Umami muualla Facebook

Julkaistu 15. 5. 2019 Teksti Mervi Sandbacka Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Suolaiset ja makeat piiraat

Kokosin Umami.fi:n suolaiset ja makeat piirasvuoassa valmistetut piiraat yhden otsikon alle, jolloin sinun, joka etsit piirasohjeita on helppo löytää etsimäsi. Piiraat sopivat hyvin vierastarjottavaksi tai oman perheen herkutteluun. Ohjeistamme löydät maukkaita piiraita joista monet liittyvät eri vuodenaikoihin, muun muassa: kevään parsa- ja raparperipiiraita, kesän marjapiiraita ja syksyn hedelmäpiiraita.






Broileripiiras

Pohja

150 g voita
noin 3 dl erikoisvehnäjauhoja
2 rkl kylmää vettä

Täyte

rypsiöljyä
450 g:n rasia broilerisuikaleita, maustamattomia
suolaa
mustapippuria myllystä
3 munaa
1 prk (2,5 dl) juustoruokakermaa
1 dl maitoa
1 tl suolaa
1 rkl oreganoa
1 tl currya

Päälle

tuoretta oreganoa tai basilikaa hienonnettuna
1/2 dl juustoraastetta
paprikaa
minitomaatteja

Voitele halkaisijaltaan 28 cm:n piirasvuoka. Mittaa kulhoon voi ja paloittele se veitsellä pienempiin paloihin. Lisää kulhoon jauhot. Nypi jauhot sormin voin joukkoon. Lisää lopuksi jääkylmä vesi ja sekoita taikina käsin tasaiseksi. Lisää sen verran jauhoja (vajaa 1/2 dl), että taikinan voi kaulita tai painella käsin vuokaan. Vuoraa vuoka taikinalla. Painele taikinapohjaan reikiä haarukalla. Nosta vuoka joko jääkaappiin tai pakastimeen kylmenemään. Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Nosta kylmennyt piirasvuoka ritilälle uunin alaosaan ja esipaista pohjaa 12 minuuttia. Nosta vuoka sen jälkeen uunista täytettä varten.
Kuumenna paistinpannu ja lisää siihen rypsiöljyä. Paista pannulla broilerisuikaleet ja mausta ne suolalla ja mustapippurilla. Riko munat kulhoon ja sekoita. Lisää kerma, maito ja mausteet ja sekoita tasaiseksi. Levitä piiraspohjalle broilerisuikaleet ja kaada munaseos tasaisesti vuokaan.
Lisää päälle hienonnettua oreganoa tai basilikaa sekä juustoraaste. Pese paprika hyvin, kuivaa se ja leikkaa siitä muutamia ohuita renkaita. Huuhdo, kuivaa ja halkaise minitomaatit. Asettele paprikarenkaat ja tomaatinpuolikkaat täytteen päälle.
Nosta piiras ritilälle uunin keskiosaan ja paista siinä, kunnes piiraan reunat ja täyte ovat saaneet väriä. Nosta ritilä sitten uunin alatasolle ja paista loppuaika siinä. Peitä piiras tarvittaessa leivinpaperilla. Piiraan kypsyminen kestää 30-40 minuuttia uunin tehokkuudesta riippuen, joten tarkkaile kypsymistä. Kun munaseos on hyytynyt, piiras on kypsä. Anna piiraan jäähtyä lämpimäksi ennen tarjoilua.

Ohje ja kuvat Mervi Melasniemi.

Helppo juurespiiras

350 g valmista suolaisen piirakan taikinaa pyöreään vuokaan
180 g:n pussi juuressekoitusta (pakaste)
150 g pakastepinaattia
2 dl kolmen juuston kermaa (Crea)
1 kananmuna
fetajuustoa muruina tai kuutioina noin 1 dl

Sulata ja valuta pinaatti. Sulata taikina ja levitä se leivinpaperilla vuorattuun piirasvuokaan. Esipaista 200-asteessa noin 10 minuuttia.
Sekoita valutettu, hienoksi hakattu pinaatti ja juurekset keskenään ja levittele taikinalle. Sekoita keskenään kerma ja muna ja kaada vihannesten päälle tasaisesti. Ripottele pinnalle vielä fetajuusto. Paista 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Käännä termostaatti alalämmölle ja paista vielä 10 minuuttia, jotta myös pohja paistuu hyvin. Tarjoa haaleana salaatin kanssa.

Pakastimessa kannattaa aina olla erilaisia piirastarpeita valmiina. Valion Crea kermat säilyvät avaamattomina myös tosi pitkään.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

Parsapiiras

Piirasvuoka halkaisijaltaan 30 cm

Pohja

150 g voita
3 dl erikoisvehnäjauhoja
3 rkl kylmää vettä

Täyte

1 nippu (500 g) vihreää parsaa
2 rs (à 200 g) maustamatonta tuorejuustoa, esim. Arlan
100 g Grana Padano -juustoa raastettuna
1-2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 munaa
1 1/2 tl suolaa, esim. mineraalisuolaa
mustapippuria myllystä
2-3 rkl pinjansiemeniä paahdettuna

Pane uuni lämpenemään 200-asteiseksi. Valmista pohja. Leikkaa kylmä voi pieniksi kuutioiksi ja siirrä kulhoon. Lisää jauhot ja nypi voi ja jauhot keskenään murumaiseksi seokseksi. Lisää jääkylmävesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Jauhota leivinalusta ja kauli taikina vuoan kokoiseksi pyöryläksi. Voitele vuoka ohuelti ja siirrä taikina vuokaan. Painele taikina vuokaan ja reunoille. Pistele pohja haarukalla. Paista pohjaa uunin alatasolla noin 12 minuuttia. Nosta vuoka uunista.
Huuhdo parsat ja leikkaa mahdolliset puiset tyvet. Pane vettä kuumenemaan isohkoon paistinpannuun tai kattilaan. Kun vesi kiehuu, lisää suolaa ja parsat. Anna kiehua 3 minuuttia ja nosta parsat reikäkauhalla tai pihdeillä kylmään veteen kulhoon tai kattilaan. Leikkaa osa parsatangoista viipaleiksi ja jätä loput aseteltavaksi piiraan pinnalle. Pane täytteen ainekset kulhoon ja lisää parsapalat. Sekoita tasaiseksi ja levitä esipaistetulle piiraspohjalle. Asettele parsat täytteen täälle. Paahda kuivalla pannulla pinjansiemenet ja ripottele piiraan pinnalle.
Paista piirasta ensin uunin alatasolla noin 15 minuuttia ja nosta sitten keskiuuniin paistumaan 20-25 minuutiksi. Piiras on valmis, kun täyte on hyytynyt. Tarkkaile paistumista ja, kun piiras on ruskistunut kauniisti, peitä vuoka alumiinifoliopalalla.
Tarjoa piiraan kanssa vinaigretella kostutettua vihersalaattia oliivien kera. Piiraan kyytipoikana maistuu kuiva prosecco, valkoviini tai olut.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Parsapiiras Tiian tapaan

noin 8 palaa

Pohja

2 dl kaurahiutaleita
1 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
100 g voita
1/2 dl maitoa

Täyte

1 nippu vihreää parsaa
1 purjo
3 munaa
2 dl kermaviiliä
suolaa, pippuria

Sekoita kuivat aineet pohjataikinaa varten kulhossa. Nypi joukkoon pehmeä rasva ja maito. Lisää hieman jauhoja tarvittaessa. Taputtele taikina voideltuun vuokaan jauhotetulla kädellä. Kuori parsat ja leikkaa paloiksi. Halkaise ja huuhtele purjo ja leikkaa renkaiksi. Kuullota vihanneksia pannulla öljytilkassa kunnes ne hieman pehmenevät. Levitä piiraspohjalle. Riko kulhossa munien rakenne, lisää kermaviili ja mausta suolalla ja pippurilla. Levitä seos purjo- ja parsapaloille. Paista piirasta 200 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Voit tehdä taikinasta tuplasatsin ja taputella uunipellille. Levitä täyte tasaisesti pohjalle reunoja myöten, jotta jokaiseen palaan tulee tasaisesti parsaa ja purjoa ja paista kuten pyöreä piiras. Leikkaa piiras valmiiksi annospaloiksi, vaikka sormin syötäviksi coctailpaloiksi.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

Feta-pinaattipiiras

Halkaisijaltaan 30 cm:n piirasvuoka

Pohja

200 g voita
4 dl erikoisvehnäjauhoja
1 rkl oreganoa
3 rkl kylmää vettä

Täyte

150 g pakastepinaattia
3 rkl tuorepestoa (Lidl)
3 dl maitoa
3 isoa munaa
mustapippuria myllystä
1 tl mineraalisuolaa, esim Jozo (70 % vähemmän natriumia)
2 dl emmentaljuustoraastetta
1 pkt (200 g) Feta-juustoa palana

Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Voitele vuoka valmiiksi. Nypi voihin jauho-mausteseos, lisää kylmä vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Vuoraa vuoka taikinalla. Pane vuoka viilenemään pakastimeen noin 10 minuutiksi. Pistele taikinaa sen jälkeen haarukalla ja nosta vuoka ritilälle uunin alaosaan. Esipaista pohjaa 12 minuuttia ja nosta vuoka uunista täytettä varten.
Sulata pinaatti mikroaaltouunissa. Purista siitä jäähtyneenä neste poi ja hienonna pinaatti, jos se ei ole valmiiksi hienonnettu. Pane pinaatti kulhoon, lisää pesto, maito, mausteet ja juustoraaste. Sekoita hyvin puuhaarukalla. Kaada seos esipaistetulle pohjalle vuokaan. Valuta, huuhtaise ja kuivaa Feta-pala. Murenna se paloiksi tai kuutioi halutessasi. Lisää palat tasaisesti täytteen päälle. Nosta vuoka uuniin ja kypsennä, kunnes täyte on hyytynyt ja saanut väriä. Suojaa pohjan reunat tarvittaessa paiston loppuvaiheessa alumiinifoliosuikaleilla, etteivät reunat pala ennen kuin piiras on saanut väriä. Uunin tehosta riippuen paistoaika on noin 40 minuuttia. Pane ajastin päälle ja tarkkaile piiraan kypsymistä ja väriä. Tarjoa piiraan kanssa salaattia.

Ohje ja kuvat Mervi Melasniemi.

Feta-kesäkurpitsapiiras

3 levyä pakastettua lehtivoitaikinaa
noin 100 g Feta-juustoa
2-3 rkl turkkilaista jogurttia (tai kermaviiliä tai ranskankermaa)
1-2 valkosipulinkynttä
hakattua tuoretta persiljaa tai mieleistäsi tuoreyrttiä
1 pieni kesäkurpitsa
mustapippuria myllystä
1-2 dl raastettua parmesaanijuustoa

Sulata voitaikinalevyt ja kauli ne yhteen piirasvuoan kokoiseksi pyöryläksi leivinpaperin päällä. Siirrä taikina vuokaan ja painele sitä myös reunoille. Leikkaa ylimääräinen paperi pois. Raasta Feta-juusto ja ohenna tahnamaiseksi jogurtilla. Hienonna joukkoon valkosipuli ja persilja. Levitä seos taikinan päälle tasaisesti. Leikkaa kesäkurpitsasta mahdollisimman ohuita renkaita ja asettele vuokaan. Mausta pippurilla ja ripottele päälle parmesaanijuusto. Paista 200 asteisessa uunissa 25-30 minuuttia. Tarjoa lämpimänä teen kanssa, kahvipöydän suolaisena tai pikkulämpimänä salaatin kanssa.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

Kesäkurpitsa-juustopiiras

Pohja

2 dl kaura- tai ruishiutaleita
1 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
100 g voita tai margariinia

Täyte

2 pientä kesäkurpitsaa
2 dl kermaviiliä (tai soijakermaa)
2 munaa
noin 100 g sinihomejuustoa raasteena
2 tl Provencen yrttimausteseosta
mustapippuria

Sekoita kuivat aineet ensin keskenään ja sitten pehmeän rasvan joukkoon. Painele taikina jauhotetuilla sormilla voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Kuori ja leikkaa kesäkurpitsat noin 2 cm paksuiksi renkaiksi. Kiehauta kattilassa suolalla maustettua vettä ja pehmennä siinä kesäkurpitsarenkaita 3-4 minuuttia. Valuta renkaat ja lado limittäin piirastaikinan päälle vuokaan. Vatkaa munien rakenne rikki ja sekoita joukkoon kermaviili sekä murennettu juusto. Mausta yrttimausteella ja pippurilla. Myös tuore timjami käy hyvin mausteeksi. Kaada seos kesäkurpitsaviipaleiden päälle. Paista piirasta 200 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia kunnes pinta on hyytynyt ja saanut kauniin värin. Tarjoa piirasta haaleana raikkaan vihersalaatin kanssa.

