Umami muualla Facebook

Julkaistu 12. 10. 2018 Teksti Mervi Sandbacka, kuvat /Mervi Sandbacka Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Viikonloppuna herkullista lohilasagnea!

Viikonloppuna on enemmän aikaa ruoanlaitolle. Valmista herkullista lohilasagnea, josta koko perhe nauttii. Jälkiruoaksi maistuu vaikka raikas ja vitamiinipitoinen hedelmäsalaatti tuoreista hedelmistä.

Koska kalaa pitää syödä ainakin kaksi kertaa viikossa, siihen ei kyllästy, kun kalasta tekee monenlaisia ruokia. Kalan olisi hyvä olla rasvaista kalaa, sillä kalanrasvasta saadaan välttämättömiä omega-3-rasvahappoja, joita elimistömme ei pysty itse valmistamaan, vaan ne on saatava ravinnosta.

Omega-3-rasvahappoja tarvitaan muun muassa aivojen (60 % aivoista koostuu rasvoista ja niissä DHA on tavallisin rasvahappo. Rasvahapot liittyvät aivoissa moniin toimintoihin, kuten muun muassa muistin, mielialojen ja tuntemusten säätelyyn, keskus-hermoston ja näkökyvyn kehitykseen (korkein DHA-pitoisuus on silmän verkkokalvossa) sekä säännöllisesti käytettynä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyyn. Lisäksi kalan rasvoilla on positiivinen vaikutus muun muassa luuston terveyteen, vastustuskykyyn, ihoon, keskittymiseen ja joidenkin tutkimusten mukaan myös mielialaan. Kalanrasva voi suojata myös dementialta (Alzheimer-potilaiden aivoissa on merkittävästi vähemmän DHA:ta verrattuna terveisiin samanikäisiin (Söderberg 1987).

 Lähde www.dha.fi

DHA eli dokosaheksaeenihappo on omega-3-luokan pitkäketjuinen rasvahappo, jota on erityisesti rasvaisessa kalassa.

Rasvaisista kaloista saatava omega-3-rasvahappo (DHA) /100 g:

Kala on myös erittäin hyvä D-vitamiinilähde. Lisäksi se sisältää proteiinia ja monia kivennäis- ja hivenaineita. Runsas kalan syönti  saattaa myös vähentää miesten eturauhassyöpäriskiä.

Lohilasagne

Tomaattikastike

2 tlk (à 370 g) tomaattimurskaa, esim. Mutti Polpa di Pomodoro
2 kasvisliemikuutiota
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
mustapippuria myllystä
noin 1 rkl hunajaa tai sokeria
2 dl pakasteherneitä
tilliä hienonnettuna
suolaa

Juustokastike

3 rkl rypsiöljyä
3 rkl erikoisvehnäjauhoja
8 dl kulutusmaitoa
mustapippuria myllystä
suolaa
noin 100 g parmesaania raastettuna
ruohosipulia hienonnettuna

Paistetut lohikuutiot

1 kg ruodottomaksi leikattua lohta tai kirjolohta
rypsiöljyä
2 tl currya
suolaa
mustapippuria myllystä

12 lasagnelevyä

Valmista ensin tomaattikastike. Kuumenna tomaattimurska kiehuvaksi ja lisää liemikuutiot, valkosipuli, mustapippuria ja hunaja tai sokeri. Anna kiehua hiljalleen. Lisää lopuksi herneet ja tilli. Tarkista maku ja mausta lisää halutessasi. Ota kattila levyltä.

Valmista juustokastike. Kuumenna öljy kattilassa ja lisää vehnäjauhot. Sekoita tasaiseksi ja lisää maito vähitellen ja samalla sekoittaen. Kuumenna sekoitellen, kunnes kastike sakenee. Lisää pippuria, suolaa, parmesaaniraaste sekä ruohosipuli. Sekoita tasaiseksi. Ota kattila levyltä. Tarkista maku.

Leikkaa lohi kuutioiksi. Kuumenna öljyä pannulla ja lisää lohikuutiot. Mausta lohikuutiot ja ruskista ne kevyesti.

Kokoa lasagne suorakaiteen muotoiseen, noin 23 x 33 cm:n kokoiseen vuokaan. Levitä pohjalle puolet tomaattikastikkeesta, lado vierekkäin  neljä lasagnelevyä. Levitä niille puolet juustokastikkeesta ja puolet lohikuutioista. Lisää neljä lasagnelevyä ja lisää loput tomaattikastikkeesta sekä loput lohikuutiot. Lado viimeinen kerros lasagnelevyjä ja levitä päälle loput juustokastikkeesta. Painele pintaa paistinlastalla. Nosta vuoka 175-asteisen uunin keskiosaan. Paista 45-60 minuuttia, kunnes lasagnelevyt ovat pehmenneet ja lasagnen pinta on saanut kauniin värin.

Pssst! Voit korvata osan tuoreesta lohesta joko lämmin- tai kylmäsavustetulla lohella.

Makoisaa ja mukavaa viikonloppua Umami.fi:n ystäville!


Aiheet: , , , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti