Umami muualla Facebook

Julkaistu 7. 10. 2018 Teksti Mervi Sandbacka, kuvat /Kansi Readme.fi Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Sami Tallberg: Villisienikeittokirja

Villiyrttejä tutuksi tehneen keittiömestari Sami Tallbergin uusi, uljas Villisienikeittokirja tekee lukijoille tutuksi 70 ruoaksi käytettävää metsäsientä, joista kerrotaan sienten tunnistustiedot sanoin ja kuvin. Tallberg kuvaa tarkkaan sienten makua ja tekstuuria ja antaa tarpeelliset ohjeet sienten käsittelystä ruoanvalmistusta varten. Kirjan ruokaohjeet ovat vegaanisia tai vegetaarisia. Viimeksimainituista Sami Tallberg opastaa, miten niistä voi helposti muokata vegaanisia.

Syötävät sienet ovat metsän parasta antia ruokakulttuurillemme. Sami Tallbergin sieniohjeet vaikuttavat tosi hyviltä ja varmasti tulen niistä joitakin kokeilemaan. Kirjassa viehättää se, että monissa ruoissa on käytetty sellaisia hyljeksittyjä sieniä, joita ei yleisesti käytetä kuten kuukusia, nurmimaamunaa, jauhosientä, haisuhaperoa ja limanuljaskaa.

Itse en ehkä lankea niihin, mutta toki kirjasta löytyy paljon ohjeita maukkaammistakin sienistä.

Kirjassa kehotetaan lukijaa tarkistamaan sienten syömäkelpoisuus muistakin lähteistä, jotta vältytään myrkytyksiltä. Eli, älä milloinkaan poimi sieniä, joiden tunnistuksesta et ole sataprosenttisen varma. Kirjasta löytyy ruokaohjeet mm. monivyöseitikistä ja koivunkantosienestä, vaarana on sekoittaa ne tappaviin lajitovereihin suippumyrkkyseitikkiin ja myrkkynääpikkään. Mustarouskustakin löytyy kirjassa ohje. Mustarouskua pidettiin ennenvanhaan herkullisena ruokasienenä, mutta sittemmin sitä on kehotettu välttämään, koska sen epäillään aiheuttavan mutaatiota.

Sami Tallbergin kirja kuuluu ehdottomasti himosienestäjien ja sienistä hyviä ruokia kokkailevien keittokirjastoon. Sitten voi hyvässä ruokaseurassa hiukan briljeerata, kun on tehnyt herkkuruokaa kirjan ohjeen mukaan.

Kirjan tiedot

Sami Tallberg
Villisienikeittokirja
Lajikuvaukset ja sienikuvat Lasse Kosonen
Ruokakuvat Olga Poppius
Ulkoasu ja kuvitukset Sofia Pusa
Stailaus Minna Lilja
Kustantaja Readme.fi
Kovakantinen, sidottu tai koteloitu
Julkaisukuukausi syyskuu 2018
Sivumäärä 250
Hinta 38 euroa
ISBN 9789523214613


Aiheet: , , , , , , ,

Kirjoita kommentti