Pssst! Jos et pidä sinihomejuustosta, käytä jotain muuta vahvan makuista, esim. Gruyére-juustoa.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

Kahden kaalin piiras

noin 6 hengelle

Pohja

100 g voita
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 rkl provencen yrttisekoitusta
2 rkl kylmää vettä

Täyte

200 g parsakaalia
200 g kukkakaalia
2 dl ruokakermaa
3 munaa
1/2 tl kurkumaa
2 tl provencen yrttisekoitusta
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
1/2 dl tuoretta salviaa hienonnettuna

Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Nypi viileä voi ja jauho-mausteseos murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi. Taputtele taikina halkaisijaltaan noin 26 sentin piirasvuokaan. Paloittele kaalit pieniksi paloiksi. Keitä niitä suolalla maustetussa pienessä vesimäärässä noin 2 minuuttia. Valuta ja levitä piiraspohjalle. Sekoita kerma, munat ja mausteet keskenään ja kaada seos kaalien päälle. Nosta piiras uuniin alaritilälle. Paista noin 40 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja kauniisti ruskistunut.

Ohje Mervi Melasniemi, kuva Pekka Vainonen.

Neljän sipulin piiras

Perunavoitaikina

2 dl yli jäänyttä perunamuusia, tai hiutaleista, tai 2 raastettua keitettyä perunaa
2 dl kreikkalaista jogurttia tai maitorahkaa
suolaa
noin 5 1/2 dl vehnäjauhoja
150 g voita
noin 2 dl kylmää vettä
(tai kaupan valmis suolainen piiraspohja)

Täyte

2 punasipulia ohuina viipaleina
1 keltasipuli ohuina viipaleina
1/2 isosta purjosta, tai pieni kokonaan
3-4 valkosipulinkynttä
voita
1 tl Provencen yrttimaustetta tai kuivattua timjamia
2 rkl juoksevaa hunajaa
suolaa

Päälle

2 dl kreikkalaista jogurttia
maitoa ohentamiseen
2 munaa
1-2 dl Aura-juustomurua

Sekoita pohjataikinaa varten ensin muusi, jogurtti suola ja vehnäjauhot. Nypi voi joukkoon ryynimäiseksi seokseksi. Lisää vesi ja käytä sen verran lisää jauhoja, että saat muotoiltua käsiin tarttumattoman taikinan. Pane se jääkaappiin jähmettymään siksi aikaa, kun teet täytteen. Kuullota sipuliviipaleet voissa pehmeiksi, mausta suolalla, yrttimausteella ja hunajalla. Jätä jäähtymään. Taputtele taikina jauhotetulla kädellä haluamaasi piirasvuokaan, jossa on hieman reunoja. Kaada jäähtynyt  seos päälle ja levitä tasaisesti. Sekoita jogurtti ja munat. Ohenna tarvittaessa maidolla. Sekoita joukkoon juustomurut. Levitä seos piiraalle ja paista 200 asteisen uunin keskiosassa noin 35-40 minuuttia. Käännä lämpö alalämmöksi viimeiseksi 10 minuutiksi. Jos pinta alkaa tummua liikaa, levitä päälle leivinpaperia.

Tarjoa piirasta huoneenlämpöisenä raikkaan salaatin kanssa. Kuvassa pinnalla on marinoitua punasipulia ja ituja. Juomaksi maistuu tee ja/ tai omenamehu.

Marinoidut punasipulit

1/2 punasipuli
suolaa, sokeria, pippuria, Porvencen yrttimaustetta
1- 2 rkl oliiviöljyä

Leikkaa punasipuli ohuiksi suikaleiksi. Pane sipuli lävikköön ja kaada kiehuvaa vettä päälle, jotta enin ärhäkkyys lähtee pois. Valuta ja lisää mausteet sekä öljy. Käytä salaateissa, leivän päällä jne.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

Savulohi-babyparsakaalipiiras

Piirasvuoka halkaisijaltaan 30 cm

Pohja

150 g voita
3 dl erikoisvehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
2 tl yrttimaustetta maun mukaan
3 rkl kylmää vettä

Täyte

150 gramman pala savustettua lohta
1 pkt (175 g) kylmäsavustettua lohta
1 ps baby parsakaalia (esim. Lidlistä)
noin 1 dl tuoreita herneitä
1 tetra (2 1/2 dl) pehmeä curry -ruokakermaa (Flora)
1/2 dl maitoa
3 pientä munaa
3/4 tl suolaa
mustapippuria myllystä
1 1/2 dl vastaraastettua Grana Padano -juustoa
1 1/2 dl mozzarellaraastetta

Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Voitele vuoka. Leikkaa kylmä voi pieniksi kuutioiksi ja siirrä kulhoon. Lisää jauhot sekä mausteet ja nypi voi ja jauhot keskenään murumaiseksi seokseksi. Lisää jääkylmä vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Taputtele taikina vuokaan. Pistele pohja haarukalla. Nosta vuoka ritilälle uunin alaosaan. Paista pohjaa noin 12 minuuttia. Nosta vuoka uunista.

Kun pohja esikypsenee uunissa, valmista täyte. Paloittele käsin lämminsavulohi vuoan pohjalle, leikkaa kylmäsavulohiviipaleet suikaleiksi ja levitä vuoan pohjalle. Kuumenna vähän vettä kattilassa tai paistinpannussa ja lisää suolaa. Huuhdo baby parsakaalit ja leikkaa osa varsista paloiksi. Leikkaa kukinnot pituussuunnassa kahtia, lisää parsakaalipalat ja -kukinnot sekä herneet kiehuvaan veteen ja keitä 2 minuuttia. Valuta lävikössä ja kuivaa talouspaperilla. Lisää vuokaan parsakaalipalat sekä herneet ja asettele kukinnot ympyrän muotoon. Sekoita ruokakerma, maito, munat ja suola sekä rouhi kulhoon reilusti mustapippuria. Sekoita ja kaada tasaisesti vuokaan. Ripottele päälle ensin Grana Padanoa juuri raastettuna ja sen päälle mozzarellaraastetta. Pane ritilä uunin keskiosaan ja paista piirasta noin 40 minuuttia, kiertoilmauunissa vähän vähemmän aikaa. Kun täyte on hyytynyt, nosta piiras uunista. Tarjoa piiraan kanssa raikasta salaattia.

Pssst! Omassa salaatissani oli salaatinlehtiä, rukolaa, paprikaa, tomaattia ja kurkkua sekä vihreitä oliiveja ja hillosipuleita. Kastikkeen tein rapsiöljystä ja tummasta balsamietikasta ja maustoin sen suolalla, mustapippurilla ja hivenellä hunajaa. Tarjoa kastike aina erikseen, jolloin ylijäänyt salaatti on vielä raikasta vaikka seuraavalle aterialle.

Ohje ja kuvat Mervi Melasniemi.

