Umami muualla Facebook

Julkaistu 11. 1. 2018 Teksti Mervi Melasniemi, kuvat Mervi Melasniemi Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Viljapossua herkuttelijan tapaan

Olin ostanut tarjouksesta ison viljapossun ulkofileen ja pakastanut sen sopivaa hetkeä varten. Nyt tuli se hetki, ja otin fileen yöksi jääkaappiin sulamaan. Filee sai sulaa loppuun huoneenlämmössä. Katsoin, mitä kaapeista löytyisi tykötarpeiksi, ennen kuin aloin valmistaa fileetä.

Monenlaista löytyikin, myös muutamia lähes loppuunkäytettyjä säilykkeitä, kuten cumberlandinkastiketta ja aurinkokuivattuja tomaattikuutioita, ja otin ne käyttöön improvisoidessani ruokaa. Uunista alkoi pian tulvia huumavan hyvä tuoksu, ja siitä jo tiesin onnistuneeni. Ruoasta ei olisi voinut tulla parempaa! Improvisoi sinäkin – katso, mitä kaapeistasi löytyy ja sovella!


Viljapossun ulkofilee à la Mervi

1,8 kg viljapossun ulkofileetä
karkeaa suolaa myllystä
mustapippuria myllystä
2 tl timjamia
4 rkl cumberlandinkastiketta tai
marjahyytelöä tai hedelmämarmeladia
2 isoa sipulia
8 valkosipulinkynttä
1 prk (380 g) voipapuja (gogreen)
1 dl aurinkokuivattuja tomaattikuutioita öljyssä

Liemi

1 ps valmista Ginger & Lemongrass wok-kastiketta (Santa Maria)
2 rkl kasvisfondia (Touch of Taste)
2 rkl soijakastiketta (Kikkoman)
noin 2 dl vettä

Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Leikkaa sulanut viljapossun ulkofilee viipaleiksi ja nosta muodossaan keskelle suorakulmaista uunivuokaa. Rouhi sille suolaa sekä mustapippuria ja ripottele päälle timjamia. Levitä cumberlandinkastike fileelle. Kuori, halkaise ja viipaloi sipulit sekä valkosipulinkynnet. Levitä ne fileen molemmin puolin. Huuhdo pavut lävikössä ja lisää sipulien päälle. Lusikoi pinnalle vielä aurinkokuivatut tomaattikuutiot öljyineen. Sekoita liemi. Tarkista maku. Jos kastike maistuu mielestäsi liian voimakkaalta tai suolaiselta, lisää vettä. Kaada liemi sipulien päälle. Peitä vuoka alumiinifoliolla, joka estää lihan pintaa kuivumasta. Nosta vuoka ritilälle uunin alaosaan. Kypsennä ensin 20 minuuttia ja alenna sitten lämpötila 150-asteiseksi. Kypsennä noin 30 minuuttia. Tarkista välillä, onko liha kypsää. Älä kypsennä liikaa, ettei lihasta tule kuivaa.  Tarjoa lisäkkeenä runsas vihreäsalaatti, jonka joukkoon voit lisätä tuoretta fenkolia ohuina suikaleina ja kirsikkatomaatteja halkaistuina. Valmista salaatinkastike sitruunamehusta sekä oliiviöljystä ja makeuta se sokerilla tai hunajalla. Rouhi salaatille suolaa ja mustapippuria. Lisää kastike juuri ennen tarjoilua. Jos haluat voit tarjota lisäkkeenä myös keitettyä täysjyväriisiä.


Aiheet: , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti