Umami muualla Facebook

Julkaistu 5. 3. 2009 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Santa Maria Yksi kommentti Ruoka ja juoma

Viikonlopun ruoka- ja maustevinkki

Lauantai on melkein kuin juhlapäivä rankan työviikon jälkeen.  Siivouksen, pyykinpesun ja muiden kotihommien jälkeen on ihanaa mennä kauppaan ostamaan ainekset hyvään ateriaan, ja ehkä kukkakimppukin päydälle.

Tänä viikonloppuna se parempi ateria, jonka ideat ovat kuulun ruotsalaisen kokin Marcus Samuelssonin käsialaa. Hän asuu ja työskentelee New Yorkissa, joka näkyy taustalla kuvissa.  Menestyneen Marcuksen ruoat ovat huolella maustettuja ja hyviä!

Suuret katkaravut melonisalaatin kera

4 annosta

16 suurta kuorittua katkarapua
2 rkl oliiviöljyä
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 punainen chili hienonnettuna
2 tl Santa Maria Rock & Sea Salt -suolaa
1 tl Santa Maria Triple Pepper -mausteseosta
2 tl soijakastiketta
1 sitruunan mehu
1/2 tl seesamiöljyä
2 rkl tuoretta ruohosipulia hienonnettuna

Melonisalaatti

2 rkl oliiviöljyä
2 punaista chiliä hienonnettuna
noin 1/4 vesimelonia kuutioituna
1/2 ruukkua tuoretta basilikaa karkeasti hienonnettuna
1 rkl soijakastiketta
1 tl Santa Maria Rock & Sea Salt -suolaa
1 tl Santa Maria Triple Pepper -mausteseosta

Katkarapujen valmistus.Kuumenna öljy pannulla ja paista katkaravut valkosipulin ja chilin kanssa. Mausta.
Melonisalaatin valmistus. Kuullota chiliä öljyssä pannulla noin 2 minuuttia, älä ruskista. Sekoita chili melonikuutioiden, basilikan ja soijakastikkeen kanssa. Mausta suolalla ja pippurisekoituksella. Pane katkaravut ja melonikuutiot kauniisti tarjolle. Tarjoa aterian alkuruokana.

Penne ”basilico”

4 annosta

450 g pennepastaa
1 dl oliiviöljyä
4 perunaa kuutioituna
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 sitruunan kuori raastettuna
2 dl rucolaa karkeasti hienonnettuna
1 rkl Santa Maria Pasta Basilico -mausteseosta
1 dl parmesaanijuustoa vastaraastettuna
1 dl maustamatonta jogurttia

Kypsennä pasta pakkauksen ohjeen mukaan ja kaada lävikköön valumaan. Kuumenna öljy suuressa paistinpannussa tai paistokasarissa. Lisää perunakuutiot ja paista ne keskilämmöllä kullanruskeiksi, 8-10 minuuttia. Lisää valkosipuli ja sitruunankuori ja paista vielä noin 5 minuuttia. Lisää pasta perunoiden joukkoon. Lisää ruokaan lopuksi rucola ja Pasta Basilico -mausteseos. Nosta paistinpannu pois liedeltä ja sekoita ruoan joukkoon jogurtti. Tarjoa heti.

Lämmin suklaakeitto vaniljajäätelön kera

4 annosta

1 dl maitoa
1 dl kermaa
1 dl Santa Maria Thai Coconut Milk -kookosmaitoa
1 kanelitanko
1 vaniljatanko
1/4 dl ruokosokeria
100 g tummaa suklaata
2 tl Santa Maria Cacao & Chili – mausteseosta
1 limetin mehu
1 rkl tummaa rommia
ripaus suolaa

Tarjoiluun

1/2 l vaniljajäätelöä

Kiehauta maito, kerma, kookosmaito, kanelitanko ja vaniljatanko (halkaise ja raaputa siemenet mukaan). Ota kattila liedeltä ja poista kaneli- ja vaniljatangot. Lisää sokeri sekä paloiteltu suklaa ja sekoita, kunnes sokeri ja suklaa ovat liuenneet. Vatkaa seos sileäksi.  Lisää Cacao & Chili -mausteseos, limettimehu, rommi ja suolaripaus. Tarjoa lämpimänä vaniljajäätelön kanssa. Sirottele Cacao & Chili -mausteseosta annoksille, jos haluat.

Chili

Chililajeja on noin 150 ja risteytyksiä yhtä paljon. Yhteistä chileille on tulisuus, jonka aste vaihtelee miedommasta todella voimakkaan polttavaan. Polttavuus tulee kapsaisiinista. Jos tulisuus käy henkeäsalpaavaksi, ei pidä missään tapauksessa juoda vettä, vaan syödä vaaleaa leipää, keitettyä riisiä tai muuta vastaavaa.  Chilit sopivat mausteeksi melkein mihin vaan, jopa suklaaseen, esimerkkinä mainio Santa Maria Cacao & Chili -mausteseos.

Chili kiihdyttää aineenvaihduntaa ja saa endorfiinit liikkeelle. Chilissä on paljon A- ja C-vitamiinia ja se on myös voimakas antioksidantti. Chilillä kannattaa siis maustaa ruokaa usein. Siihen kehittyykin helposti addiktius.

Ohjeet, kuvat, chiliteksti


Aiheet: , , , , , , , , , , , ,

Yksi kommentti

  1. Suklaakeittoa on pakko

    Suklaakeittoa on pakko kokeilla! Ihan mielettömän kuulloinen yhdistelmä makeaa ja tulista, kuumaa ja kylmää…

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Pippa

    5. 3. 2009 21.39

Kirjoita kommentti