Hirvi-suppilovahveropiiras

1 pkt  pakastepiirakkataikinaa
1/2 kg hirvenjauhelihaa (tai sika-nautajauhelihaa)
1 sipuli
Provencen yrttimaustetta
200 g suppilovahveroita
2 dl kermaviiliä
2-3 kananmunaa
suolaa, pippuria

Sulata taikina ja taputtele se uunivuoan pohjalle. Valmista täyte. Paista liha öljytilkassa muruiksi, lisää joukkoon hienonnettu sipuli ja sienet ja jatka paistamista kunnes raaka-aineet pehmenevät mausta ja jäähdytä. Kaada seos taikinan päälle vuokaan. Sekoita keskenään kermaviili ja munat, mausta ja kaada jauhelihaseoksen pinnalle. Paista piirasta 200 asteisessa uunissa noin 35-40 minuuttia.

Erilaiset juustot tuovat piiraisiin lisämakua. Jos pidät sinihomejuustosta, Feta- tai vuohenjuustosta, käytä sitä tai jotain muuta juustoa raasteena kasvistäytteisten piiraiden maustamiseen. Jos käytät tuoreita vihanneksia, kaaleja, kesäkurpitsaa, perunaa jne. piiraan täytteenä kiehauta ne ensin lähes kypsiksi ennen piirastaikinalle levittämistä ja täytemassan levittämistä.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

Empanadas-piiras

Taikina

1 l vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
2 munaa
1 dl vettä tai maitoa
½ tl suolaa
200 g voita tai margariinia

Täyte

350 g lammasjauhelihaa
1 iso sipuli
2¬3 valkosipulinkynttä
1 (grillattu) paprika
1 dl silputtuja vihreitä oliiveja
1 dl rusinoita
1 tl savustettua paprikajauhetta
½ punainen chili
½ dl hienonnettua tuoretta meiramia tai oreganoa
ripaus mustapippuria
1 ½ tl sormisuolaa
2 kovaksi keitettyä munaa

Kypsennykseen

öljyä

Tee taikina. Sekoita leinjauhe vehnäjauhoihin. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi taikinaksi, anna taikina levätä viileässä pari tuntia. Tee täyte. Ruskista jauheliha omassa rasvassaan. Lisää lihan joukkoon silputtu sipuli, hienonnetut valkosipulinkynnet ja silputtu paprika. Anna jäähtyä hiukan ja lisää joukkoon hienonnetut munat, oliivit ja rusinat. Sekoita hyvin ja mausta vahvasti.
Kauli taikina ohueksi levyksi ja leikkaa siitä joko 10×10 sentin neliöit tai ota muotilla ympyröitä. Pane kullekin neliölle nokare täytettä, voitele reunat munalla ja taita pasteijoiksi. Painele reunat hyvin kiinni haarukalla. Kypsennä pasteijat upporasvassa tai voitele munalla ja kypsennä 225 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Ohje ja kuva Tiina Rantanen.

Suppilovahveropiiras

6-8 palaa

Pohja

100 g voita tai leivontamargariinia
2 1/2 dl erikoisvehnäjauhoja
ripaus suolaa
2 rkl kylmää vettä

Täyte

1-1 1/2 l suppilovahveroita
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
3 dl ruokakermaa
3 munaa
1 rkl Provencen yrttisekoitusta
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Nypi viileä rasva ja jauho-suolaseos keskenään murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita tasaiseksi. Levitä taikina halkaisijaltaan 26 sentin piirasvuokaan. Pistele pohja haarukalla. Paista pohjaa 10-12 minuuttia uunin alaosassa. Valmista täyte. Kuumenna iso paistinpannu ja pane sille puhdistetut, paloitellut sienet, hienonnettu sipuli ja valkosipulinkynnet. Paista välillä sekoitellen, kunnes sienten neste on haihtunut. Ota pannu levyltä ja anna sieni-sipuliseoksen hiukan jäähtyä. Sekoita sitten sienten joukkoon ruokakerma-munaseos sekä mausteet. Kaada täyte esipaistetulle pohjalle. Nosta piiras ritilälle uunin alaosaan. Paista noin 40 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Tarjoa hedelmäisen syyssalaatin kanssa.

Ohje Mervi Melasniemi, kuva Pekka Vainonen.

Kantarellipiiras

Pohja

150 g voita
2 dl ruisjauhoja
noin 3 dl vehnäjauhoja
1 muna
ripaus suolaa
1 dl hakattua tuoretta lehtipersiljaa ja timjamia

Täyte

2 pientä sipulia varsineen
5-6 pekoniviipaletta
noin 1 l kantarelleja
2 dl kuohukermaa
2 munaa
1 dl mustaleimaraastetta

Nypi ruisjauhot ja osa vehnäjauhoista voin joukkoon. Lisää muna ja mausta taikina suolalla ja yrttisilpulla. Lisää vielä sen verran vehnäjauhoja, että saat käsistä irtoavan napakahkon taikinan. Levitä ja taputtele se pyöreän irtopohjavuoan pohjalle. Painele taikinaa hieman myös vuoan reunoille (2 cm). Valmista täyte. Pilko pekoni ja sipuli hienoksi. Kuullota pannulla. Lisää pienemmiksi paloiksi käsin revityt kantarellit. Jätä koristeeksi kauneimmat. Haihduta vesi pois ja lisää kerma. Kaada seos kulhoon ja sekoita joukkoon kananmunat puuhaarukalla. Kaada seos taikinan päälle vuokaan. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista piirasta 200 asteisessa uunissa 40-45 minuuttia, kunnes seos on hyytynyt ja piiras kauniin värinen. Paista loput kantarellit kuumalla pannulla tilkassa oliiviöljyä ja koristele piiras niillä. Tarjoa raikkaan salaatin kanssa. Voit valmistaa piirasta 2 annosta ja paistaa uunipannulla esim. brunssille tai buffet-pöytään. Piiras maistuu parhaimmalta haaleana.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

Sienigalette

noin 12 palaa

Pohja

2 dl vettä
25 g hiivaa
1/2 tl suolaa
1 rkl Provencen yrttisekoitusta
1/2 dl oliiviöljyä
5 dl erikoisvehnäjauhoja

Täyte

1 1/2 l metsäsieniä, esim. tatteja tai kantarelleja
1 nippu sipulia varsineen
rasvaa
1 rkl Provencen yrttisekoitusta
suolaa ja mustapippuria myllystä
1/2–1 ps (150 g) mozzarellajuustoraastetta

