Umami muualla Facebook

Julkaistu 12. 2. 2020 Teksti Mervi Hannele Sandbacka Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Ystävänpäivämenu

Ystävänpäivää voi viettää monella tavalla, myös perheen kanssa, jolloin hyvä ateria on paikallaan. Oheinen menu on helppo valmistaa. Sen valmistamiseen voi osallistua kaikki kykyjensä mukaan. Voit tarjota tämän hyvän aterian myös ystävillesi tai rakastetullesi. Tämän helpompaa ei hyvän ruoan valmistaminen  voi olla.

Hyvää Ystävänpäivää kaikille Umami.fi:n ystäville!







Parmesaanilohiceviche

4 annosta

50–100 g tuoretta lohta annokseen
3 limettiä
50 g parmesaanijuustoa raastettuna ja lastuina
1/2 dl pinjansiemeniä
oliiviöljyä
rucolaa

Leikkaa nahattomasta lohesta annoslautasille tai tarjoiluvadille ohuita viipaleita. Purista runsaasti limettimehua viipaleiden päälle. Sitrushedelmän happo kypsentää kalan nopeasti. Se muuttuu vaaleaksi ja syötäväksi jo muutamassa minuutissa. Raasta pinnalle reilusti hyvää tuoretta parmesaanijuustoa ja vuole juustopalasta lastuja. Ripottele pinnalle pinjansiemeniä, voit paahtaa ne kuivalla pannulla pinnaltaan vaaleanruskeaksi. Suolaa ei välttämättä tarvita. Sitrusmehu ja juuston suola riittävät hyvin mausteeksi. Valuta pinnalle ohuelti myös hyvää oliiviöljyä. Kääntele lopuksi rucolanlehdet kevyesti öljyssä ja viinietikassa sekä nosta annoksen pinnalle. Tarjoa annos alkupalana hyvän leivän kanssa.

Ohje Tiia Koskimies ja kuva Satu Kemppainen.

Pihvi-ja-risotto4

Pariloidut pihvit ja maustevoi

4 annosta

Maustevoi

100 g voita huoneenlämpöisenä
2 rkl tuoretta timjamia (vain lehdet) hienonnettuna
chilihiutaleita tai mustapippuria myllystä
ripaus suola

Lisäksi

4 pihviä

Paistamiseen

voita
rypsiöljyä

Maustamiseen

suolaa, esim. Maldonia
mustapippuria tai pippurisekoitusta myllystä

Valmista ensin maustevoi. Voit tehdä sen edellisenä päivänä jääkaappiin. Sekoita maustevoin ainekset, peitä astia kelmulla ja säilytä jääkaapissa. Ota pihvit ajoissa huoneenlämpöön. Painele pihvit rystysillä ohuemmiksi tai nuiji ne kevyesti. Grillaa pihvit tai paista ne pannulla. Kuumenna parila- tai paistinpannu ja lisää pannulle voita ja rypsiöljyä. Lisää pihvit ja paista niitä 3-4 minuuttia kummaltakin puolelta. Voit myös ruskistamisen jälkeen jälkikypsentää pihvit uunissa 200 asteessa haluttuun kypsyysasteeseen eli muutaman minuutin ajan. Ripota pihveille suolaa ja rouhi mausteeksi mustapippuria. Lisää pihveille lusikalliset lämpenemään otettua, pehmeää maustevoita.

Kurkuma-korianteririsotto

4 annosta

loraus oliivi- tai rypsiöljyä
1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 dl risottoriisiä, esim. de Cecco carnarolia
1/2 tl kurkumaa
1 l kanalientä liemikuutioista tai fondista
2-3 dl kuivaa valkoviiniä
50 g parmesaania raastettuna
25 g voita
1/2 rkl kuivattua korianteria tai 1 dl tuoretta

Lorauta kuumaan paistokasariin tai kattilaan öljyä ja lisää sipulit. Vähennä lämpö keskilämmölle. Paista sipulisilppu kuultavaksi ja lisää riisi. Sekoittele, kunnes riisi on kuultavaa. Lisää kurkuma sekä kauhallinen kanalientä ja sekoita. Kun liemi on imeytynyt riisiin, lisää lientä ja jatka, kunnes kaikki kanaliemi ja valkoviini on lisätty. Sekoittele risottoa usein. Kypsyminen kestää noin 16 minuuttia. Lisää lopuksi parmesaani, voi ja korianteri. Sekoita ja tarkista maku. Tarjoa välittömästi pihvin kanssa.

Ohjeet ja kuva Mervi Melasniemi.

Suklaamousse

Suklaamousse on helppotekoinen. Siitä tulee sen makuinen, minkälaista suklaata siihen käyttää. Fazerin taloussuklaa sopii vallan mainiosti, mutta vaihteeksi voi joskus kokeilla myös vahvemman makuisia ja enemmän kaakaota sisältäviä suklaita. Halutessaan lisäaromiksi voi lorauttaa tilkan wisky-, konjakki-, tai likööripullosta. Myös espressokahvia voi käyttää moussen mausteena. Ideana on, että suklaa sulatetaan, maustetaan ja jäähtyneenä siihen sekoitetaan kerma- ja valkuaisvaahdot. Kylmässä suklaa kovettuu uudelleen, mutta vaahtojen ansiosta rakenteesta tulee kuohkea. Suklaamousse on täyteläinen jälkiruoka. Jo pieni annos riittää. Lusikoi suklaasta palloja lautaselle tai kaada sitä tekeytymään valmiiksi annosmaljoihin tai vaikka espressokuppeihin.

200 g tummaa suklaata
2 dl kuohukermaa
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 keltuaista
2 valkuaista

Sulata suklaa vesihauteessa. Pane teräksinen sekoituskulho tai pienempi kattila toisen kattilan päälle, jossa kiehuu vettä. Vesihöyry kuumentaa kulhon ja suklaa sulaa siinä lempeästi. Ota huomioon, että kulho ja kauha, jolla hämmennät ovat kuivia. Vesihöyryäkään ei saa päästä suklaamassan joukkoon, muuten se menee ryyniksi. Vaahdota toisessa kulhossa ensin valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sen jälkeen toisessa kulhossa kermavaahto (näin ei vispilöitä tarvitse pestä välillä). Kun suklaa on sulanut lisää joukkoon keltuaiset, sokeri ja vaniljasokeri sekä alkoholitilkka, jos käytät sitä. Jäähdytä seos. Kääntele ensin joukkoon kermavaahto ja sitten valkuaisvaahto. Anna moussen kovettua kylmässä muutama tunti tai seuraavaan päivään. Koristele suklaarouheella ja kaakaolla.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.


Aiheet: , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti