Umami muualla Facebook

Julkaistu 9. 5. 2018 Teksti Mervi Sandbacka 2 kommenttia Ruoka ja juoma

Raparperiherkkujen aika

Raparperia alkaa pikkuhiljaa saada omasta puutarhasta ainakin eteläisessä Suomessa. Kaupoistakin saattaa löytyä tuontiraparperia. Ensimmäinen raparperipiiras omista raparpereista maistuu parhaimmalta, samoin raparperikiisseli. Myös raparperihillo on ihanaa viilin tai maustamattoman jogurtin kanssa sekä täytekakkujen tai kääretorttujen täytteissä.




Raparperitrifle

Raparperikiisseli

5 isoa raparperinvartta viipaloituna
2 dl sokeria
1 kaneltanko
1/2 dl vettä
2 rkl maissitärkkelysjauhoja
1/2 dl kylmää vettä

Vaniljakiisseli

1/2 l maitoa
2 keltuaista
2 rkl maissitärkkelysjauhoja
noin 1/2 dl sokeria
1 vaniljatanko

Lisäksi

noin 200 g murokeksejä tai vaaleaa kääretorttupohjaa
1 dl kuohukermaa
1/2 rkl vaniljasokeria
valkoisia marenkeja
kaneli-sokeriseosta

Pane viipaloitu rapareri kattilaan ja lisää sokeri, kanelitanko ja vesi. Kuumenna ja keitä alhaisella lämmöllä pehmeäksi välillä sekoitellen. Poista pinnalta vaahto. Lisää lopuksi maissitärkkelysjauhosta ja vedestä tehty suurus ja anna kiisselin kiehua hiljalleen, kunnes se on sakeaa. Poista kanelitanko. Ripottele kiisselin pinnalle hiukan sokeria. Peitä kannella ja nosta kattila vesialtaaseen kylmään veteen jäähtymään.

Mittaa vaniljakiisselin ainekset paksupohjaiseen kattilaan. Halkaise ensin vaniljatanko ja vedä siemenet veitsenkärjellä maidon joukkoon, lisää myös vaniljatanko. Kuumenna ja sekoittele samalla. Anna kiehua hiljalleen, kunnes kiisseli sakenee . Sekoita koko ajan, ettei kiisseli pala pohjaan. Poista vaniljatanko. Jäähdytä kuten raparperikiiseli.

Kokoa jälkiruoka panemalla kulhoon kerroksittain raparperi- ja vaniljakiiseliä keksien tai kärtorttupohjapalasten kanssa. Jätä päällimmäiseksi raparperikiisseliä. Vaahdota kerma ja mausta vaniljasokerilla. Lisää vaahtoa kuohkeasti päälle. Koristele muutamalla marengilla ja sirottele pinnalle kaneli-sokeriseosta. Peitä kulho tuorekelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa tarjoiluun asti.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.


Raparperipiiras vaniljakastikkeella

Pohja

125 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 muna

Täyte

500 g raparperia
1 1/2 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja

Päälle

50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
3 rkl sokeria
1 tl kanelia

Tarjoiluun

vaniljakastiketta

Valmista pohja. Leikkaa voi kuutioiksi kulhoon. Lisää muut ainekset ja sekoita taikina tasaiseksi. Vuoraa taikinalla halkaisijaltaan 24-26-sentin piirasvuoka.
Pane vuoka viilenemään jääkaappiin. Huuhtele ja kuivaa raparperit. Leikkaa ne ohuehkoiksi paloiksi kulhoon. Lisää sokerimäärästä 1/2 dl raparperien joukkoon, sekoita ja anna seistä vähintään puolituntia.
Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi.
Ota piirasvuoka jääkaapista ja esipaista sitä uunin alimmalla ritilätasolla 12 minuuttia. Nosta vuoka uunista.
Kaada raparpereista irronnut neste pois. Sekoita raparpereihin loput sokerista sekä perunajauhot ja levitä raparperit esipaistetulle pohjalle.
Tee piiraan päälle murusteltava taikinaseos. Nypi ainekset sekaisin ja murustele taikina raparperitäytteen päälle.
Paista piirasta noin 30 minuuttia. Tarkkaile paistumista, peitä tarvittaessa. Sihtaa piiraalle tomusokeria, jos haluat.
Tarjoa lämpimänä vaniljakastikkeen kanssa. Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Raparperi-mansikkapiiras

Pohja

100 g voita
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
1 tl kanelia

Täyte

1 prk (250 g) maitorahkaa
1 dl maitoa
3 munaa
1 1/2 dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
1/2 l raparperipaloja