Voiteluun

1 muna

Lisää haaleaan veteen murennettu hiiva, suola, yrttimausteseos, öljy ja puolet jauhoista. Sekoita voimakkaasti ja alusta joukkoon loput jauhot. Vaivaa taikina kulhossa kimmoisaksi ja anna kohota liinan alla noin 30 minuuttia.
Valmista täyte. Puhdista kantarellit ja huuhdo ne vain tarvittaessa. Revi tai leikkaa isommat kantarellit neljään osaan ja jätä pienet kokonaisiksi. Hienonna sipulit ja osa sipulin varsista.
Kuumenna rasvaa pannulla ja lisää sienet sekä sipulit paistumaan. Kun sienistä irronnut neste on haihtunut kokonaan, mausta seos. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa lisää.
Vaivaa kohonnut taikina kevyesti jauhotetulla leivinpöydällä. Kauli taikina isoksi, ohueksi, pyöreäksi levyksi leivinpaperin päälle, taikinan reunat saavat mennä paperin yli.
Levitä jäähtynyt kantarellitäyte taikinalevylle, jätä 3 senttiä reunoista vapaaksi.
Vekitä taikinareunat piiraan reunoille niin, että täyte jää osittain näkyviin. Nosta piiras leivinpaperin avulla pellille. Peitä leivinliinalla ja anna kohota noin 20 min. Ripottele täytteen päälle juustoraaste. Voitele piiraan reunat munalla. Nosta piiras 225-asteiseen uuniin ja kypsennä noin 20 minuuttia.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Rahka-rusinapiiras

100 g voita
1 dl sokeria
1 muna
4-4 1/2 dl erikoisvehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte

1 prk (250 g) maitorahkaa
1 dl kuohukermaa
1 dl kermaviiliä
1 muna
1 dl rusinoita
2 tl vaniljasokeria
1 sitruunan kuori ja mehu

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna ja jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Painele taikina pyöreään piirasvuokaan. Sekoita täytteen aineet keskenään ja levitä taikinalle. Paista piirasta 200 asteessa noin 30–40 minuuttia.

Ohje Tiia Koskimies, kuva Satu Kemppainen.

Mustikkapiiras

Pohja

100 g voita
1 dl sokeria
1 muna
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa

Täyte

1 prk (250 g) maitorahkaa
1 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 munaa
3 dl mustikoita

Koristeluun

2 dl mustikoita

Tarjoiluun

2 dl kuohukermaa
1 rkl hienoa sokeria
1 rkl vaniljasokeria

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa muna vaahtoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon. Muotoile taikina palloksi ja kääri kelmuun. Anna taikinan viiletä jääkaapissa. Voitele piirasvuoka ja taputtele tai kauli taikina vuokaan. Sekoita kulhossa täytteen ainekset ja kaada taikinapohjalle. Nosta vuoka 200-asteiseen uuniin alatasolle. Kypsennä noin 40 minuuttia. Ota vuoka uunista ja anna hieman jäähtyä ennen tarjoilua. Levitä piiraan päälle tuoreita mustikoita. Vaahdota kerma ja mausta sokerilla sekä vaniljasokerilla. Tarjoa piiraan kanssa.

Ohje Mervi Melasniemi, kuva Sakari Majantie.

Mamman mustikkapiiras

6-8 annosta

Pohja

100 g voita
1/2 dl sokeria
3 dl erikoisvehnäjauhoja
1 tl kardemummaa
1 tl leivinjauhetta
1 muna

Täyte

250 g maitorahkaa
1 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 munaa

Päälle

3-4 dl pakastettuja mustikoita
1 rkl perunajauhoja
1/2 dl sokeria

Tarjoiluun

vaniljakastiketta tai -jäätelöä

Pane uuni kuumenemaan 175-asteiseksi. Voitele halkaisijaltaan 28-senttinen piirasvuoka. Kuutioi voi kulhoon. Mittaa kuivat aineet toiseen astiaan ja sekoita hyvin. Lisää kuiva-aineet voin joukkoon ja nypi ne voin kanssa murumaiseksi seokseksi. Lisää muna ja sekoita taikina tasaiseksi. Vuoraa piirasvuoka taikinalla. Mittaa täytteen ainekset taikinakulhoon ja sekoita hyvin. Kaada täyte vuokaan ja levitä nuolijalla. Sekoita pakastemustikoihin perunajauhot sekä sokeri ja levitä mustikat täytteen pinnalle. Nosta vuoka uunin alaosaan ritilälle ja paista noin 30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja taikinan pohja ja reunat saaneet väriä. Tarjoile piiras lämpimänä vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Mustikka-rahkapiiras

Pohja
100 voita
1 dl sokeria
2 munaa
1 tl leivinjauhetta
4-4 1/2 dl vehnäjauhoja

Täyte
1/2 l mustikoita
1 purkki ( 2 dl) Valion vanilja-, tai sitruunarahkaa
2 munaa
1 tl kanelia

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin. Riko muna kerrallaan voi-sokerivaahtoon ja ripsauta joukkoon jauhoseosta välillä, jotta seos ei juoksetu. Lisää lopuksi kaikki jauhot ja taputtele taikina jauhotetuin käsin piirasvuokaan. Levitä pinnalle mustikat. Vatkaa sekaisin rahka, munat ja kaneli ja kaada seos mustikoiden pinnalle. Paista 180 asteisessa uunissa 30-40 minuuttia, kunnes reunat ovat pähkinänruskeat ja piirakka hyytynyt. Ripottele pinnalle tuoreita marjoja maun ja saatavuuden mukaan. Tarjoa sellaisenaan hyvän kahvin kanssa ja tarjoa halutessasi lisäkkeenä jäätelöä tai kermavaahtoa.

Sama piirasohje sopii muillekin marjoille. Kokeile punaherukkapiirasta samalla ohjeella!

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

Mustikka-vadelmarahkapiiras

Pohja

3 1/2 dl erikoisvehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
150 g voita
2 rkl kylmää vettä

Täyte

250 g maitorahkaa
2 dl kuohukermaa
1 1/2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
4 munaa

Päälle

2-3 dl mustikoita
2 dl vadelmia

Tarjoiluun

vaniljajäätelöä tai -kastiketta

Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Mittaa kuivat aineet astiaan. Pehmennä voita mikroaaltouunissa 10 sekuntia, ja nypi kuiva-aineseos kulhossa voin joukkoon. Lisää lopuksi kylmä vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Taputtele taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla. Nosta vuoka uuniritilälle uunin alaosaan. Paista 8-10 minuuttia. Sekoita sillä aikaa täyte sähkövatkaimella. Nosta vuoka uunista, siirrä ritilä keskiuuniin ja vähennä lämpö 175-asteeseen. Kaada täyte piiraspohjalle. Lisää marjat täytteen päälle. Paista 45 minuuttia. Anna piiraan jäähtyä lämpimäksi ja tarjoa vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Punaherukkapiiras

Pohja

3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl jauhettua kardemummaa
1/2 dl sokeria
150 g voita
1 muna

