Umami muualla Facebook

Julkaistu 3. 10. 2017 Teksti Mervi Melasniemi, kuvat Mervi Melasniemi Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Omenaleivonnaisten aikaa

Nyt on kotimaisten omenoiden aika. Ne, joilla ei ole omia omenapuita, voivat ostaa ihania kotimaisia omenoita kaupoista, halleista ja toreilta. Meillä kasvaa muutama omenapuu, joiden sadosta olen valmistanut omenasosetta ja erilaisia omenaleivonnaisia.

Mielestäni omenaleivonnaisista parhaimpia ovat erilaiset piiraat ja kakut. Itse tarjoan niiden kanssa aina joko vaniljakastiketta tai pehmennyttä vaniljajäätelöä.







tarte tatin pala

Tarte Tatin

Vaihe 1

3-4 hapanta kotimaista omenaa (tai Granny Smith’iä)

Vaihe 2

75 g voita
1 dl sokeria

Vaihe 3 / Taikina

3 dl erikoisvehnäjauhoja
ripaus suolaa
1/2 dl sokeria
1 tl kardemummaa
1/2 tl kanelia
100 g voita jääkaappikylmänä
1 pieni muna
(1-2 rkl kylmää vettä)

Tarjoiluun

vaniljakastiketta tai vaniljajäätelöä tai vaniljasokerilla maustettua kermavaahtoa

Pohjusta leivinpaperilla halkaisijaltaan 24-senttinen irtopohjavuoka siten, että panet leivinpaperipalan vuoan pohjalle ja kiristät reunuksen  pohjan ympärille, leikkaa ylimääräinen paperi pois ja voitele vuoka. Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi.  Kuori omenat, poista siemenkodat ja leikkaa omenat paksuhkoiksi viipaleiksi. Pane voi ja sokeri paksupohjaiselle pannulle. Kuumenna sekoittaen ja anna kiehua hiljalleen välillä sekoitellen, kunnes sokeri-voiseos muuttuu toffeenruskeaksi. Kaada seos vuoan pohjalle. Asettele päälle omenaviipaleet. Nypi yhdistetyt kuivat aineet ja kuutioidun kylmän voin kanssa murumaiseksi seokseksi, lisää muna ja tarvittaessa kylmää vettä, että saat taikinaan kaulittavan koostumuksen. Vältä taikinan liikaa sekoittelua, että se ei sitkisty, vaan pysyy mureana. Kauli taikina jauhotetulla- tai silikonialustalla vähän vuokaa isommaksi levyksi. Nosta taikinalevy kaulimen avulla aivan viereen nostetun vuoan päälle. Työnnä taikinaa varovasti omenatäytteen reunoille. Pane uuniritilä uunin keskiosaan ja aseta sille leivinpaperi. Nosta vuoka ritilälle. Paista 25-30 minuuttia tai, kunnes taikina on kauniisti ruskistunut. Kumoa valmis torttu heti tarjoilulautaselle siten, että panet lautasen vuoan päälle ja käännät vuoan nopeasti ympäri. Käytä hyviä patakintaita, ettet polta itseäsi. Irrota pohjapaperi varovasti heti. Tarjoa tortun kanssa vaniljakastiketta tai vaniljajäätelöä tai vaniljasokerilla maustettua kermavaahtoa.

omenakakku3-264x212

Tiian omenakakku

1 kg omenoita
250 g voita
200 g sokeria
5 munaa
250 g vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
3 rkl vaniljasokeria
( 1 dl rusinoita 3 rkl rommia)

Kuorrute
1/2 dl aprikoosimarmeladia
1 pieni valkuainen
tomusokeria
(tilkka rommia)

Vuoraa 24 cm halkaisijaltaan olevan rengasvuoan pohja leivinpaperilla. Voitele myös vuoan reunat. Kuori ja viipaloi tai kuutioi omenat. Vaahdota huoneenlämpöinen voi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää yksi kananmuna kerrallaan voi-sokerivaahtoon koko ajan vatkaten. Lusikoi kananmunien lisäämisen välissä joukkoon jauhoseosta, jotta taikina ei juoksettuisi. Kaada puolet taikinasta vuokaan ja sen päälle omenat. Kaada loput taikinasta omenoiden päälle. Paista kakkua 175 asteisessa uunissa tunnin verran. Jäähdytä ja irrota vuoasta. Levitä pinnalle ohut kerros aprikoosimarmeladia. Sekoita valkuaisesta ja tomusokerista sekä tilkasta rommia kuorrute ja levitä kakun pinnalle marmeladin päälle halutessasi. Anna kuorrutteen kovettua. Tarjoa kakkua vaniljajäätelön ja vaniljakastikkeen kanssa tai aivan sellaisenaan.

