Umami muualla Facebook

Julkaistu 15. 12. 2018 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Tiia Koskimies, Mervi Melasniemi 8 kommenttia Ruoka ja juoma

Umamin herkulliset jouluruoat

Joulu on jo ovella, ja nyt on kohta mietittävä ostoslistaa. Perinteiset jouluruoat ovat varmasti tänäkin jouluna suurimmassa osassa joulupöytiä ne pidetyimmät.

Kala-alkuruoat, kuten graavilohi, silakka ja silli eri muodoissaan, mäti, joululaatikot, rosolli, sienisalaatti, kinkku kastikkeineen ja jälkiruoka, joka ehkä ei aina ole perinteinen riisipuuro ja sekahedelmäkiisseli, vaan jotain muuta, kuten marjarahkaa, jäätelöä tai raikasta, keveää hedelmäsalaattia.

Suuri helpotus on, että nykyisin voi tuunata valmiit joululaatikot mieleisikseen lisäämällä mausteita, siirappia, suolaa, kermaa ja, mitä kukakin kaipaa. Tuunatun laatikon voi paistaa myös omassa keraamisessa uunivuoassa. Laatikoiden tekemisen voi aloittaa myös valmiista juuressoseesta, mikä sekin helpottaa työtä ja vaivaa.

Ohessa koottuna perinteisiä ohjeita helpottamaan joulukokkailujasi. Osa tarjottavista kannattaa ostaa valmiina, esim. graavikala, lämminsavulohi, kalasäilykkeet jne., koska kaikkea ei ehdi, eikä jaksa välttämättä valmistaa itse.

Joulu 2014

Nautiskellaan joulun tunnelmasta ja yhdessäolosta läheistemme kanssa!

 

Kala-alkuruoat

 

Joulu 14 2

Täältä löydät jouluun graavilohen, sillien ja maustesilakoiden ohjeita.

Katkarapusalaatti

500 g isoja katkaravunpyrstöjä sulatettuna ja hyvin valutettuna
2 keitettyä (8 min) munaa hienonnettuna
1 salottisipuli hienonnettuna
2 rkl limetti- tai sitruunamehua
3 rkl makeaa chilikastiketta
(1 punainen chili hienonnettuna)
1 1/2 prk (3 dl) maustamatonta ranskankermaa
suolaa maun mukaan
muutama kierros mustapippuria myllystä

Koristeluun

katkarapuja, sitruunaviipaleita ja tilliä

Painele katkarapuja vielä talouspaperilla siivilässä valuttamisen jälkeen, ettei salaatista tule vetistä. Ota jonkin verran katkarapuja koristelua varten erilleen. Lisää muut ainekset kulhoon ja sekoita nostellen. Anna salaatin olla peitettynä kulhossa jääkaapissa viime hetkeen ennen tarjoilua. Siirrä se sitten tarjoiluastiaan. Koristele katkaravuilla, sitruunalla ja tillillä. Rouhaise päälle vielä mustapippuria, jos haluat.

Joulupöydän kunkku

Katso kinkunpaisto-ohje tästä. Kuva Atrian.

Salaatit

Joulu 14 3

rosolli-1-of-1

Rosolli

3 punajuurta
3 porkkanaa
3 omenaa
1 venäläinen valkosipulilla maustettu suolakurkku
1 sipuli
suolaa
valkopippuria
persiljaa

Kastike

2 dl kuohukermaa
(tai ranskankermaa)
ripaus suolaa, sokeria ja valkopippuria
2 tl etikkaa
tilkka punajuurilientä

Vaihtoehtona

Vinaigrette-kastikkeeseen: hyvää oliiviöljyä, viinietikkaa, suolaa, sokeria, valkopippuria, persiljaa

Keitä punajuuret kuorineen kypsäksi omassa kattilassaan ja kuori. Kuori porkkanat ennen keittämistä ja keitä kypsäksi. Kuutioi kaikki raaka-aineet samankokoisiksi kuutioiksi. Sekoita sitten kaikki rosollin aineet keskenään paitsi punajuurikuutiot. Sekoita punajuuret nostellen joukkoon vasta juuri ennen tarjoilua, koska ne värjäävät muut vihannekset nopeasti. Painele rosolli kahvikuppiin ja kumoa annoslautaselle, sekoita kastikkeen aineet ja tarjoa erikseen. Voit painella rosollin myös yhteen suurempaan lasikulhoon ja kumota tarjoiluvadille. Koristele suolakurkkuviipaleilla, keitetyillä kananmunanlohkoilla ja persiljalla. Jos valmistat rosollille viinietikkakastikkeen. Kaada se salaatin joukkoon kun vihannekset ovat vielä lämpöisiä, silloin ne imevät makuja itseensä paremmin. Erityisesti silloin, kun käytät salaateissa perunaa, peruna ei enää kylmänä ime itseensä makuja.

