Umami muualla Facebook

Julkaistu 24. 1. 2017 Teksti Mervi Sandbacka, kuvat Umami.fi Yksi kommentti Ruoka ja juoma

Soijapavusta papua

Kuivatuista pavuista saat liottamalla ja keittämällä tehtyä monenlaisia ruokia. Pavut ovat hyvin edullisia ja niistä valmistetut ruoat ovat erittäin proteiini- ja suojaravintoainerikkaita.

Kiinalaiset sanovat soijapapua kultaiseksi helmeksi juuri sen ravintoarvon vuoksi. Ravintosisällöltään soijapapu on poikkeuksellisen monipuolinen. Siinä on proteiinia enemmän kuin missään muussa pavussa, lisäksi siinä on linolihappoja, kuituja, kaliumia, kalsiumia, fosforia, rautaa, sinkkiä sekä runsaasti B-, K- ja E-vitamiineja. Soijaproteiinissa on ihmiselle välttämättömiä aminohappoja, mikä tekee siitä täydellisen proteiinin lähteen.

Käsittele pavut ennen ruoanvalmistusta näin: Liota papuja runsaassa kylmässä vedessä noin 12 tunnin ajan. Kaada pavut sitten lävikköön ja huuuhtele ne juoksevan veden alla. Kaada pavut kattilaan ja mittaa päälle runsaasti kylmää vettä. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää 2-3 rkl merisuolaa. Anna kiehua alhaisella lämmöllä vähintään kaksi tuntia, kunnes pavut ovat kypsiä. Kaada pavut lävikköön, huuhdo kylmällä vedellä, valuta ja käytä ruoanvalmistukseen. Papuja kannattaa liottaa ja keittää kerrallaan koko pussillinen ja pakastaa ne, joita ei heti käytä. 500 gramman pussi riittää hyvin kolmeen ruokalajiin.

Broileri-papucurry

4-6 annosta
2 sipulia hienonnettuna
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
rypsiöljyä
500 g broilerin rintafileetä (tai kalkkunan)
2 rkl inkivääriä hienonnettuna
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
4 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 rkl kurkumaa
2 tl chilijauhetta
2 tl korianteria
2 tl jeeraa
1 1/2 tl mineraalisuolaa
6 dl liotettuja, keitettyjä soijapapuja
nippu persiljaa
1 parsakaalinpää

Tarjoiluun

täysjyväriisiä
turkkilaista/kreikkalaista jogurttia

Kuullota sipulit pannulla öljyssä ja siirrä ne lautaselle. Ruskista kuutioitu liha ja siirrä kattilaan. Lisää sipuli, inkivääri, tomaattimurska ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää liemikuutio ja mausteet sekä suola. Sekoita. Lisää pavut ja persiljanippu. Anna kiehua hiljalleen kannen alla noin puoli tuntia tai pidempään. Leikkaa parsakaali pieniksi paloiksi ja lisää lopuksi kattilaan 5 minuutiksi kiehumaan. Poista lopuksi persiljanoksat. Tarjoa riisin kanssa. Pane tarjolle jogurttikulho, josta jokainen voi ottaa ruokansa pinnalle jogurttia.

Papu-sipulisalaatti

4-6 annosta
6 dl liotettuja, keitettyjä soijapapuja
1 punasipuli hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
nippu persiljaa hienonnettuna
1 luomusitruunan kuori raastettuna
1/2 luomusitruunan mehu
2 tl juoksevaa hunajaa
noin 1/2 dl rypsiöljyä
mustapippuria myllystä
1 tl suolaa tai maun mukaan

Mittaa pavut kulhoon. Lisää sipulit, persilja, hyvin pestyn sitruunan kuoriraaste, sitruunamehu ja öljy. Mausta mustapippurirouheella ja suolalla. Sekoita hyvin ja tarkista maku. Säilytä kannellisessa rasiassa jääkaapissa tarjoiluun asti. Voit tarjota papu-sipulisalaattia lisäkkeenä tai muun salaatin aineksena.

Tomaattinen paputahna

4 dl liotettuja, keitettyjä soijapapuja
nippu persiljaa hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi
6 aurinkokuivattua tomaattia öljyssä
1/2 dl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
1/2 sitruunan mehu
noin 1/2 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Pinnalle

extravergine oliiviöljyä
persiljaa

Mittaa tahnan ainekset monitoimikoneeseen ja jauha tasaiseksi. Voit tehdä tahnan myös sauvasekoittimella. Siirrä tahna tarjoiluastiaan. Pirskota päälle vähän oliiviöljyä ja ripottele koristeeksi persiljaa. Tarjoa hyvän, tuoreen leivän kanssa tai ruokien lisäkkeenä.

Hyvä tietää

Soijapapu on maailman väestölle äärettömän tärkeä ja monipuolinen ravinto- ja raaka-aine. Soijapavusta valmistettua soijarouhetta käytetään paitsi eläinten rehuna myös monin tavoin ruoanvalmistuksessa, muun muassa jauhe- tai kananlihan tapaan. Raakasoijaöljystä jatkojalostetaan soijaöljyä sekä lesitiiniä, joka on yleinen emulgointiaine monissa elintarvikkeissa. Muita soijasta valmistettavia tuotteita ovat muun muassa soijamaito, -kastike, tofu ja erilaiset tahnat, esim. misotahna.

Kasvisruokavaliossa soijapapua ja soijapohjaisia tuotteita käytetään proteiinilähteenä. Soijassa ei ole kolesterolia eikä lihan sisältämiä puriiniaineita, vaan päinvastoin kolesterolia alentavaa ja hermostolle tärkeää lesitiiniä. Soijapavun kalsiumpitoisuus on 26-kertainen lihaan verrattuna.

Lähde: Wikipedia.


Aiheet: , , , , , , , ,

Yksi kommentti

Kirjoita kommentti