Umami muualla Facebook

Julkaistu 2. 10. 2017 Teksti Mervi Melasniemi, kuvat /kuva Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Uuniomenat ja helppo vaniljakastike

Uuniomenat on ihanalta tuoksuva ja maistuva syksyn jälkiruoka, jota tulee tehtyä muutaman kerran syksyllä. Uuniomenoiden valmistaminen käy nopeasti, kun poistat siemenkodat omenaporalla. Ellei omenporaa ole, halkaise omenat ja koverra pois siemenkodat. Kaikkein yksinkertaisin ja hyvä täyte syntyy voista kanelista ja sokerista, mutta monia muitakin vaihtoehtoja on kiva kokeilla.

Uuniomenat

6 hapokasta, kotimaista omenaa
voita nokareina
kanelia
tummaa sokeria, esim. muscovadoa
(rusinoita tai kuivattuja karpaloita)

Tarjoiluun

vaniljakastiketta tai -jäätelöä

Pane uuni kuumenemaan 175-asteiseksi. Pese omenat. Poraa omenoista siemenkota pois. Asettele omenat uunivuokaan. Pane omenoiden koloihin nokareet voita ja sirota niihin lisäksi kanelia, sokeria ja halutessasi rusinoita tai kuivattuja karpaloita. Nosta vuoka ritilälle uunin alaosaan. Paista omenoita noin 40 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmeät. Tarjoa kylmän vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.

Lisää uuniomenoiden täytteitä

Siirappi-kauramurutäyte
tummaa tai ruokosokerisiirappia
kanelia
1 dl kaurahiutaleita
50 g voita

Valuta siirappia reilusti omenoiden sisään ja pinnalle. Sekoita kaneli, kaurahiutaleet ja pehmeä voi murumaiseksi seokseksi ja ripottele se omenoiden päälle.

Pssst! Kaurahiutaleiden tilalle voit valita esim. manteli- tai pähkinärouhetta (esim. maa-, pekaani-, saksan- tai hassel-) tai kookoshiutaleita.

Tumma suklaa-vaahtokarkkitäyte
noin 1 pala/annos tummaa suklaata, esim. 70 % kaakopitoisuus
1 iso, valkoinen vaahtokarkki/annos
voita nokareina
Vuokaan
2 rkl vettä
muutama nokare voita

Halkaise omenat ja poista siemenkodat. Rouhi suklaapalat karkeasti ja pane omenanpuolikkaiden syvennyksiin. Lisää paloitellut vaahtokarkit ja nokare voita niiden päälle. Lisää vuoan pohjalle vesi ja muutama voinokare. Asettele omenanpuolikkaat vuokaan.

Saksanpähkinä-vaahterasiirappitäyte
1 dl rouhittuja saksanpähkinöitä
voita nokareina
noin 1 dl vaahterasiirappia

Pane omenat uunivuokaan. Täytä omenien kolot saksanpähkinärouheella, lisää päälle voinokare ja kaada vaahterasiirappia päälle.

Vaniljakastike

1/2 dl sokeria
3 keltuaista
3 dl kiehuvan kuumaa täysmaitoa
1 tl perunajauhoja
1 rkl vaniljasokeria
halkaistu vaniljatanko

Sekoita kaikki aineet keskenään kattilassa. Lämmitä seos kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Jäähdytä kylmäksi. Poista vaniljatangot ennen tarjoilua.

Pssst!
Käytä munanvalkuaiset esim. marengin valmistamiseen.

Kerro oma uuniomenasuosikkisi!


Aiheet: , , , , , ,

Kirjoita kommentti