Umami muualla Facebook

Julkaistu 5. 12. 2017 Teksti Mervi Melasniemi, kuvat Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Suomi 100 itsenäisyyspäivän menu

Perinteiset suomalaiset ruoat sopivat hyvin itsenäisyyspäivän aterialle. Presidentinlinnan pöydässäkin noudatetaan suomalaista ruokaperinnettä, miksi ei sitten kodeissammekin.



Menumme sisältää aluksi mätiä, sipulia ja smetanaa  tumman, makean saaristolaisleivän kanssa. Pääruokana nautitaan uunissa pitkään muhitettua perinteistä karjalanpaistia, jonka kanssa tarjotaan keitettyjä perunoita, venäläistä suolakurkkua ja puolukkasurvosta. Jälkiruoaksi herkutellaan kuohkeaksi vatkattua puolukkamannapuuroa tai kohmeisia karpaloita kuuman kinuskikastikkeen kera.

Alkuruoka

Mätiä, sipulia ja smetanaa

Suomalainen mäti on aina yhtä juhlava alkuruoka. Jäädytä tarjoilukipoille upea alusta. Kaada pakastimen kestävään muovilaatikkoon vettä ja upota siihen kuusenhavuja, puolukanvarpuja jne. Pane paksulasiset tai pakastimen kestävät keraamiset tarjoilukipot paikoilleen ja jäädytä. Aseta jäätynyt alusta vadille ja täytä kulhot mädillä smetanalla ja hienonnetulla sipulilla. Tarjoa saaristolaisleivän kanssa.

Karjalanpaisti

500 g lampaanpaistia
400 g naudanpaistia
600 g porsaan kassleria
2 isoa sipulia
2 porkkanaa
2 laakerinlehteä
muutamia maustepippureita
3-4 tl hyvää merisuolaa
1 dl valkoviiniä tai vettä

Lisäkkeet

keitettyjä perunoita
venäläisiä suolakurkkuja
sokeroitua puolukkasurvosta

Leikkaa lihat poikkisyin reiluiksi kuutioiksi, nauta pienemmiksi paloiksi kuin lammas ja possu, koska se kypsyy hitaimmin. Lihoissa saa olla rasvaa, possussa jopa kamaraa, se tuo pataan mehevyyttä. Paloittele sipulit ja porkkanat reiluiksi lohkoiksi. Kaada padan pohjalle valkoviiniä tai vettä. Lado lihat ja juurekset kerroksittain mausteiden, sipulin ja porkkanan kanssa uunivuokaan. Pane pohjalle lampaanlihat, väliin naudanlihat ja päällimmäiseksi porsaanlihat. Peitä pata kannella tai leivinpaperilla ja hauduta 160 asteisessa uunissa noin 3 tuntia. Kurkista pataan välillä ja lisää tilkka viiniä tarvittaessa. Lämmön voi laskea 100 asteeseen haudutuksen loppuvaiheessa. Tarjoa lisäkkeiden kanssa.

Vatkattu puolukkapuuro eli vispipuuro

6 annosta

noin 1/2 l puolukoita
1 l vettä
2 dl sokeria
2 dl mannaryynejä
ripaus suolaa

Survo puolukat ja keitä vedessä noin 10 minuuttia. Siivilöi mehu toiseen kattilaan ja mausta sokerilla. Kiehauta mehu ja ripottele mannaryynit joukkoon koko ajan vatkaten. Hauduta puuroa noin 15 minuuttia. Sekoita silloin tällöin. Lisää suolaripaus. Vatkaa puuroa jäähtymisen aikana useaan otteeseen voimakkaasti käsivatkaimella tai yleiskoneen kulhossa kunnes se on aivan vaaleaa ja kuohkeaa.


Aiheet: , , , ,

Kirjoita kommentti