Täyte

1 rs (200 g) maustamatonta tuorejuustoa
2 dl turkkilaista jogurttia
2 munaa
1 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
3-4 dl punaherukoita

Tarjoiluun

2 dl kuohukermaa
1 rkl vaniljasokeria

Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Sekoita kuivat aineet hyvin keskenään ja nypi ne voin kanssa murumaiseksi seokseksi. Sekoita muna taikinan joukkoon. Levitä taikina noin 28-senttisen piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Pistele taikinapohja haarukalla ja nosta piirasvuoka ritilälle uunin alaosaan. Paista 8-10 minuuttia, kunnes pohja on saanut vähän väriä. Sekoita sillä välin täytteen ainekset keskenään, punaherukoita lukuunottamatta. Kaada täyte esikypsennetylle taikinapohjalle. Levitä marjat täytteen päälle. Nosta ritilä uunin puoliväliin ja vuoka sille. Kypsennä noin 30 minuuttia. Tarkkaile, milloin täyte on hyytynyt, jolloin voit ottaa piiraan uunista. Tarjoa pehmeäksi vaahdotetun ja vaniljasokerilla maustetun kermavaahdon kanssa.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Marjamurupaistos

noin 1 litra marjoja, esim. mustikoita ja vadelmia
2 kypsää nektariinia
1/2 dl hillosokeria

Muruseos

1 1/2 dl kaurahiutaleita
1 dl vehnäjauhoja
1 dl tummaa sokeria
½ tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa jauhettuna
50 g voita

Tarjoiluun

kylmää vaniljakastiketta tai vaniljajäätelöä

Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Voitele ohuelti uuni- tai piirasvuoka. Sekoita marjojen joukkoon kuutioidut nektariinit ja hillosokeri. Levitä marjat vuokaan. Sekoita muruseoksen kuivat aineet hyvin keskenään ja nypi kylmän voin joukkoon. Murentele muruseos paistokselle ja paista noin 30 minuuttia. Tarjoa lämpimänä vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

 

Raparperipiiras

Pohja

125 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 muna

Täyte

500 g raparperia
1 1/2 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja

Päälle

50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
3 rkl sokeria
1 tl kanelia

Tarjoiluun

vaniljakastiketta

Valmista pohja. Leikkaa voi kuutioiksi kulhoon. Lisää muut ainekset ja sekoita taikina tasaiseksi. Vuoraa taikinalla halkaisijaltaan 24-26-sentin piirasvuoka. Pane vuoka jääkaappiin viilenemään. Huuhtele ja kuivaa raparperit. Leikkaa ne ohuehkoiksi paloiksi kulhoon. Lisää sokerimäärästä 1/2 dl raparperien  joukkoon, sekoita ja anna seistä vähintään puolituntia. Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Ota piirasvuoka jääkaapista ja esipaista sitä uunin alimmalla ritilätasolla 12 minuuttia. Nosta vuoka uunista. Kaada raparpereista irronnut neste pois. Sekoita raparpereihin loput sokerista sekä perunajauhot ja levitä raparperit esipaistetulle pohjalle. Tee pain päälle murusteltava taikinaseos. Nypi ainekset sekaisin ja murustele taikina raparperitäytteen päälle. Paista piirasta noin 20 minuuttia. Sihtaa paille tomusokeria, jos haluat. Tarjoa piiraan kanssa vaniljakastiketta.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Raparperipiiras ja ruokosokerisiirappia

Pohja

4 dl erikoisvehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
2 tl jauhettua kardemummaa
1 tl leivinjauhetta
125 g voita tai leivontamargariinia
1 muna

Täyte

2 prk (à 200 g) vaniljarahkaa
1/2 dl sokeria
3 munaa

Pinnalle

350 g raparperipaloja
2 rkl tummaa sokeria

Tarjoiluun

ruokosokerisiirappia
2 dl kuohukermaa
1 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria

Sekoita kuivat ainekset hyvin keskenään. Lisää kuutioitu voi ja nypi ainekset murumaiseksi seokseksi. Lisää muna ja sekoita taikina tasaiseksi. Taputtele taikina jauhotetuin käsin halkaisijaltaan noin 28-senttiseen piirasvuokaan. Sekoita täytteen ainekset ja kaada täyte taikinapohjalle. Lisää päälle raparperi palat ja sirottele päälle tumma sokeri. Nosta piiras ritilälle 200-asteisen uunin alimmalle tasolle. Paista noin 40 minuuttia. Tarjoa piiraan kanssa ruokosokerisiirappia ja sokerilla sekä vaniljasokerilla makeutettua kermavaahtoa.

Ohje Mervi Melasniemi, kuva Satu Kemppainen.

Marenkinen raparperipiiras

noin 8 palaa

Pohja

100 g voita
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
1 tl kanelia
2 rkl kylmää vettä

Täyte

1 l raparperipaloja
1 1/2 dl sokeria
1 kanelitanko
1 rkl perunajauhoja

Marenki

3 munanvalkuaista
1/4 tl suolaa
1 dl sokeria

Tarjoiluun

vaniljajäätelöä

Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Valmista ensin täyte. Pane raparperi kattilaan (ei alumiiniseen). Lisää sokeri ja kanelitanko. Kuumenna alhaisella lämmöllä, kunnes raparperista alkaa irrota nestettä. Anna kiehua noin 5 minuuttia. Jäähdytä. Sihtaa lopuksi siivilän läpi  perunajauhot joukkoon ja sekoita.Valmista pohja. Nypi voi ja yhdistetyt kuivat aineet murumaiseksi seokseksi. Lisää lopuksi kylmä vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Levitä taikina halkaisijaltaam 26-28 sentin piirasvuokaan. Paista 10-15 minuuttia, kunnes pohja on hennon vaalean ruskea.Levitä raparperikiisseli pohjalle. Vaahdota valkuaiset ja suola ensin ja lisää sitten sokeri vähitellen voimakkaasti vatkaten. Vatkaa, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää. Levitä vaahto kauniisti täytteen päälle. Nosta piiras takaisin uuniin. Paista 5-8 minuuttia tai, kunnes marenki on kauniin vaalean ruskeaa. Tarkkaile ruskistumista, ettei pinta pääse palamaan. Tarjoa vaniljajäätelön kanssa jälkiruoaksi.

Ohje Mervi Melasniemi, kuva Sakari Majantie.

