Umami muualla Facebook

Julkaistu 2. 2. 2020 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat /kuva Mervi Melasniemi Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Runebergintorttujen aika

Viidentenä päivänä helmikuuta herkuttelemme vadelmaisilla tortuilla kansallisrunoilijaamme Johan Ludvig Runebergia muistellen. Kerrotaan, että Runeberg nautti näitä leivonnaisia aamiaiseksi punssin kera.

Kerrotaan myös, että Runebergin Fredrika-rouva kehitti leivokset aineksista, jotka kaapista löytyivät, ja että Fredrikan leivonnainen olisi ollut muunnelma porvoolaisen kondiittorimestarin Lars Asteniuksen 1840-luvulla luomasta tortusta.

Runeberg syntyi 5. helmikuuta 1804 Pietarsaaressa ja kuoli 6. toukokuuta 1877 Porvoossa. Runebergin tunnetuin teos on kaksiosainen Vänrikki Stoolin tarinat. Tarinat kuvitti Albert Edelfelt.

J.L. Runebergin päivä on liputuspäivä.






Johan Ludvig ja Fredrika Runeberg

Runebergintortut

Leipomoiden tortut tehdään suorareunaisissa muoteissa, mutta kotona tortut voi tehdä muffinien tapaan.
12 kpl

Taikina

200 g voita tai leivontamargariinia
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja
1 dl pikkuleipämurua (esim. muroleipiä) tai
korppujauhoja
1 dl mantelirouhetta
2 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
1 dl vadelmahilloa
1/2 dl kermaa tai maitoa

Koristelu

1 1/2 dl tomusokeria tai mansikanmakuista tomusokeria
1 rkl vettä
vadelmahilloa

Lisäksi

paperisia muffinivuokia
muffinipelti

Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Sulata voi tai margariini ja sekoita siihen sokerit. Anna seoksen hiukan jäähtyä ja vatkaa siihen munat. Mittaa kuivat aineet omaan kulhoon ja sekoita ne hyvin keskenään. Kaada voi-sokeriseos kuivien ainesten joukkoon, lisää hillo sekä kerma tai maito. Sekoita ainekset nuolijalla nostellen, kunnes taikina on tasaista. Aseta paperiset muffinivuoat muffinipellin koloihin. Jaa taikina tasaisesti vuokiin. Nosta pelti keskiuunia pykälää alemmas. Paista noin 25 minuuttia. Kun torttujen pinta on kauniisti ruskistunut, aseta leivinpaperi muffinipellin päälle. Kokeile tikulla torttujen kypsyyttä. Nosta muffinipelti lopuksi uunista. Koristele tortut jäähtyneinä sokerivesikuorrutteella, jota voit valuttaa tortuille lusikan kärjestä. Lisää tortuille teelusikallinen vadelmahilloa.

Pssst! Jos haluat, voit kostuttaa aikuisille tarkoitettuja torttuja arrakkipunssilla tai rommilla. Kostuta tortut reilusti ennen koristelua. Sivele niille kostutusta  pullasiveltimellä ja anna kosteuden imeytyä.

Katso myös tämä ohje!

Ohje ja torttukuva Mervi Melasniemi.

Gluteenittomat runebergintortut

200 g voita tai leivontamargariinia
1 dl sokeria
2 munaa
2 dl hienoa gluteenitonta jauhoseosta
2 tl leivinjauhetta
1 dl mantelirouhetta
2 dl gluteenittomia korppujauhoja

Päälle

vadelmahilloa
tomusokerikuorrutusta

Vaahdota rasva ja sokeri keskenään. Lisää munat yksitellen vatkaten. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita taikinaan. Jaa taikina paperivuokiin. Paista 200-asteessa noin 5 minuuttia. Laita jokaisen tortun keskelle vadelmahilloa noin teelusikallinen. Kypsennä vielä 10–15 minuuttia. Valmista tomusokerikuorrutus sekoittamalla tomusokeriin tilkka vettä. Koristele jäähtyneet leivokset pursottamalla kuorrutusta renkaaksi hillon ympärille.

Lähde: Keliakialiitto ry.

 


Aiheet: , , , , ,

Kirjoita kommentti