Punakaali-appelsiinisalaatti

1/4 lohko punakaalista tai puolikkaasta puolet
puolet marinoidusta punasipulista, katso rosollin ohje
3 appelsiinia

Viimeistelyyn

tuoretta timjamia

Leikkaa punakaali lyhyiksi, ohuiksi suikaleiksi ja siirrä kulhoon. Kaada kaalille loppu marinoitu punasipuli kastikkeineen ja sekoita. Leikkaa appelsiinien kuoret pois terävällä veitsellä. Leikkaa appelsiinit viipaleiksi ja ne pienemmiksi paloiksi. Kerrostele punakaalia ja appelsiinipaloja tarjoilukulhoon. Viimeistele tuoreella timjamilla.

Vihannessalaatti

punasipulia
öljy-viinietikkakastike
salaattia
mahdollisimman kypsiä tomaatteja
aurinkokuivattuja öljyyn säilöttyjä tomaatteja
oliiveja
tuoretta basilikaa
suolaa
mustapippuria myllystä

Kuori, halkaise ja viipaloi sipuli ohuelti. Mittaa haluamaasi öljyä ja hyvää viinietikkaa pieneen kulhoon ja lisää sipuli marinoitumaan noin 15 minuutiksi. Huuhdo ja linkoa salaatti mieluiten salaattilingossa. Leikkaa tomaatit lohkoiksi. Revi salaatti esim. laakeaan kulhoon, lisää päälle tomaattilohkot, aurinkotomaatit, oliivit marinoitu sipuli ja basilikalehtiä. Lisää marinadikastiketta salaatille juuri ennen tarjoilua.

 Rouskusalaatti

3 dl pakastettuja rouskuja hienonnettuna
1 pienehkö punasipuli hienonnettuna
2 rkl tilliä hienonnettuna
2–3 rkl limetti- tai sitruunamehua
1 rkl hunajaa
2 dl turkkilaista jogurttia
noin 1 tl suolaa
5-6 kierrosta mustapippuria myllystä

Purista sienistä sulamisneste ja pane se kulhoon. Lisää muut ainekset ja sekoita hyvin. Tarkista maku ja mausta halutessasi lisää. Siirrä salaatti tarjoiluastiaan. Rouhaise pari kierrosta mustapippuria vielä salaatin päälle. Anna makuuntua jääkaapissa kelmulla peitettynä tarjoiluun asti.

Jos käytät sienisalaattiin suolasieniä, ryöppää niistä ensin liika suola pois (ryöppääminen=4 minuutin keittäminen). Valuta sienet siivilässä ja huuhdo kylmällä vedellä. Purista käsin vesi pois sienistä ja hienonna ne. Tarkista salaatin maku ennen suolan lisäämistä!

Metsäsienisalaatti

1/2 kg suolasieniä
1 iso sipuli
1 hapokas omena
1 pieni venäläinen suolakurkku
1 tlk ranskankermaa
2 rkl majoneesia
valkopippuria
persiljaa

Liota sienet hyvin kylmässä vedessä (noin tunti). Huuhtele ja valuta hyvin. Puristele enin vesi pois. Jos sienet ovat kovin suolaisia voit ryöpätä ne nopeasti kiehuvassa vedessä ja huuhtoa välittömästi kylmällä vedellä. Kuutioi sienet, sipuli, omena ja kurkku samankokoisiksi, mahdollisimman pieniksi kuutioiksi. Sekoita joukkoon ranskankerma ja mausteet. Anna salaatin maustua viileässä vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua. Salaatti säilyy kylmässä viikon verran.

Laatikot, jouluruukku, maksapatee ja -laatikko

Joulu 14 4

Imelletty perunalaatikko

2 kg jauhoisia perunoita
4 rkl vehnäjauhoja
8 dl täysmaitoa
50 g voita sulatettuna
2 tl suolaa
2 rkl siirappia

Keitä perunat kuorineen suolattomassa vedessä. Kuori kypsät perunat kuumina. Survo perunat ja lisää niiden joukkoon vehnäjauhot. Anna survoksen imeltyä lämpimässä paikassa kannen alla 3-5 tuntia. Kun seos on löystynyt ja maistuu imelältä, lisää maito, voisula ja suola. Lisää siirappi, jos haluat lisää makeutta. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Vuoka ei saa tulla täyteen, sillä ruoka kuohuu helposti yli. Paista 150-175 asteessa 2-3 tuntia. Peitä vuoka tarvittaessa alumiinifoliolla, ettei pinta pala. Jos haluat valmistaa perunalaatikon ajoissa ja pakastaa sen, pakasta se ennen kypsentämistä.

Perinteinen lanttulaatikko

1 kg makeita lanttuja
suolaa
voita
1 dl tuoreita korppujauhoja
2 munaa
2 tl suolaa
5 rkl siirappia tai hunajaa
1 dl kevytkermaa
ripaus raastettua muskottipähkinää
hieman valkopippuria ja inkivääriä

Kuori ja leikkaa lantut kuutioiksi. Kaada kattilaan ja päälle sen verran vettä, että ne juuri ja juuri peittyvät. Keitä kypsäksi, kaada vesi pois ja soseuta lantut sauvasekoittimella. Sekoita huolellisesti joukkoon muut aineet. Kaada lanttumuhennosta uunivuokiin. Ripottele pinnalle hieman korppujauhoa ja vuole halutessasi muutamia voilastuja. Paista laatikoita 150 asteisessa uunissa 1,5- 2 tuntia.

Pssst! Kuori lantut työlautaa vasten, kuljettamalla veistä ylhäältä alaspäin lantun muotoa seuraten. Kannattaa kuoria melko reilustikin!

Yrttinen jouluruukku

4 isoa (n. 1/2 kg) porkkanaa
1/2 kg lanttua
200 g juuriselleriä
3 isoa punajuurta
2 isoa sipulia
2 tl timjamia
1 1/2 tl salviaa
1 1/2 tl rosmariinia
1/2 rkl suolaa
1/2 tl mustapippuria
2 rkl öljyä
1 rkl vehnäjauhoja
2 dl kuohukermaa
1 pkt Koskenlaskija voimakasta

Kuori juurekset ja sipulit. Leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi tai raasta yleiskoneen karkealla terällä suikaleiksi. Hienonna sipulit. Mittaa yrttimausteet huhmariin ja hierrä ne hienoksi. Yhdistä joukkoon suola ja mustapippuri. Kuumenna kattilassa tai pannulla öljyä ja lisää vehnäjauhot, sekoita. Lisää kerma ja kuutioitu sulatejuusto. Sekoita, kunnes juusto on sulanut. Lado juurekset kerroksittain uunivuokaan ja lisää kerrosten väliin mausteseosta sekä kastiketta. Peitä vuoka alumiinifoliolla. Kypsennä 175 asteessa noin 2 1/2 tuntia, kokeile kypsyyttä haarukalla. Poista folio kypsentämisen loppupuolella, että ruoan pinta saa väriä. Ruoan maku vain paranee, jos teet sen jo edellisenä päivänä ja kuumennat ennen tarjoilua.

Bataattisoselaatikko

4-6 annosta

500 g bataattia
4 dl vettä
1 tl suolaa
1 prk laktoositonta ruokakermaa
2 rkl laktoosittomia korppujauhoja
1 muna
2 rkl vaaleaa siirappia
ripaus valkopippuria
1/2 tl kanelia

Pinnalle
2 rkl laktoosittomia korppujauhoja

Kuori bataatit. Paloittele ne pieniksi paloiksi. Keitä suolalla maustetussa vedessä kypsiksi kannen alla. Soseuta keitinliemineen. Lisää ruokakerma, korppujauhot, muna, siirappi sekä mausteet. Kaada voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Kypsennä 175 asteessa n. 1 tunti. Tarjoa esim. kinkun kanssa.

