Umami muualla Facebook

Julkaistu 13. 8. 2019 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat /kuva Sakari Majantie Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Sienigalette

Sienigalette eli ranskalainen sienipiiras maistuu vaikka saunan jälkeen iltapalaksi hyvän salaatin kanssa. Piirasta ei tarvitse aina tehdä vuokaan, vaan taikinan reunat voi käännellä reunoiksi täytteen päälle. Hiivapohjainen taikina on vähärasvainen. Mausta taikina yrttimausteella, niin siinä on enemmän makua.


Sienigalette

noin 12 palaa

Pohja

2 dl vettä
25 g hiivaa
1/2 tl suolaa
1 rkl provencen yrttisekoitusta
1/2 dl oliiviöljyä
5 dl erikoisvehnäjauhoja

Täyte

1 1/2 l metsäsieniä, esim. tatteja tai kantarelleja
1 nippu sipulia varsineen
rasvaa
1 rkl provencen yrttisekoitusta
suolaa ja mustapippuria myllystä
1/2–1 ps (150 g) mozzarellajuustoraastetta

Voiteluun

1 muna

Lisää haaleaan veteen murennettu hiiva, suola, yrttimausteseos, öljy ja puolet jauhoista. Sekoita voimakkaasti ja alusta joukkoon loput jauhot. Vaivaa taikina kulhossa kimmoisaksi ja anna kohota liinan alla noin 30 minuuttia.

Valmista täyte. Puhdista tatit tai kantarellit ja huuhdo ne. Paloittele tatit tai revi tai leikkaa isommat kantarellit neljään osaan ja jätä pienet kantarellit kokonaisiksi. Hienonna sipulit ja osa sipulin varsista.

Kuumenna rasvaa pannulla ja lisää sienet sekä sipulit paistumaan. Kun sienistä irronnut neste on haihtunut kokonaan, mausta seos. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa lisää.

Vaivaa kohonnut taikina kevyesti jauhotetulla leivinpöydällä. Kauli taikina isoksi, ohueksi, pyöreäksi levyksi leivinpaperin päälle, taikinan reunat saavat mennä paperin yli.

Levitä jäähtynyt tatti- tai kantarellitäyte taikinalevylle, jätä 3 senttiä reunoista vapaaksi. Vekitä taikinareunat piiraan reunoille niin, että täytettä jää paljon näkyviin. Nosta piiras leivinpaperin avulla pellille. Peitä leivinliinalla ja anna kohota noin 20 min. Ripottele täytteen päälle juustoraaste. Voitele munalla piiraan reunat. Nosta piiras 225-asteiseen uuniin ja kypsennä noin 20 minuuttia.

B0169P 0079


Aiheet: , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti