Umami muualla Facebook

Julkaistu 21. 10. 2018 Teksti Mervi Sandbacka, kuvat /kansikuva Readme.fi Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Suuri suomalainen ruokakirja

Tänä syksynä ilmestynyt Manne Stenrosin toimittama Suuri suomalainen ruokakirja vie lukijan herkkujen ja perinneruokien äärelle ympäri Suomea, Hangosta Lappiin asti. Kirja tuo esille maamme ainutlaatuisen puhtaita, maukkaita raaka-aineita, joista olemme niin ylpeitä. Kuvat ovat Manne Stenrosin ja Ari Mäkelän.

Manne Stenros on poikennut lukuisissa ravintoloissa, kahviloissa, konditorioissa, leipomoissa, tuottajien tiloilla ja ravintola-alan oppilaitoksissa. Kirjassa kerrotaan maakuntien perinneruoista ja muista käyntikohteista reseptein ja kuvin. Lukiessa alkoi tulla nälkä ja into kokeilla monia kirjan reseptejä. Tällaisissa kirjoissa, joissa on keittiömestareiden ruokaohjeita, olisi resepteissä hyvä olla vetomitat tavallista kotikokkia ajatellen, koska harva käyttää kotona vaakaa ruokaa laittaessaan. Osassa reseptejä näin ei ole.

Tietysti tulee tarkemmin katsottua niiden maakuntien perinneruoat ja ruokapaikat, jotka ovat itselle tutuimpia. Itse olen asunut Varsinais-Suomen Turussa, Uudellamaalla, Pohjois-Karjalassa ja nyt Pohjanmaalla, ja onhan sitä tullut reissattua Suomea ristiin rastiin, ja aina on ollut hauska tutustua paikallisiin ruokiin ja leipiin. Jokaisesta maakunnasta löytyy paljon mielenkiintoista ruoan ympäriltä. Tämä kirja tuo hienosti esille ruokia ja ruokapaikkoja ja viitseliäitä, innokkaita, taitavia ihmisiä, jotka pitävät suomalaista ruokakulttuuria yllä ja esillä sekä vievät sitä myös muihin maihin.

Metsistämme löytyvät marjat, sienet ja riista, peltojen viljat, perunat ja kaikki muu, karjan ja kanojen antimet, merien, jokien ja järvien kala- ja rapusaaliit – niistä on suomalaisen keittiön herkut tehty.

Kun ilmasto lämpenee ja maailman tila on epävakaa ja uhkaava, ruoka paitsi tuottaa makunautintoja, myös lohduttaa.

Kirjan tiedot

Suuri Suomalainen ruokakirja
Kirjan toimittaja Manne Stenros
Kuvat Manne Stenros ja Ari Mäkelä
Ruokahistorialähde Ruokatietoyhdistys ry
Kovakantinen, sidottu tai koteloitu
Kustantaja Readme.fi
ISBN 9789523217218
Sivuja 480
Hinta 38,00 €
Paino 1940 g
Mitat 258 x 228 x 38 mm


Aiheet: , , , , , ,

Kirjoita kommentti