Umami muualla Facebook

Julkaistu 12. 3. 2009 Teksti Mervi Sandbacka, kuvat Santa Maria Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Viikonlopun ruoka- ja maustevinkki

Viikonloppuna tekee joskus mieli jotain erilaista ruokaa. Kokeilepa nyt vaikka meksikolaistyyppistä menua.

Avokadoista saa herkullisen kylmän alkukeiton cazpachon tapaan. Kalaa on hyvä syödä 2-3 kertaa viikossa, joten viikonloppuna voi olla nyt kalapäivä. Kala kypsyy nopeasti ja vaivattomasti uunissa. Ruokien maustamiseen käytetään meksikolaiseen tapaan limettimehua, joka tuo ruokiin raikasta, aromaattista makua. Kalassa on myös tilliä, joka antaa ruokaan hieman kotoisampaakin sävyä. -Jos haluat juustokakun jälkiruoaksi, valmista se jo edellisenä iltana hyytymään jääkaappiin. Sitten vain koristelet kakun  aterian jälkiruoaksi ja tarjoat vaikka espresson kera.

Guacamole Gazpacho

4 annosta

2 kypsää avokadoa
1 ps Santa Maria Tex Mex Guacamole Mix -mausteseosta
5 dl kylmää kana- tai kasvislientä
1/2 kurkku kuutioituna
2 limetin mehu puristettuna

Sekoita avokadon hedelmäliha ja muut keiton ainekset tehosekoittimessa tasaiseksi seokseksi. Mausta limettimehulla. Tarjoa hyvin viilennettynä alkukeitoksi. Tarjoa tortillasipsien ja salsan kanssa.

Kalaa limettikastikkeessa

4 annosta

500 g ruodotonta kalafileetä maun mukaan
2 tl Santa Maria sitruunaista kalamaustetta
1 tl Santa Maria suolatonta sitruunapippuria
4 dl maitoa
3 rkl vaaleaa kastikesuurustetta
1 limetin mehu
1 rkl Santa Maria tilliä tai 1 dl tuoretta tilliä hienonnettuna
1 rkl Santa Maria ruohosipulia tai 1 dl tuoretta ruohosipulia hienonnettuna
1 tl suolaa
Santa Maria Red Hot Chili Pepper -rouhetta myllystä

Leikkaa kalafilee paloiksi ja nosta ne uunivuokaan. Mausta palat kalamausteella ja sitruunapippurilla. Kuumenna maito pienessä kattilassa, ripottele suuruste joukkoon ja keitä, kunnes kastike sakenee. Mausta kastike limettimehulla ja kuumenna vielä hyvin. Kaada kuuma kastike kalapalojen päälle. Kypsennä ruokaa 175-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Tarjoa lisäkkeena keitettyjä kasviksia ja salaattia.  Myös bataatti-perunamuusi sopii lisäkkeeksi, jos haluat ruokaisampaa.

Limetti

lime

Limetti on vihreä sitruuna, jonka maku on erittäin aromaattinen. Sitä käytetään ruokien maustamiseen erityisesti meksikolaisessa-, texmex- ja aasialaisissa keittiöissä. Thairuokaan käytetään myös kaffirlimetin lehtiä.

Tilli

Tilli on Suomen pidetyin yrtti. Se on varsinkin kalan ja muiden merenherkkujen oivallinen mauste. Kesäinen puntti- ja rapujen kanssa käytettävä kruunutilli on voimakkaampaa kuin ruukkutilli. Kuivattu tilli on voimakkainta. Kuivattua tilliä voi käyttää monenlaiseen maustamiseen, kuten keittoihin, maustevoihin, perunamuusiin ja dippikastikkeisiin jen. Tuore tilli on hyvää perunan, kurkun, tomaatin ja kaalin mausteena.

Tilliä on käytetty aikanaan hikan, päänsäryn ja unettomuuden parantamiseen.

Hedelmäinen juustokakku

10-12 palaa

Pohja

10 digestivekeksiä
50 g voita sulatettuna

Täyte

1 ps Santa Maria Red Fusion Caipirinha Drink Mix -seosta
200 g maustamatonta tuorejuustoa, esim. Philadelphia
3 dl tomusokeria
1 rkl vaniljasokeria
4 liivatelehteä
2 rkl vettä
3 dl kuohukermaa

Koristelu

tuoreita hedelmiä (ja mansikoita) ja melonia paloiteltuna
sitruunamelissaa
tomusokeria

Murskaa keksit tehosekoittimessa tai huhmaressa. Sekoita sulatettu voi joukkoon. Pohjusta halkaisijaltaan 20-24 sentin irtopohjavuoka leivinpaperilla ja kiristä reuna ympärille. Leikkaa ylimääräinen leivinpaperi vuoan ulkopuolelta pois. Levitä ja taputtele keksimurska vuoan pohjalle. Nosta vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi. Sekoita mausteseos tuorejuusto ja sokerit hyvin keskenään. Pehmennä liivatelehdet 5 minuutin ajan kylmässä vedessä. Kuumenna vesi kattilassa, purista liivatelehdistä liika vesi pois ja liuota ne kattilassa kuumaan veteen, älä keitä. Vaahdota kuohukerma ja lisää vaahto tuorejuusto-seokseen parissa erässä. Lisää sitten liivate 2-3 pienessä erässä ja sekoita huolellisesti. Kaada seos vuokaan. Peitä vuoka kelmulla ja alumiinifoliolla ja nosta jääkaappiin hyytymään. Tarjoa koristeltuna seuraavana päivänä.

Kuvat, ohjeet ja maustetekstit Santa Maria


Aiheet: , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti