Umami muualla Facebook

Julkaistu 26. 1. 2017 Teksti Mervi Sandbacka, kuvat Mervi Melasniemi Yksi kommentti Ruoka ja juoma

Tee muhkeita uuniperunoita maukkain täyttein

Muhkeat uuniperunat maistuvat talvella. Ne sopivat erinomaisesti myös vierastarjottavaksi. Tee vaikka kolmea maukasta täytettä, jolloin jokaiselle löytyy hyvä vaihtoehto. Vaikka tietysti kaikki haluavat maistaa jokaista täytettä, niin hyviä ne ovat.

Näin kypsennät uuniperunat

Rosamunda-peruna on ehdottomasti paras uuniperunaksi. Irtomyyntilaarista voit valita sopivan- ja samankokoiset perunat, joiden ei tarvitse olla jättiperunoita, jolloin voit varata jokaiselle ruokailijalle vaikka 3 perunaa. Perunat ovat yleensä valmiiksi pestyjä. Pane uunipannulle leivinpaperi, painele perunoihin haarukalla reikiä, ettei kuori repeä kypsentämisen aikana. Paista perunoita reilu tunti ja kokeile kypsyyttä tikulla tai haarukalla. Perunoiden pitää olla aivan pehmeitä, että sisus on helppo syödä lusikalla. Kata pöytään myös haarukat ja veitset, koska jotkut voivat haluta syödä perunat kuorineen. Valmista täytteet etukäteen ja halkaise perunat aivan kuumina. Tarjoa kylmät täytteet jääkaappikylminä ja kuumat juuri kuumennettuina.

Silli-munatäyte

4 annosta

3 munaa
2 matjessillifileetä tai noin 10 palaa sipulisilliä
noin 2 dl turkkilaista jogurttia
3 rkl pieniä kapriksia
1-2 rkl sipulia hienonnettuna
tilliä hienonnettuna
valkopippuria myllystä
suolaa

Päälle

tilliä

Keitä munia 8 minuuttia, jäähdytä ja kuori. Hienonna munat haarukalla kulhossa. Leikkaa sillifileet mahdollisimman pieniksi kuutioiksi ja lisää kulhoon. Lisää joukkoon jogurtti, kaprikset, sipuli ja tilli. Rouhi mausteeksi valkopippuria. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Halkaise perunat keskeltä niin, että puoliskot jäävät alhaalta kiinni toisiinsa. Lisää täyte perunoille ja koristele tillillä.

Avokado-katkaraputäyte

4 annosta

4 pienempää tai 2-3 isompaa avokadoa
1 limetin mehu
1 tl hunajaa
2 rkl sipulia hienonnettuna
1-2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 rkl tabasco green pepper sausea
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan

Päälle

isoja katkarapuja
ruohosipulia

Kaavi avokadoista hedelmäliha kulhoon ja murskaa se karkeasti haarukalla. Lisää limettimehu sekä muut ainekset ja sekoita. Tarkista maku. Halkaise perunat keskeltä niin, että puoliskot jäävät alhaalta kiinni toisiinsa. Lisää täyte perunoille, asettele päälle sulatetut ja hyvin valutetut katkaravut ja hiukan ruohosipulia.

Jauhelihatäyte

4 annosta

1 keskikokoinen sipuli
rypsiöljyä
voita
400 g jauhelihaa, naudan, karitsan tai hirven
metsäistä lihamaustetta myllystä, Meira
mustapippuria myllystä
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl ruokakermaa
2 dl vettä
riista- tai lihafondia

Päälle

persiljaa

Kuori ja hienonna sipuli. Kaada pannulle öljyä ja lisää nokare voita. Kuumenna ja lisää sipulisilppu. Kuullota hetki ja lisää jauheliha. Ruskista jauheliha kevyesti. Lisää mausteita sekä vehnäjauhot ja sekoita. Kaada pannulle kerma sekä vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Tarkista maku ja lisää fondia maun mukaan. Anna kastikkeen kiehua hieman kokoon ilman kantta. Halkaise perunat keskeltä niin, että puoliskot jäävät alhaalta kiinni toisiinsa. Lisää kuuma täyte perunoille ja ripottele päälle hienonnettua persiljaa.

Täältä löydät lisää uuniperunan täytteitä.

Täältä maukas tomaatti-paputäyte.

Täältä juusto-hapankaalitäyte.


Aiheet: , , , , , , , , , , , ,

Yksi kommentti

Kirjoita kommentti