Umami muualla Facebook

Julkaistu 29. 6. 2020 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Mervi Hannele Sandbacka Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Viininlehtikääryleet Mervin tapaan

Kasvaako sinulla viiniköynnös? Meillä kasvaa talon eteläisellä seinustalla Zilga-köynnös. Viiniköynnöksen lehdistä voi tehdä kreikkalaiseen tapaan jauhelihatäytteisiä kääryleitä. Se ei ole sen vaikeampaa kuin kaalikääryleiden tekeminen. Kreikassa käytetään riisitäytettä, mutta minun maukkaissa kääryleissäni ei ole riisiä.

Talomme eteläseinällä kasvaa viiniköynnös ja vieläpä erittäin voimallisesti. Isoimmat lehdet ovat lautasen kokoisia ja ne säilyvät heleän vihreinä koko kesän ja pitkälle syksyyn. Tänä vuonna on tulossa viinirypäleitä enemmän kuin koskaan, ihme kyllä, kun kesä on ollut niin viileä ja vähäaurinkoinen. Syksyllä teen rypäleistä hyyteöä, joka maistuu juustojen ja liharuokien kanssa.

Viininlehtikääryleet

noin 20 kpl

noin 25 isohkoa, tasakokoista viininlehteä
vettä
suolaa

Täyte

700 g lammas- tai sika-nautajauhelihaa
1 rkl välimerenyrttisekoitusta
2 rkl kuivattua minttua
2 tl suolaa
2 munaa
2 dl kreikkalaista jogurttia
1 rkl hunajaa
1 dl korppujauhoja
1 sipuli hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
noin 2 rkl oliiviöljyä

Vuokaan

1 ison luomusitruunan kuoriraaste ja mehu
oliiviöljyä
miedon makuista hunajaa
lihalientä (ei suolatonta)

Huuhtele viiniköynnöksenlehdet. Pane ne isohkoon kattilaan ja lisää runsaasti vettä. Kuumenna kiehuvaksi, lisää noin 2 rkl suolaa ja anna lehtien kiehua hiljalleen noin 5 minuuttia. Poista vesi ja ja huuhtele lehdet kylmällä vedellä lävikössä. Sekoita täytteen ainekset keskenään, sipuli ja valkosipuli oliiviöljyssä kuullotettuna. Levitä työalustalle viininlehtiä. Poista niistä kovat lehtiruodit. Lisää reilusti täytettä, nosta lehden sivureunat täytteen päälle ja kääri rulliksi  kaalikääryleiden tapaan. Lado rullat vieri viereen uunivuokaan sauma alaspäin. Sekoita keskenään sitruunankuori ja -mehu, sekä noin 1/2 dl oliiviöljyä ja 1/2 dl hunajaa. Kaada seos kääryleille ja lisää lihalientä sen verran, että kääryleet juuri ja juuri peittyvät. Paina leivinpaperipala kiinni kääryleiden pintaan, jolloin se toimii kantena. Kypsennä 200 asteessa noin tunti. Tarjoa kääryleiden kanssa tzatzikia ja tomaatti-yrttisalaattia.

Pssst! Viininlehtiä voit ostaa hyvinvarustetuista marketeista säilykkeenä. Voit tehdä ohjeen mukaisia kääryleitä myös kaalista. Keitä kaalinlehdet ensin sopivan pehmeiksi.

Ohje ja kuvat Mervi Melasniemi.


Aiheet: , , , ,

Kirjoita kommentti