Umami muualla Facebook

Julkaistu 17. 3. 2018 Teksti Mervi Sandbacka, kuvat /kuva Mervi Melasniemi Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Suolatut sitruunat

Marokkolainen keittiö on kuuluisa mausteistaan ja hyvistä ruoistaan. Kukapa ei pitäisi meze-alkupaloista tai herkullisesti tuoksuvista kana-, lammas- tai kala-tagineista. Säilötyt sitruunat on yksi tyypillisistä marokkolaisista ruokien maustajista.

Sitruunat säilötään merisuolaan ja sitruunamehuun. Suolasitruunoiden valmistaminen on helppoa. Niiden ihastuttavan syvä ja aromaattinen maku sopii erityisesti kanalle, mutta myös lihalle ja kalalle sekä salaatteihin.

Jos nyt innostut tekemään suolasitruunoita, voit maustaa niillä pääsiäisen kana-, kala- ja lammasruokia. Sitruunoiden valmistuminen kestää noin kuukauden, mutta voit käyttää niitä jo pääsiäisenä.
Suolatut sitruunat

12 luomusitruunaa
noin 1 1/2 dl karkeaa merisuolaa
sitruunamehua

Kuvan esittämä tiiviskantinen tölkki on hyvä sitruunoiden säilöntään. Pese tölkki hyvin ja pane se steriloitumaan 100-asteiseen uuniin, jolloin pöpöt tuhoutuvat. Pese sitruunat hyvin. Ota 2-3 sitruunaa erilleen mehun puristamista varten. Leikkaa lopuista sitruunoista palat molemmista päistä. Halkaise sitruunat pitkittäin neljäksi lohkoksi joko kokonaan tai jätä lohkot alhaalta kiinni toisiinsa. Kaada suolaa tölkin pohjalle ja loput lautaselle. Pyörittele sitruunalohkojen leikatut pinnat suolassa yksi kerrallaan ja lado lohkot tiiviisti tölkkiin. Jos lohkot ovat alhaalta kiinni toisissaan, täytä sitruunan keskusta suolalla ja pane sitruunat tölkkiin tiiviisti toisiaan vasten. Lisää loput suolasta tölkkiin. Purista jäljelle jääneistä sitruunoista mehu, ja kaada se tölkkiin niin, että sitruunat peittyvät. Sulje tölkki ja säilytä viikko esim. keittiön viileimmällä sivupöydällä. Kääntele purkkia ylösalaisin joka päivä. Pane tölkki jääkaappiin vielä kolmeksi viikoksi ja kääntele silloin tällöin. Käytä suolattuja sitruunoita kana- ja broileriruokiin ja niiden kastikkeisiin. Hienonna kuoret ruokien mausteeksi ja käytä hedelmälihaa esimerkiksi pataruokien maustamiseen. Kokeile suolasitruunan kuorta myös paistetun kalan maustamiseen: Hienonna kuorta ja paista voissa pannulla hetken aikaa ennen lohileikkeen tai kuhafileen lisäämistä. Kokeile samaa myös kampasimpukoille ja raakana kypsennettäville katkaravuille jne. Pääsiäisen lammaspaistin voit myös maustaa suolasitruunan kuorella.

Pssst! Käytä suolalientä uudelleen sitruunoiden suolaamiseen.


Aiheet: , , , ,

Kirjoita kommentti