Umami muualla Facebook

Julkaistu 9. 11. 2017 Teksti Mervi Melasniemi, kuvat /Mervi Melasniemi 2 kommenttia Ruoka ja juoma

Viinikukkoa ja karpalovaahtoa

Viikonloppuna herkutellaan. Punaviinissä haudutetut broilerinkoivet kuulostavat kalliilta ruoalta, mitä se ei suinkaan ole.

Broilerin koipipalat ja koipi-reidet ovat edullisia. Esimerkiksi 1,5 kilon pakkauksessa reilun kokoisia koipipaloja on 12 kappaletta. Jokaiselle ruokailijalle kannattaa varata pari kolme koipipalaa, kun taas koipi-reisiä riittänee yksi ruokailijaa kohti.

Pataan tarvitaan lisäksi punaviiniä, sipulia, valkosipulia, pekonikuutioita, rasiallinen pieniä herkkusieniä ja mausteita. Pitkä haudutus tekee lihasta todella pehmeää ja maukasta.

Hyvän punaviinin ruokaa varten saat noin 8 eurolla, joten kaiken kaikkiaan viinikukko koipipaloista tehtynä tulee maksamaan noin 3 euroa henkeä kohti, jos syöjiä on kuusi. Lapsillekin ruokaa voi tarjota, koska alkoholi on haihtunut keittämisen aikana kokonaan pois.

Raikkaat, kirpeät karpalot maistuvat erilaisissa jälkiruoissa. Karpalovaahto on nopea, helppo ja hyvä jälkiruoka, joka valmistuu tuossa tuokiossa.

Viinikukko

4-6 hengelle

1 pakkaus (1,5 kg/12 kpl) kananpojan koipipaloja tai koipi-reisiä, marinoimattomia
1 pakkaus (150 g) pekonikuutioita
2 sipulia
6 isohkoa valkosipulinkynttä
noin 5 dl punaviiniä, esim. Sauvignon Cabernet
2 rkl tomaattipyreetä
1 rkl kuivattua timjamia
3 laakerinlehteä
suolaa
mustapippuria myllystä
1 rasia (200 g) pieniä herkkusieniä
tuoretta timjamia

Tarjoiluun

keitettyä tummaa riisiä ja salaattia

Ellet löydä kaupastasi marinoimattomia broilerin koipipaloja/koipi-reisipaloja, huuhdo halutessasi marinadi pois tai pyyhi se pois talouspaperilla. Kuumenna iso paistokasari, pata tai kattila. Lisää pohjalle pekonikuutiot, lohkotut sipulit ja paloitellut valkosipulinkynnet. Paista sekoitellen, kunnes sipulit ovat pehmenneet. Kaada seos siivilään ja, jotta ylimääräinen rasva valuu pois. Ruskista koipipalat erissä pannulla. Kun kaikki palat on ruskistettu, lisää ne kasariin tai isompaan pataan tai kattilaan. Kaada päälle punaviini, lisää pekoni-sipuliseos ja mausteet. Anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 1 1/2 tuntia. Puhdista ja viipaloi sienet sekä paista ne pannulla öljytilkassa. Lisää sienet pataan loppuvaiheessa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita maun mukaan. Lisää valmiin padan pinnalle timjamin lehtiä. Tarjoa tumman riisin ja hyvän salaatin kanssa. Jos sinulla on marjahyytelöä, tarjoa lisäksi sitä viinikukon kanssa.

Karpalovaahto

6 hengelle

2-3 dl kohmeisia karpaloita
3 rkl sokeria
3 valkuaista
1 dl sokeria

Koristeluun

karpaloita

Soseuta karpalot sokerin kanssa sauvasekoittimella. Vatkaa valkuaiset sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi ja lisää sitten sokeri vähitellen samalla vatkaten. Kun vaahto on paksua, lisää vaahtoon karpalosose muutamassa erässä nuolijalla sekoittaen. Älä sekoittele liikaa, että vaahto pysyy kuohkeana. Tarjoa annoksina ja lisää pinnalle koristeeksi muutamia karpaloita.


Aiheet: , , , , , , , , ,

2 kommenttia

  1. Tuntuu herkulliselta. Sylkirauhaset

    Tuntuu herkulliselta. Sylkirauhaset alkoivat heti toimia. Taidanpa tarjota viikonloppuna ystäville. :)

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    emma

    4. 11. 2008 21.58

  2. Tätä on ihan

    Tätä on ihan pakko tehdä, tuli vesi kielelle. Kiitos reseptistä. Monet ns vanhat reseptit unohtuvat ja kiva, kun nostit uudelleen esille.

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Irkku

    17. 2. 2017 11.39

Kirjoita kommentti