Maksapatee

noin 2 litran, kapeahkoon leipävuokaan

350 g naudanmaksaa jauhettuna
500 g nauta-sika jauhelihaa
1 pkt (140 g) pekonia
1 keskikokoinen sipuli
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja, mausteöljyyn säilöttyjä
1 dl mustia oliiveja, mausteöljyyn säilöttyjä
1 rkl suolaa, esim. Jozo mineraali-
2 tl timjamia
mustapippuria myllystä
1/2 dl omenatäysmehua tai brandya
2 dl kuohukermaa
2 munaa

Koristeluun

pakastepuolukoita
tuoretta timjamia

Tarjoiluun

puolukkahilloa

Pane maksa ja jauheliha kulhoon. Leikkaa pekoni pieniksi kuutioiksi ja paista pannulla, lisää pannulle hienonnettu sipuli ja paista, kunnes se vähän pehmenee. Anna jäähtyä ja lisää kulhoon. Hienonna terävällä veitsellä aurinkotomaatit ja oliivit ja lisää kulhoon. Lisää myös suola ja huhmaressa hienonnettu timjami. Rouhi myllystä ainesten joukkoon runsaasti mustapippuria. Lisää mehu tai brandy, kerma ja munat. Sekoita hyvin. Vuoraa vuoka leivinpaperilla. Kuumenna kattilallinen vettä kiehumispisteeseen. Kaada vesi uunipannulle tai esim. metalliseen uunivuokaan, johon pateevuoka mahtuu. Vettä saa olla pateevuoan puoliväliin. Kypsennä pateeta noin 1 tunti. Kokeile kypsyyttä tikulla tai haarukalla, jos reiästä pursuava liemi on kirkasta, patee on kypsä. Anna pateen jäähtyä vuoassaan viileässä. Kumoa patee vuoasta ennen tarjollepanoa ja leikkaa viipaleiksi. Ripottele päälle pakastepuolukoita ja timjaminlehtiä. Tarjoa pateen kanssa joko puolukkahilloa tai herukkahyytelöä.

Perinteinen maksalaatikko

1 l täysmaitoa
2 dl puuroriisiä
4 tl suolaa
2 sipulia
1 dl kevytkermaa (tai kuohukermaa)
600 g jauhettua sian- tai naudanmaksaa
2 munaa
2 dl rusinoita
4 rkl siirappia
ripaukset valkopippuria, inkivääriä, meiramia / tai Provencen yrttiseosta 2 tl

Huuhtele riisistä ensin hieman pintatärkkelystä pois siivilässä. Kiehauta maito ja kaada riisit joukkoon. Keitä riisi kypsäksi miedolla tulella koko ajan hämmentäen, jotta riisit eivät tartu pohjaan. Teflonkattila on hyvä valmistusastia. Kun riisi alkaa kypsyä, ja puuro saota, se ei enää tartu yhtä herkästi pohjaan. Puuro kypsyy noin 50 minuutissa. Mausta valmis puuro suolalla. Hienonna sipulit karkeasti ja kuullota voissa pehmeiksi. Kaada sipulit kulhoon ja kaada joukkoon kermaa sekä mausteet. Aja seos sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Sekoita sitten kerma-sipuliseos, rusinat, siirappi, maksa ja munat riisipuuron joukkoon huolellisesti. Kauho seosta vuokiin, vuole päälle voilastu tai pari ja paista laatikoita 175 asteisessa uunissa reilun tunnin verran. Nauti valmis laatikko makean puolukkahillon tai raikkaiden pakastepuolukoiden ja vaikkapa venäläisten suolakurkkujen kera.

Pssst! Joskus kannattaa hieman “hifistellä” ja kokeilla toisiko joku pieni säätö uutta lisäarvoa perinteiselle ohjeelle. Kaikki eivät pidä rusinoista maksalaatikossa, mutta mitäpä jos liottaisikin ne ennen laatikkoon lisäämistä pehmeäksi portviinissä? Eikö kuulostakin tosi herkulliselta? Rusinoiden sijaan voi käyttää kuivattuja karpaloita.

Joululeipä

saaristolaisleipa

Mehevä saaristolaislimppu

Tämän paremmalta ei leipä voi maistua – päälle vain voita ja mahdollisesti hyvää juustoa.

1/2 l appelsiinimehua
50 g hiivaa
2 tl suolaa
1 dl tummaa siirappia
1 rkl fenkolinsiemeniä (tai kuminaa)
1 1/2 dl ruissihtijauhoja
1 1/2 dl kauraleseitä
1 1/2 dl mämmimaltaita
5 dl hiivaleipäjauhoja

Lämmitä mehu kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva ja suola joukkoon. Lisää muut aineet ja hämmennä puuhaarukalla pehmeäksi taikinaksi. Kaada taikina voideltuun suorakaiteen muotoiseen vuokaan. Kohota lämpimässä paikassa 1 tunti. Paista 175 asteisessa uunissa puolitoista tuntia. Kumoa leipä vuoasta ja jäähdytä. Säilytä paperipussissa. Leipä säilyy tosi hyvin.