Minulta oli tomusokeri päässyt loppumaan, joten tarjoilin kakkua tällä kertaa ilman kuorrutusta. Gazian ohjeessa on täytteenä pelkkiä omenoita. Lisäsin vaihteen vuoksi omenoiden joukkoon rommitilkassa marinoituja rusinoita.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

Omenapiiras1-264x379

Omenakakku

100 g voita
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 rkl vaniljasokeria
2 munaa
1 1/2 dl sokeria

Päälle

3-4 kotimaista omenaa koosta riippuen
1-3 rkl sokeria omenoiden happamuudesta riippuen
kanelia

Tarjoiluun

kylmää vaniljakastiketta

Käsittele ensin omenat. Pese omenat ja poista niistä omenaporalla siemenkodat. Viipaloi omenat. Voitele ja jauhota halkaisijaltaan 24-sentin irtoreunavuoka. Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Sulata voi ja anna sen jäähtyä. Mittaa kuivat aineet astiaan ja sekoita hyvin keskenään. Vaahdota munat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita vaahtoon voisula ja sihdattu kuiva-aineseos. Kaada taikina vuokaan. Asettele omenaviipaleet taikinapintaan. Sirottele päälle sokeria ja kanelia. Paista noin 30 minuuttia, kunnes kakku on kauniisti ruskistunut. Kokeile tikulla kypsyyttä kakun keskeltä. Tarjoa kakku lämpimänä vaniljakastikkeen kanssa.

Omenapiiras-rahkatäytteellä2-264x308

Omena-rahkapiiras

Pohja

100 g voita
1 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl kardemummaa

Täyte

2 prk (à 200 g) vaniljarahkaa
2 munaa
1 tl kanelia
3-4 kotimaista omenaa
noin 2 rkl sokeria
kanelia

Käsittele ensin omenat. Pese omenat ja poista niistä omenaporalla siemenkodat. Viipaloi omenat. Voitele halkaisijaltaan noin 26-senttinen piirasvuoka. Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää muna vatkaten ja lisää jauhot-kardemummaseos. Sekoita taikina tasaiseksi. Taputtele taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Sekoita rahkaan munat ja kaneli. Kaada täyte vuokaan. Asettele päälle omenaviipaleet. Sirottele niille sokeria ja kanelia. Paista ensin uunin alimmalla ritilätasolla noin 20 minuuttia, jotta pohja kypsyy hyvin, ja nosta sitten piiras uunin keskiosaan noin 10 minuutiksi, jotta pintakin saa väriä. Ota piiras uunista, kun täyte on hyytynyt.

 Täältä löydät gluteenittoman omenapiiraan ohjeen.

DSC_0006-003

Omena-kookoskakku

Irtopohjavuokaan

luomukookosöljyä
luomukookoshiutaleita

Taikina

3 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
3 munaa
1 dl sokeria
1 dl luomukookossokeria
1 dl luomukookosöljyä
1 dl voita sulatettuna
2-3 keskikokoista kotimaista omenaa raastettuna

Päälle

noin 3 omenaa viipaleina
kanelia
(isoja luomukookoshiutaleita)

Tarjoiluun

vaniljakastiketta

Pane uuni kuumenemaan 175-asteiseksi. Aseta leivinpaperipala vuoan pohjan päälle ja sulje reunus, leikkaa ylimääräinen paperi pois ulkoreunoilta. Voitele vuoka kookosöjyllä ja jauhota kookoshiutaleilla.

Mittaa jauhot astiaan ja sekoita leivinjauhe joukkoon. Vaahdota munat ja sokerit paksuksi vaahdoksi. Lisää kookosöljy ja voisula sekä omenaraaste. Sekoita ja lisää jauhoseos. Sekoita taikina tasaiseksi.

Kaada taikina vuokaan ja asettele omenaviipaleet päälle (sekä halutessasi isoja kookoshiutaleita). Ripottele pinnalle kanelia.

Paista uunin alimmalla ritilätasolla 40-45 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla kakun keskeltä.

Anna kakun vähän jäähtyä, irrota vuoasta ja tarjoa vaniljakastikkeen kanssa.

Omena-kookoskakkupala


Aiheet: , , , , , ,

Kirjoita kommentti