Umami muualla Facebook

Julkaistu 22. 3. 2019 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Mervi Melasniemi Yksi kommentti Ruoka ja juoma

Viikonloppuna lihamureketta ja uunibataatteja

Lihamureke on juhlavampi, kun valmistat sen pekoniviipaleilla vuoratussa vuoassa. Mureke saa pekonista myös hyvää makua. Uunibataatit käyvät mainiosti lihamurekkeen seuraan. Raikas Feta-jogurttikastike taittaa makeiden bataattien makua. Tee lisäksi vihannessalaatti vaikka oliiveilla höystettynä, kastikkeena balsamietikkavinaigrette.




Lihamureke

1 pkt (8 viipaletta) pekonia
1 iso sipuli
5 valkosipulinkynttä
rypsiöljyä
1 dl korppujauhoja
1 1/2 rkl jauhelihamaustetta
1 1/2 rkl pizzamaustetta tai provencen yrttimaustetta
1-2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
1 1/2 dl maitoa
2 munaa
800 g naudanjauhelihaa

Asettele pekoniviipaleet esim. kapeahkon leipävuoan reunoille ja pohjalle. Valmista mureketaikina. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Paista ne pehmeiksi tilkassa rypsiöljyä. Mittaa kulhoon korppujauhot, mausteet ja maito. Lisää joukkoon munat ja sekoita hyvin. Lisää sipuliseos ja jauheliha. Sekoita hyvin. Paista pieni koepihvi ja mausta mureketaikinaa halutessasi lisää. Painele taikina sen jälkeen pekoniviipaleilla vuorattuun vuokaan. Paina pekoniviipaleiden liepeet murekkeen päälle. Nosta vuoka 200-asteiseen uuniin ja kypsennä noin 30 minuuttia (tarkista kypsyys, koska uuneissa on eroja). Tarjoa murekkeen kanssa uunibataatteja, jotka voit paistaa samassa uunissa murekkeen kanssa. Voit panna ne uuniin jo aikaisemmin, koska kypsyminen vie pidempään kuin murekkeen. Tarjoa lisäksi Feta-jogurttikastiketta ja puolukkahilloa tai -raakasosetta.

Pssst! Voit leikata bataatit halutessasi halki, jolloin niiden kypsyminen nopeutuu. Myös bataattilohkot kypsyvät nopeammin. Vaihtoehtoisesti voit valmistaa lisäkkeeksi paahtojuureksia.

Uunibataatit

1 pienehkö bataatti/hlö

Pese bataatit hyvin juuresharjalla. Pistele haarukalla reikiä niiden pintaan. Asettele bataatit uunivuokaan tai pellille. Paista 200 asteessa reilu tunti, kunnes bataatit ovat kypsyneet täysin pehmeiksi. (Voit vaihtoehtoisesti paloitella bataatit, jolloin kypsentämisaika nopeutuu. Kokeile tällöin sopivaa kypsyyttä.) Leikkaa bataatteihin ristiviilto ja puserra sisustaa näkyviin ennen kastikkeen lisäämistä.

Feta-jogurttikastike

4 dl turkkilaistajogurttia
100 g Feta-juustoa hienonnettuna
1 rkl sitruunamehua
suolaa
mustapippuria
ruohosipulia hienonnettuna

Yhdistä ainekset, tarkista maku ja tarjoa uunibataattien ja lihamurekkeen kanssa. Jos haluat kastikkeesta juoksevampaa, lisää siihen vähän maitoa.

Pssst!
Tarjoa murekkeen kanssa vaihtoehtoisesti paahtojuureksia.

Paahtojuurekset2-264x306

Paahtojuureksiin voit käyttää omia lempijuureksiasi.

Paahtojuurekset

4 isoa perunaa, kiinteä lajike
3 isoa porkkanaa
1 palsternakka
1 iso sipuli
8 valkosipulinkynttä
1/2 rasiaa pieniä luumutomaatteja
1-2 vihreää omenaa, Granny Smith
rypsiöljyä
noin 2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
2 rkl kuivattuja yrttimausteita maun mukaan tai Herbes de Provence -yrttisekoitusta

Pane uuni lämpenemään 225-asteiseksi. Pese perunat juuresharjalla puhtaiksi ja lohko ne. Kuori ja suikaloi porkkanat ja palsternakka. Kuori ja paloittele sipuli sekä valkosipulinkynnet. Huuhdo ja halkaise pikkutomaatit. Pese omenat, poista omenaporalla tai veitsellä siemenkodat ja lohko omenat. Vuoraa uunipannu leivinpaperilla ja siirrä ainekset pannulle. Lisää muutama pieni loraus rypsiöljyä, suolaa, mustapippuria myllystä ja yrttiseos. Sekoita juurekset, kunnes ne ovat maustuneet tasaisesti. Nosta pannu uuniin keskitasoa ylemmäs ja paista noin 30 minuuttia. Kääntele juurekset lastalla paiston puolivälissä. Kokeile loppuvaiheessa kypsyyttä. Kun perunat ovat kypsät ja muut juurekset aavistuksen al dente, ota pannu uunista.

lihamureke ja bataatti


Aiheet: , , , , , , , , , , ,

Yksi kommentti

Kirjoita kommentti