Umami muualla Facebook

Julkaistu 18. 5. 2018 Teksti Mervi Sandbacka, kuvat Mervi Melasniemi Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Suklaakakkua viikonlopun kahvihetkiin

Viikonloppuna iltapäivän kahvihetkeen tarvitaan jotain hyvää. Yleensä se on jotain ihan pientä, koska eihän kukaan halua liikaa kaloreita, mutta kun joskus leipoo kahville jotain oikein hyvää, se on oikea juhlahetki. Usein silloin on useampi nauttimassa kahvipöydän kakusta.

Ohessa neljä hyvää suklaakakkua Umami.fi:n arkistosta, toivottavasti niistä on jokin sinun mieleesi!

Suklaakakku

noin 15 annosta

Pohja

6 munaa
2 dl sokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja
3/4 dl perunajauhoja tai ohrakasta
3/4 dl tummaa kaakaojauhetta
1 1/2 tl leivinjauhetta

Kostutus ja täyte

noin 1 1/2 dl kirsikka- tai vadelmamehua
1 prk kirsikka- tai vadelmahilloa, esim. Lidlistä

Kuorrutus ja koristelu

200 g taloussuklaata, esim. Fazer
1 dl kevytkermaa
mantelirouhetta paahdettuna
muutamia kirsikoita tai vadelmia

Pane uuni kuumenemaan175-asteiseksi. Voitele ja korppujauhota halkaisijaltaan 24-senttinen irtopohjavuoka. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Lisää yhdistetyt kuivat aineet siivilän läpi ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista noin 45 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Irrota pohja vuoasta jäähtyneenä ja leikkaa kahteen osaan. Kokoa kakku suoraan tarjoiluastiaan. Kostuta pohja mehulla ja levitä väliin hilloa. Nosta toinen pohja päälle ja kostuta se. Valmista kuorrutus. Mittaa paksupohjaiseen kattilaan kerma ja lisää paloiteltu suklaa. Kuumenna sekoittaen, kunnes seos hieman sakenee. Peitä kakun reunat leveillä voi- tai leivinpaperisuikaleilla ennen kuorrutuksen kaatamista kakulle. Kaada kuorrutus tasaisesti kakulle. Levitä suklaakuorrutusta veitsellä varovaisesti kakun reunoille. Paahda mantelirouhetta ja ripottele kakulle. Koristele kakku ennen tarjoilua muutamalla kirsikalla tai vadelmalla. Kun  suklaa on jähmettynyt irrota varovasti suojapaperit.

Pssst! Voit tarjota suklaakakun kanssa kermavaahtoa, jos haluat.


Mutakakku

noin 10 palaa

200 g voita
200 g tummaa suklaata 70% (tai 1 dl tummaa kaakaojauhetta)
4 munaa
3 dl hienoa sokeria
3 tl vaniljasokeria (ei vanilliinisokeria)
muutama ripaus suolaa
1 dl erikoisvehnäjauhoja

Tarjoiluun

jäätelöä, kermavaahtoa tai vaniljakastiketta
tuoreita marjoja

Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Pane leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjan päälle ja kiristä reuna pohjan ympärille. Leikkaa paperi pois vuoan ulkopuolelta. Voitele vuoka voilla ja jauhota esim. vehnäjauhoilla. Sulata voi kattilassa. Paloittele suklaa sulaneen voin joukkoon ja anna sen sulaa kokonaan. Anna seoksen jäähtyä. Vatkaa munat, sokeri, vaniljasokeri ja suola paksuksi vaahdoksi. Sihtaa jauhot ja lisää suklaaseos vatkaten vaahdon joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja nosta vuoka ritilälle uunin keskiosaan. Kypsennä 20-24 minuuttia, tai kunnes kakun keskiosa ei enää hylly. Uuneissa on eroja, uudet uunit ovat tehokkaampia kuin vanhat, joten tarkkaile sopivaa kypsyyttä. Kakku saa olla keskeltä vähän taikinamainen, mutta ei valuva. Peitä vuoka loppuvaiheessa alumiinifoliolla, ettei kakun pinta pala. Anna kakun jäähtyä ennen tarjoilua, ja siirrä se sitten tarjoiluvadille. Tarjoa kakun kanssa joko jäätelöä tai kermavaahtoa tai vaniljakastiketta sekä tuoreita marjoja.

Pssst! Voit maustaa kakkutaikinan halutessasi murukahvilla tai lakritsijauheella tai tähtianisjauheella.

Kuorrutettu suklaakakku

6-8 palaa

1 1/2 dl vehnäjauhoja
3/4 dl (5 rkl) tummaa kaakaojauhetta
1 rkl vaniljasokeria
1/2 tl leivinjauhetta
100 g voita
2 dl sokeria
2 munaa

Kuorrutus

1 levy (125 g) tummaa suklaata, kaakaopitoisuus 60-70 %
25 g voita huoneenlämpöisenä
1 rkl vaaleaa siirappia

Koristeluun

nonparelleja

Tarjoiluun

kermavaahtoa

Pane uuni kuumenemaan 180-asteiseksi. Mittaa kuivat aineet pieneen kulhoon ja sekoita ne hyvin keskenään. Sulata voi teräskattilassa. Ota kattila levyltä ja lisää sokeri. Sekoita hyvin. Lisää munat ja sekoita voimakkaasti. Kaada jauhoseos siivilään ja sihtaa se kattilaan. Sekoita taikina hyvin. Pohjusta leivinpaperilla halkaisijaltaan 20-senttinen irtopohjavuoka. Voitele pohja ja reunat. Kaada taikina vuokaan ja nosta se ritilälle uunin alaosaan. Kypsennä 16-18 minuuttia. Nosta vuoka uunista. Anna kakun jäähtyä täysin, irrota se sitten vuoasta ja nosta sopivaan tarjoiluastiaan. Paloittele suklaa lämpöä kestävään kulhoon (esim. teräskulhoon). Kuumenna pienen kattilan pohjalla vettä ja nosta suklaakulho kattilan päälle. Vesi saa poreilla hiljalleen alhaisella lämmöllä. Kulhon pohja ei saa koskea veteen, eikä suklaan joukkoon saa joutua vettä. Kun suklaa on sulanut, nosta kulho pois ja sekoita suklaan joukkoon voi sekä siirappi. Kuorrutus saa jäähtyä, mutta sekoita sitä usein. Kun kuorrutus alkaa olla sopivan jähmeää, lusikoi se kakulle ja levitä pehmeästi kakun reunoille päin. Ripota päälle heti nonparelleja. Pidä kakkua tarjoiluun asti viileässä, esim. kakkukuvun alla tai peitä se väljästi alumiinifoliolla. Tarjoa kakun kanssa pehmeää kermavaahtoa, jota ei tarvitse makeuttaa.

Pähkinä-suklaakakku

8-10 annosta

100 g voita
3 dl sokeria
2 munaa
1 1/2 dl erikoisvehnäjauhoja
5 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 rkl vaniljasokeria
2 dl suolamaapähkinöitä

Sulata voi ja sekoita siihen sokeri sekä munat. Sekoita kuivat aineet hyvin keskenään ja sihtaa ne voi-sokeri-munaseokseen. Lisää lopuksi pähkinät. Kiristä leivinpaperipala irtopohjavuoan pohjalle sulkemalla reunus. Leikkaa reunoilta liika paperi pois. Voitele ohuelti pohja ja reunat. Kaada taikina vuokaan ja tasoita se. Paista uunin alimmalla ritilätasolla 175 asteessa 18-24 minuuttia. Uunien tehoissa on eroa, joten tarkista loppuvaiheessa kakun sopiva kypsyys. Kakku saa olla sisältä pehmeä. Tarjoile lämpimän kakun kanssa halutessasi esim. mangosorbettia tai vaniljajäätelöä.


Aiheet: , , , , , ,

Kirjoita kommentti