Raparperi-mansikkapiiras

Pohja

100 g voita
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
1 tl kanelia

Täyte

1 prk (250 g) maitorahkaa
1 dl maitoa
3 munaa
1 1/2 dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
1/2 l raparperipaloja

Viimeistelyyn

mansikoita
tomusokeria

Tarjoiluun

vaniljakastiketta

Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Mittaa pohjan ainekset kulhoon ja nypi murumaiseksi ja muodosta palloksi. Voitele halkaisijaltaan 28 sentin piirasvuoka. Kauli taikina jauhotetulla alustalla vuokaan sopivaksi, nosta taikina vuokaan ja painele taikinaa reunoille. Kaulimisen sijaan voit taputella taikinan vuokaan. Pistele pohja ja nosta uuniin 10 minuutiksi.
Valmista täyte. Vatkaa kulhossa maitorahka, maito, munat, sokeri ja vaniljasokeri tasaiseksi seokseksi. Levitä raparperipalat esipaistetulle pohjalle ja kaada rahkaseos vuokaan. Nosta vuoka ritilälle uunin alaosaan. Paista noin 35 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt. Peitä vuoka paistamisen aikana leivinpaperilla, ettei reunat pala.
Anna piiraan jäähtyä ja viipaloi sen päälle mansikoita. Sihtaa halutessasi pinnalle tomusokeria, ja varsinkin, jos mansikat ovat hapahkoja. Tarjoa piiraan kanssa vaniljakastiketta.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Puolukkapiiras ja kinuskikermavaahto

4-6 hengelle

Pohja

100 g voita tai leivontamargariinia
2 1/2 dl erikoisvehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
1 muna

Täyte

200 g kermaviiliä
1 d maitoa
3 munaa
1 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
noin 4 dl puolukoita

Muruseos

50 g voita tai leivontamargariinia
2 dl kaurahiutaleita
1/2 dl sokeria

Kinuskikermavaahto

2 dl kuohukermaa
kinuskikastiketta

Valmista pohja. Nypi viileä rasva, jauhot ja sokeri murumaiseksi seokseksi. Lisää muna ja sekoita taikina tasaiseksi. Levitä taikina halkaisijaltaan 26 sentin piirasvuokaan. Sekoita kulhossa täytteen ainekset ja kaada vuokaan. Tee muruseos. Nypi viileä rasva, kaurahiutaleet ja sokeri murumaiseksi seokseksi. Ripottele muruseos täytteen päälle. Nosta piiras ritilälle 200-asteisen uunin alaosaan ja paista noin 40 minuuttia, kunnes piiraan pinta on kauniisti ruskistunut. Tarjoa piiraan kanssa kinuskikermavaahtoa. Vaahdota kerma paksuksi vaahdoksi ja sekoita vaahtoon 2-3 rkl kinuskikastiketta. Myös vaniljajäätelö sopii mainiosti lämpimälle piiraalle.

Ohje Mervi Melasniemi, kuva Pekka Vainonen.

Tarte Tatin -piiras

Vaihe 1

3-4 hapanta omenaa, esim. kotimaisia tai Granny Smith’iä

Vaihe 2

75 g voita
1 dl sokeria

Vaihe 3 / Taikina

3 dl erikoisvehnäjauhoja
ripaus suolaa
1/2 dl sokeria
1 tl kardemummaa
1/2 tl kanelia
100 g voita jääkaappikylmänä
1 pieni muna
(1-2 rkl kylmää vettä)

Tarjoiluun

vaniljakastiketta tai vaniljajäätelöä tai vaniljasokerilla maustettua kermavaahtoa

Pohjusta leivinpaperilla halkaisijaltaan 24-senttinen irtopohjavuoka siten, että panet leivinpaperipalan vuoan pohjalle ja kiristät reunuksen  pohjan ympärille, leikkaa ylimääräinen paperi pois ja voitele vuoka. Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi.  Kuori omenat, poista siemenkodat ja leikkaa omenat paksuhkoiksi viipaleiksi. Pane voi ja sokeri paksupohjaiselle pannulle. Kuumenna sekoittaen ja anna kiehua hiljalleen välillä sekoitellen, kunnes sokeri-voiseos muuttuu toffeenruskeaksi. Kaada seos vuoan pohjalle. Asettele päälle omenaviipaleet. Nypi yhdistetyt kuivat aineet ja kuutioidun kylmän voin kanssa murumaiseksi seokseksi, lisää muna ja tarvittaessa kylmää vettä, että saat taikinaan kaulittavan koostumuksen. Vältä taikinan liikaa sekoittelua, että se ei sitkisty, vaan pysyy mureana. Kauli taikina jauhotetulla- tai silikonialustalla vähän vuokaa isommaksi levyksi. Nosta taikinalevy kaulimen avulla aivan viereen nostetun vuoan päälle. Työnnä taikinaa varovasti omenatäytteen reunoille. Pane uuniritilä uunin keskiosaan ja aseta sille leivinpaperi. Nosta vuoka ritilälle. Paista 25-30 minuuttia tai, kunnes taikina on kauniisti ruskistunut. Kumoa valmis torttu heti tarjoilulautaselle siten, että panet lautasen vuoan päälle ja käännät vuoan nopeasti ympäri. Käytä hyviä patakintaita, ettet polta itseäsi. Irrota pohjapaperi varovasti heti. Tarjoa tortun kanssa vaniljakastiketta tai vaniljajäätelöä tai vaniljasokerilla maustettua kermavaahtoa.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Amerikkalainen omenapai

Taikina

175 g voita tai leivontamargariinia
5 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
1 ison kananmunan keltuainen (valkuainen piiraan voiteluun)
noin 3 rkl kylmää vettä

Täyte

1 kg omenoita, kotimaisia tai esim. Granny Smith
1 sitruunan kuoriraaste
50 g voita
3 dl fariinisokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä

Pinnalle

1 munanvalkuainen
sokeria

Lisäksi

vaniljajäätelöä tai -kastiketta

Nypi viileä voi ja vehnäjauho-sokeriseos murumaiseksi seokseksi. Lisää keltuainen ja kylmää vettä yksi lusikallinen kerrallaan, kunnes saat muotoiltua tasaisen taikinapallon. Sekoita mahdollisimman vähän taikinaa, että se pysyy mureana. Litistä pallo ja kääri kelmuun. Anna taikinan viiletä vähän aikaa jääkaapissa.
Valmista täyte. Poista omenoista omenaporalla siemenkodat ja kuori omenat. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Pane viipaleet isoon kattilaan. Pese sitruuna hyvin ja raasta kuori kattilaan. Lisää rasva, fariinisokeri, jauhot ja mausteet. Kuumenna ja anna kiehua alhaisella lämmöllä usein sekoittaen, kunnes omenat vähän pehmenevät ja kastike sakenee. Nosta kattila sitten levyltä.
Voitele halkaisijaltaan noin 26 sentin piirasvuoka. Jaa taikina kahteen osaan, muotoile palloiksi ja litistä leivinalustalla. Kauli ensin pohjataikina pyöreäksi levyksi, joka on halkaisijaltaan vuokaa suurempi. Käytä vähän jauhoja kaulimisessa. Siirrä taikina vuokaan ja vuoraa vuoka taikinalla. Pistele pohja haarukalla. Kaada täyte vuokaan ja levitä tasaisesti.
Kauli toinen taikinapala samaan tapaan ja nosta piiraan kanneksi. Rypytä reuna peukalon ja etusormen avulla poimuilevaksi. Tee kansitaikinaan viiltoja ja puhkaise keskelle aukko, jotta höyry pääsee ulos piiraan kypsyessä. Voitele piiras valkuaisella ja ripota pinnalle sokeria. Nosta vuoka ritilälle uunin alaosaan. Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia, kunnes kuori on kauniisti ruskistunut. Tarjoa lämpimänä vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.

