Umami muualla Facebook

Julkaistu 30. 8. 2013 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Sakari Majantie Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Simpukkapasta alle vongole

Spaghetti alle vongole eli simpukkaspagetti on kaikkialla Italiassa hyvin suosittu ruokalaji aina Keski-Italiasta Napoliin asti. Tähän ruokalajiin käytetään pientä sydänsimpukkaa. Vongole-simpukoiden maku on miellyttävän merellinen ja hieman makea. Ne antavat pastakastikkeelle upean maun.



Italialaiset versioivat tätä ruokalajia siten, että biancoon käytetään oliiviöljyä, valkosipulia, persiljaa ja tujaus valkoviiniä, rossoon eli punaiseen käytetään edellä mainittujen ainesten lisäksi tomaattia sekä tuoretta basilikaa.  Jälkimmäistä versiota suositaan useimmin etelässä. Spaghetti alle vongolen kanssa ei tarjota juustoa, ettei se peittäisi simpukoiden herkkää makua. Liguriassa simpukkana käytetään kynnen kokoista baby-simpukkaa ja spagetin asemesta käytetään spagetin pituista, mutta litteää linguine-pastaa, jota kutsutaan myös nimillä trenette tai bavette. Tarjoa tämän pastan kanssa rapeakuorista leipää, patonkia tai ciabattaa, jota voit kostuttaa maukkaaseen kastikkeeseen. Niin tekevät italialaiset.

Simpukkaspagetti eli spaghetti alle vongole

4 hengelle

noin 350 g spagettia

Kastikkeeseen

noin 1 kg pakastettuja vongole-simpukoita

Liemi

1 salottisipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
oliiviöljyä
1/2 l kuivaa vakoviiniä
1/2 dl kalafondia
nippu persiljaa

Tarjoiluun

hyvää oliiviöljyä
persiljaa hienonnettuna

Kiehauta spagetti al denteksi ja jätä odottamaan. Sulata simpukat ja huuhtele ne hyvin. Kiehauta keitinliemi: sipulit oliiviöljyssä kuullotettuna, viini, fondi ja persiljanippu. Lisää simpukat kuuman liemen joukkoon. Keitä, kunnes simpukat ovat avautuneet. Poista mahdolliset, avautumattomat simpukat ja persiljanippu. Kaada liemi keitetyn spagetin päälle, kääntele spagetti sen kanssa ja kuumenna. Annostele spagettia ja simpukoita lautasille ja lisää päälle tujaus hyvää oliiviöljyä sekä hienonnettua persiljaa. Tarjoa ruoan kanssa patonkia tai ciabattaa.

Ohje Tiia Koskimies.


Aiheet: , , , , , , ,

Kirjoita kommentti