Viimeistelyyn

mansikoita
tomusokeria

Tarjoiluun

vaniljakastiketta

Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Mittaa pohjan ainekset kulhoon ja nypi murumaiseksi ja muodosta palloksi. Voitele halkaisijaltaan 28 sentin piirasvuoka. Kauli taikina jauhotetulla alustalla vuokaan sopivaksi, nosta taikina vuokaan ja painele taikinaa reunoille. Kaulimisen sijaan voit taputella taikinan vuokaan. Pistele pohja ja nosta uuniin 10 minuutiksi.
Valmista täyte. Vatkaa kulhossa maitorahka, maito, munat, sokeri ja vaniljasokeri tasaiseksi seokseksi. Levitä raparperipalat esipaistetulle pohjalle ja kaada rahkaseos vuokaan. Nosta vuoka ritilälle uunin alaosaan. Paista noin 35 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt. Peitä vuoka paistamisen aikana leivinpaperilla, ettei reunat pala.
Anna piiraan jäähtyä ja viipaloi sen päälle mansikoita. Sihtaa halutessasi pinnalle tomusokeria, ja varsinkin, jos mansikat ovat hapahkoja. Tarjoa piiraan kanssa vaniljakastiketta.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Marenkinen raparperipiiras vaniljajäätelöllä

noin 8 palaa

Pohja

100 g voita
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
1 tl kanelia
2 rkl kylmää vettä

Täyte

1 l raparperipaloja
1 1/2 dl sokeria
1 kanelitanko
1 rkl perunajauhoja

Marenki

3 munanvalkuaista
1/4 tl suolaa
1 dl sokeria

Tarjoiluun

vaniljajäätelöä

Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Valmista ensin täyte. Pane raparperi kattilaan (ei alumiiniseen). Lisää sokeri ja kanelitanko. Kuumenna alhaisella lämmöllä, kunnes raparperista alkaa irrota nestettä. Anna kiehua noin 5 minuuttia. Jäähdytä. Sihtaa lopuksi siivilän läpi  perunajauhot joukkoon ja sekoita.
Valmista pohja. Nypi voi ja yhdistetyt kuivat aineet murumaiseksi seokseksi. Lisää lopuksi kylmä vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Levitä taikina halkaisijaltaam 26-28 sentin piirasvuokaan. Paista 10-15 minuuttia, kunnes pohja on hennon vaalean ruskea.
Levitä raparperikiisseli pohjalle. Vaahdota valkuaiset ja suola ensin ja lisää sitten sokeri vähitellen voimakkaasti vatkaten. Vatkaa, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää. Levitä vaahto kauniisti täytteen päälle. Nosta piiras takaisin uuniin. Paista 5-8 minuuttia tai, kunnes marenki on kauniin vaalean ruskeaa. Tarkkaile ruskistumista, ettei pinta pääse palamaan.
Tarjoa vaniljajäätelön kanssa jälkiruoaksi.

Ohje Mervi Melasniemi, kuva Sakari Majantie.

raparperi-533x800

Raparperipiiras kermavaahdolla ja siirapilla

Pohja

4 dl erikoisvehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
2 tl jauhettua kardemummaa
1 tl leivinjauhetta
125 g voita tai leivontamargariinia
1 muna

Täyte

2 prk (à 200 g) vaniljarahkaa
1/2 dl sokeria
3 munaa

Pinnalle

350 g raparperipaloja
2 rkl tummaa sokeria

Tarjoiluun

ruokosokerisiirappia tai vaahterasiirappia
2 dl kuohukermaa
1 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria

Sekoita kuivat ainekset hyvin keskenään. Lisää kuutioitu voi ja nypi ainekset murumaiseksi seokseksi. Lisää muna ja sekoita taikina tasaiseksi. Taputtele taikina jauhotetuin käsin halkaisijaltaan noin 28-senttiseen piirasvuokaan.
Sekoita täytteen ainekset ja kaada täyte taikinapohjalle. Lisää päälle raparperi palat ja sirottele päälle tumma sokeri.
Nosta piiras ritilälle 200-asteisen uunin alimmalle tasolle. Paista noin 40 minuuttia.
Tarjoa piiraan kanssa ruokosokerisiirappia ja sokerilla sekä vaniljasokerilla makeutettua kermavaahtoa.

Ohje Mervi Melasniemi, kuva Satu Kemppainen.

Mamman raparperipiiras

Pohja

100 g voita
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
1 tl kanelia

Täyte

1 prk (250 g) maitorahkaa
1 dl maitoa
3 munaa
1 1/2 dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
1/2 l raparperipaloja

Tarjoiluun

vaniljakastiketta

Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Mittaa pohjan ainekset kulhoon ja nypi murumaiseksi ja muodosta palloksi. Voitele halkaisijaltaan 28 sentin piirasvuoka. Kauli taikina jauhotetulla alustalla vuokaan sopivaksi, nosta taikina vuokaan ja painele taikinaa reunoille. Kaulimisen sijaan voit taputella taikinan vuokaan. Pistele pohja ja nosta uuniin 10 minuutiksi.
Valmista täyte. Vatkaa kulhossa maitorahka, maito, munat, sokeri ja vaniljasokeri tasaiseksi seokseksi. Levitä raparperipalat esipaistetulle pohjalle ja kaada rahkaseos vuokaan. Nosta vuoka ritilälle uunin alaosaan. Paista noin 35 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt. Peitä vuoka paistamisen aikana leivinpaperilla, ettei reunat pala.
Anna piiraan jäähtyä ja viipaloi sen päälle mansikoita. Sihtaa halutessasi pinnalle tomusokeria, ja varsinkin, jos mansikat ovat hapahkoja. Tarjoa piiraan kanssa vaniljakastiketta.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Elsen raparperitorttu

2 munaa
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl erikoisvehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
2 dl raparperia ohuina viipaleina
noin 75 g normaalisuolaista voita
1/2 dl ruokokidesokeria

Voitele halkaisijaltaan 20-22-sentin vuoka. Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita jauho ja leivinjauhe keskenään ja lisää vaahdon joukkoon. Kaada taikina vuokaan. Levitä ohuet raparperiviipaleet taikinan päälle. Höylää juustohöylällä voita päälle. Ripottele sokeri pinnalle. Nosta vuoka uunin toiseksi alimmalle ritilätasolle. Paista noin 20 minuuttia. Tarkkaile paistumista ja peitä vuoka tarvittaessa loppuvaiheessa, ettei pinta pala. Tarjoa lämpimänä kylmän vaniljakastikkeen kanssa.

Kuva Mervi Melasniemi.

raparperipiirakka 264x223

Raparperipiirakka

150 g voita
1 1/2 dl sokeria
3 munaa
noin 4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Täyte
4-5 raparperinvartta
1- 1 1/2 dl palmusokeria, ruokosokeria tai sokeria
2 rkl kanelia

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe sekä vaniljasokeri keskenään. Vatkaa voi-sokerivaahtoon muna kerrallaan ja ripaus jauhoseosta. Kun munat on vatkattu taikinaan, lisää jauhoseos ja sekoita taikina tasaiseksi. Levitä lastan avulla leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan. Huuhtele raparperit ja leikkaa pieniksi paloiksi. Painele palat taikinan sisään ja ripottele päälle sokeria sekä kanelia.
Paista piirasta 180 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Pohja on melko ohut, joten piiras kypsyy nopeasti.
Tarjoa piirasta vaahterasiirapin, kermavaahdon tai jäätelön kanssa tai aivan sellaisenaan juuri uunista otettuna vaikka ylioppilasjuhlissa tai valmistujaispöydässä.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

raparperimuffinit-1-of-1-264x2641

Raparperimuffinit

noin 1/2 l raparperia viipaloituna
nokare voita
tilkka vettä
2-3 rkl sokeria

Muffinit

4 munaa
2 1/2 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 tl kardemummaa

Kuorrute

2 rkl sitruunamehua
noin 1 1/2 dl tomusokeria

Tee ensin hilloke. Keitä raparperipalat pehmeäksi ja mausta sokerilla. Sekoita kuivat aineet keskenään.
Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon jauhoseos. Lusikoi taikinaa amerikanmuffinvuokiin kahden lusikan avulla. Paina teelusikalla taikinaan kolo ja painele siihen raparperihilloketta.
Paista muffineita 175 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
Sekoita sitruunamehu ja tomusokeri, jotta saat kevyesti valuvan kuorrutteen. Levitä jäähtyneiden muffinien pinnalle. Anna jähmettyä viileässä ennen tarjoilua. Myös mansikan makuinen tomusokeri sopii hyvin.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

Raparperikiisseli

6 raparperinvartta
8 dl vettä
2 dl sokeria
4 rkl perunajauhoja

Pese ja kuori raparperit ja leikkaa paloiksi. Mittaa kattilaan vesi ja sokeri ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää raparperit ja keitä kunnes raparperit ovat pehmenneet. Sekoita perunajauhot noin 1 desilitraan vettä ja lisää ohuena nauhana sekoittaen kattilaan. Anna kiisselin vielä kiehataa. Kaada kiisseli tarjoiluastiaan, ripottele vähän sokeria pinnalle. Tarjoile lämpimänä tai kylmänä maidon tai vaniljakastikkeen kanssa.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Raparperihillo

noin 5 dl hilloa

500 g raparperia
1/2 dl vettä
1 kanelitanko
250 g (3 dl) hillosokeria

Kuori ja paloittele raparperit ohuehkoiksi viipaleiksi. Pane ne kattilaan, lisää vesi ja kanelitanko. Kiehauta. Lisää hillosokeri, kuumenna uudelleen kiehuvaksi ja keitä noin 15 minuuttia, sekoita välillä. Kuori mahdollinen vaahto lusikalla tai reikäkauhalla. Ota kattila liedeltä, anna hillon jäähtyä noin puolituntia ja kaada sitten hyvin puhdistettuihin lasipurkkeihin, sulje purkit ja jäähdytä hillo kokonaan. Hillo kiinteytyy lopullisesti vuorokauden kuluessa. Säilytä kylmässä.

Pssst! Voit lisätä raparperin joukkoon saman verran mansikoita, jolloin raparperin maku pehmenee. Lisää silloin hillosokerin määrää pakkauksen ohjeen mukaan.

Ohje Mervi Melasniemi, kuva Tiia Koskimies.


Aiheet: , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommenttia

  1. Ja huomenna torille,

    Ja huomenna torille, jos vaikka löytyisi raparperia. En ole koskaan tehnyt raparperimuffineita. Pitää kokeilla.

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Sihe

    10. 5. 2015 20.32

Kirjoita kommentti