Pssst! Käytä täytteeseen esim. kolmea rakenteeltaan ja maultaan erilaista omenalajiketta, niin täytteestä tulee erinomaisen hyvää. Kokeile esimerkiksi kotimaassa viljeltyjä Jaspia (joka soseutuu helposti), makeaa ja rapeaa Raiketta sekä aromikasta Kaneli-omenaa. Toki voit käyttää täytteeseen, mitä tahansa muitakin omenoita makusi ja saatavuuden mukaan, koska omenat pehmenevät täytettä keitettäessä ja viimeistään uunissa.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Omenapiiras ja vaniljakastike

8 palaa

Pohja

100 g voita
2 1/2 dl erikoisvehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
1 muna

Täyte

1 rs (250 g) ricottaa
1 prk kermaviiliä
1/2 sitruunan mehu
1 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
3 munaa

Pinnalle

4 hapahkoa omenaa
sokeria
kanelia

Tarjoiluun

vaniljakastiketta

Nypi voi ja jauho-sokeriseos murumaiseksi seokseksi. Lisää muna ja sekoita tasaiseksi. Taputtele taikina halkaisijaltaan 26 sentin piirasvuokaan. Pane vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi. Säädä uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Sekoita täytteen ainekset keskenään. Poista omenoista siemenkodat ja kuori omenat. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi. Kaada täyte piiraspohjalle. Lado päälle omenaviipaleet. Sirottele päälle sokeria ja kanelia. Nosta vuoka ritilälle uunin alaosaan ja paista noin 30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja pinta saanut väriä. Tarjoa piiraan kanssa vaniljakastiketta.

Ohje Mervi Melasniemi, kuva Chikako Harada.

Päärynä-juustopiiras

Pohja
150 g pehmeää voita
1 1/2 dl hienoa sokeria (Siro)
1 muna
n. 4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Täyte
2 dl sitruunalla maustettua rahkaa (tai vaniljarahkaa)
1 muna
6 kypsää päärynää
kourallinen pinjansiemeniä tai caschew-pähkinöitä

Pinnalle

Sinihomejuustomuruja, pähkinöitä tai pinjansiemeniä

Valmista taikina. Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää muna ja vehnäjauho-leivinjauhe-vaniljasokeriseos. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja taputtele jauhotetuilla käsillä uunivuokaan. Vatkaa rahka ja muna tasaiseksi ja levitä taikinapohjalle. Halkaise ja kuori päärynät ja poista siemenkota. Asettele rahkaseoksen päälle. Ripottele pinnalle juustomuruja sekä pähkinät. Paista 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Paista viimeiset 10 minuuttia alalämmöllä. Leikkaa hieman jäähtynyt piirakka annospaloiksi. Valuta palan pinnalle halutessasi ohut raita kinuskikastiketta.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

Limetti-marenkipai

8 palaa

Pohja

100 g voita
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
2 tl kardemummaa
1 tl leivinjauhetta

Limettikiisseli

3 limetin mehu
1 1/2 dl vettä
1 1/2 dl sokeria
2 munaa
2 rkl perunajauhoja
(2 tippaa vihreää karamelliväriä)

Marenki

3 valkuaista
1 dl hienoa- tai tomusokeria

Tarjoiluun

iso tölkki valmista vaniljakastiketta

Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Nypi voihin yhdistetyt kuivat aineet ja taputtele taikina voideltuun, halkaisijaltaan 24-26 sentin piirasvuokaan. Nosta vuoka ritilälle uunin alaosaan ja kypsennä 15 minuuttia. Valmista sillä aikaa limettikiisseli. Pese limetit hyvin ja raasta niistä kuoren vihreä osa. Purista mehu ja lisää muiden ainesten kanssa kattilaan. Sekoita hyvin ja kuumenna, kunnes kiisseli muuttuu sakeaksi ja läpikuultavaksi. Älä anna kiisselin kiehua. Nosta kattila levyltä ja lisää limetin kuoriraaste. Jos haluat lisää 2 tippaa vihreää karamelliväriä. Nostele varovasti lämpimän piiraspohja reunoja ja kaada kiisseli kypsennetylle pohjalle. Vaahdota valkuaiset ja sokeri kovaksi, kiiltäväksi vaahdoksi ja lusikoi limettitäytteen päälle. Nosta pai uuniin. Anna olla uunissa, kunnes marenki on sopivasti ruskistunut, 5-8 min. Tarkkaile marengin väriä, ja ota piiras uunista heti, kun piiras on  kauniin vaalean ruskea!

Pssst! Voit halutessasi vaihtaa täytteen limetin sitruunaan.

Ohje Mervi Melasniemi, kuva Tiia Koskimies.

Tiian rahkapiiras

75 g voita
1 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Täyte

800 g – 1 kg sitruuna- tai vaniljarahkaa
4 munaa
2 dl kuohukermaa
2 rkl perunajauhoja
(1 dl sokeria, jos käytät maustamatonta rahkaa)

Valmista pohjataikina. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää muna ja vähitellen keskenään sekoitetut vehnäjauhot sekä leivinjauhe. Taputtele taikina leivinpaperilla vuorattuun rengasvuokaan. Kaada kaikki täytteen aineet isoon kulhoon ja vatkaa vatkaimella oikein hyvin sekaisin. Kaada seos taikinalle. Paista 175 asteisessa uunissa 50 minuuttia. Käännä lämpö pois uunista ja anna piiraan vetäytyä siellä vielä 10 minuuttia. Anna jäähtyä kunnollla ennenkuin siirrät sen pois vuoasta. Tarjoa piirasta vaikka sulatettujen pakastemansikoiden kanssa. Koristele halutessasi tomusokerilla.

Pssst! Voit tarjota piiraan kanssa pakastemarjoista tehtyä, sokerilla makeutettua marjakastiketta.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.


Aiheet: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti