheella.

Jälkiruoaksi tarjosimme puolukkaista Aino-jäätelöä vahvan kahvin kera, mitään muuta ei olisi tukevan aterian jälkeen jaksanutkaan.

Juustot viipaloituna ja pannu kuumana.

Kaada sulanut juusto perunan päälle ja nauti. Perunan voi myös paloitella ennen juuston kaatamista sen päälle. Maistuu herkulliselta!

Mitä juomaksi raclettelle?

Raclettelle sopii hyvin olut, joko vaalea tai tumma lager, me valitsimme tumman. Viineistä sopivat yhtä hyvin valko- kuin punaviinikin,  jokaisen oman maun mukaan.

Saksalainen, baijerilainen luostariolut Weltenburger Kloster Barock Dunkel tumma olut maistui erinomaisesti racletten kanssa. Sen tuoksussa ja maussa oli terävyyttä, maussa myös hiven makeutta ja sopivasti kitkeryyttä.

Valkoviinimme oli ranskalainen, kuiva, hedelmäinen, miedosti tamminen ja mausteinen, normaalihapokas Domaine les Salices Viognier, hinta Alkossa 9,48 euroa. Italialainen, ”supervenetolainen” punaviinimme oli täyteläinen, tanniininen, tamminen, vaniljainen, mausteinen, hedelmäinen ja jälkimaultaan pitkä Masi Brolo di Campofiorin 2008 Alkon tilausvalikoimasta, hinta 21,90 euroa. Pullo kannattaa avata vähintään tuntia ennen tarjoilua, että viini ehtii hieman avautua ja lasissa sitten lisää. Viinit sopivat mainiosti racletten kanssa, tosin edullisemmistakin viineistä ja oluista olisi löytynyt hyvät kumppanit raclettelle.

Maukkaat juustomme maistuivat voimakkaammilta sellaisenaan, koska juustojen maut mietonevat sulaessaan. Sellaisenaan Hilma-juustosta pitivät kaikki, mutta sulatettaessa siitä irtosi runsaasti rasvaa, joten meidän mielestämme se ei kovin hyvin soveltunut racletteen. Muut valitsemamme juustot sopivat kyllä sulatettaviksi.


Aiheet: , , , , , ,

Kirjoita kommentti