Jälkiruoat

 Joulu 14 5

 Vanhanajan riisipuuro

Suhde on 1 l täysmaitoa/2 dl puuroriisiä
hyvän makuista suolaa

Huuhdo riisit ja kaada maidon joukkoon kattilaan. Näin riisi alkaa heti imeä itseensä maidon täyteläistä makua. Kuumenna maito kiehuvaksi, vähennä lämpöä ja jatka keittämistä koko ajan hämmentäen kunnes puuro sakenee. Mausta suolalla.

Uunissa valmistettu riisipuuro on myös hyvää. Pane aineet uunivuokaan ja yön ajaksi 110 asteiseen uuniin. Aamulla herkku on valmista. Näin voit valmistaa myös uuniohrapuuron. Käytä rikottuja ohrasuurimoita ja vuole vuokaan muutama voinokare.

 Sekahedelmäkeitto

(sekametelisoppa)

1 pussillinen kuivattuja sekahedelmiä
noin 1 l vettä
noin 2 dl sokeria
1-2 punaherukkamehua
3-4 rkl perunajauhoja
vettä
kanelia

Pane hedelmät edellisenä päivänä likoamaan kylmään veteen valmiiksi kattilaan. Keitä seuraavana päivänä hedelmät kypsäksi (noin 20 minuuttia). Mausta keitto sokerilla ja kaada joukkoon punaherukkamehua mauksi ja väriksi. Jos mehu on kovin makeaa, ei lisättyä sokeria tarvita kovin paljon. Maista keittoa ja lisää maukua tarvittaessa. Sekoita perunajauhot veteen ja suurusta keitto melko paksuksi. Mausta lopuksi kanelilla. Tarjoa puuron kanssa tai joulun ajan jälkiruokana. Koristele se kermavaahdolla ja kuivatulla omenanviipaleella. Leikkaa omenasta mahdollisimman ohuita viipaleita esim. juustohöylällä. Levitä viipaleet leivinpaperin päälle uunipellille, ripottele pinnalle kanelia ja kuivata 50 asteisessa uunissa rapeiksi.

Karpalo-rahkajälkiruoka

4 annosta

2 dl vettä
1 dl hyytelösokeria
200 g pussi pakastekarpaloita (tai muita marjoja)
2 prk (200 g) lime-valkosuklaarahkaa (Valio)
1 dl kermaa vaahdotettuna

Kiehauta vesi ja lisää hyytelösokeri vatkaten joukkoon. Lisää joukkoon jäiset karpalot ja anna seoksen jäähtyä. Hyydytä jääkaapissa jonkin aikaa. Vaahdota kerma ja lisää rahkan joukkoon. Kokoa karpalohyytelö ja rahkaseos kerroksittain jälkiruokamaljaan tai laseihin. Nyt on aika hyödyntää pakastemarjoja. Hyytelösokerin avulla saat niistä nopeasti raikasta tarjottavaa.

Puolukkarahka

6-8 annosta

2 ps (à 200 g) pakastepuolukoita
1 1/2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
500 g maitorahkaa
(2-3 dl kuohukermaa)

Murskaa puolukat ja makeuta sokerilla. Sekoita rahka puolukkasurvoksen kanssa. Tarkista makeus sopivaksi. Tarjoa sellaisenaan tai, jos haluat rahkasta kuohkeamman, vaahdota kerma ja lisää parissa erässä puolukkarahkan joukkoon.

Jouluisa jäätelö-karpalokakku

noin 10 annosta

1 1/2 dl joulupipareita murennettuna
2 l vaniljajäätelöä
1 ps (200 g) pakastekarpaloita
pieniä valkoisia marenkeja
kinuskikastiketta

Levitä piparimurut reunalliselle tarjoiluvadille ja asettele vaniljajäätelöt vierekkäin murujen päälle. Levitä jäiset karpalot jäätelön päälle. Lisää marengit (voit murentaakin pari marenkia “lumeksi”). Valuta kinuskikastiketta raitoina kakun päälle. Anna kakun pehmentyä 15–20 minuuttia ennen tarjoilua, jolloin se on herkullisimmillaan.

Joulun juustotarjotin

 

1-juustotarjotin-1-264x345

Juustotarjotin

pala Stilton- tai muuta sinihomejuustoa
1 Camembert-juusto
1 valkohomevuohenjuusto

Lisäksi

pehmeitä taateleita
pehmeitä viikunoita
saksanpähkinöitä

Asettele juustot hyvissä ajoin ennen tarjoilua laakealle tarjoiluvadille tai tarjottimelle, että ne saavat lämmetä parhaimmilleen. Lisää astiaan lisäkkeet ja pari juustoveistä. Jos olet leiponut tai ostanut joulupipareita, tarjoa niitäkin juustojen kanssa. Juomaksi sopii vaikka portviini.

Leivonnaiset

1-taatelikakku-2-264x396

Taatelikakku

1 pkt pehmeitä, kivettömia taateleita
2 dl kahvia tai omenatäysmehua
200 g voita
1 1/2 dl ruoko- tai tavallista sokeria
2 munaa
1 dl turkkilaista jogurttia
1 rkl vaniljasokeria
1 tl piparkakkumaustetta
1 tl soodaa
4 dl erikoisvehnäjauhoja

Vuokaan

voiteluun voita
jauhotukseen kookoshiutaleita

Viimeistelyyn

tomusokeria

Pane taatelit kattilaan ja kaada neste päälle. Anna kiehua hiljalleen, kunnes taatelit ovat melkein hajonneet ja soseuta ne sauvasekoittimella. Lisää soseeseen kuutioitu voi, sokeri,  munat ja jogurtti. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sihtaa joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi. Voitele vuoka ja jauhota se kookoshiutaleilla (niistä tulee kakkuun hyvä maku). Kaada taikina vuokaan. Nosta vuoka 175-asteisen uunin alimmalle ritilätasolle ja kypsennä noin 1 tunti. Peitä alumiinifoliolla kypsennyksen loppupuolella kakun pinta, ettei se tummu liikaa. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä. Voit valmistaa kakun hyvissä ajoin ja pakastaa jouluun asti. Ota kakku sulamaan hyvissä ajoin ennen tarjoilua ja sihtaa sille tomusokeria. Tarjoa hyvää kahvia kakun kanssa.

 Nämäkin sopivat jouluun:

1-Portviini-suklaakakku paras

Katso ihanan suklaa-portviinikakun ohje täältä.

1-Nekkuleivät ja mehua

Katso nekkuleipien ohje täältä.


Aiheet: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

8 kommenttia

  1. Ihania herkkuja! Tänä

    Ihania herkkuja! Tänä jouluna tein pitkästä aikaa itse porkkana- ja lanttulaatikoita ja olen tosi tyytyväinen. Ovat paljon parempia kuin kaupasta valmiina ostetut.

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Kaarina

    19. 12. 2012 7.48

  2. Taatelikakku lähtee tekoon.

    Taatelikakku lähtee tekoon.
    Hyvät herkut.

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    krista

    13. 12. 2014 10.33

  3. Suklaa-portviinikakku tulee meidän

    Suklaa-portviinikakku tulee meidän joulupöytään!

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    gretchen

    13. 12. 2014 15.43

  4. Taatelikakkua voisin kokeilla

    Taatelikakkua voisin kokeilla *

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Pirde

    13. 12. 2014 18.15

  5. Maukkaita reseptejä, kuka

    Maukkaita reseptejä, kuka vain ehtii tai osaa tehdä.
    Ovathan ne onnistuessaan aina parempia kuin kaupasta ostetut……
    Mutta kyllä Saarioinen tekee meille joulun!

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Helena

    13. 12. 2014 19.15

  6. Tuo joulupuuro kanelilla...

    Tuo joulupuuro kanelilla… nam nam nam!

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    makoisaa

    13. 12. 2014 20.19

  7. Ensi viikolla olisi

    Ensi viikolla olisi edessä piirakkasavotta,tatelikakun sekä muutaman englantilaisen hedelmäkakun leivonta,nam!

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    krista

    14. 12. 2014 10.09

  8. tänä vuonna yritän

    tänä vuonna yritän viitsiä tehdä rosollin itse :)

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    hele

    16. 12. 2014 8.37

Kirjoita kommentti