Umami muualla Facebook

Julkaistu 1. 4. 2017 Teksti Päätoimittajat, kuvat Tiia Koskimies 5 kommenttia Ruoka ja juoma

Käy pääsiäisen herkkupöytään!

Pääsiäinen tuo kevään tullessaan. Pajunkissat puhkeavat ja koivunlehtiin saa jo helposti houkuteltua heleänvihreitä hiirenkorvia.

Valitsimme pääsiäispöytämme väritykseksi raikkaat keväiset sävyt. Menu on helppo toteuttaa, alkuruoka valmistuu lautasella ja lammaspaistikin paistuu meheväksi parissa tunnissa. Pääsiäsileivonnaiset sulavat suussa hyvän kahvikupposen kera nautittuina.

Herkullista ja Iloista Pääsiäistä kaikille Umamin ystäville!

paasiaispoyta-2

alkuruoka

Limettinen lohicarpaccio

4 annosta

400 g lohi- tai kirjolohifileetä
2 limetin mehu
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
4 rkl ranskankermaa
4 rkl lohenmätiä
tilliä koristeluun

Puhdista filee ruodottomaksi ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi tarjoiluvadille tai suoraan annoslautasille. Purista limettimehua päälle. Sitrushappo lähtee heti kypsentämään kalaa, joka muuttuu kypsyessään vaaleaksi. Ripottele pinnalle kevyesti suolaa ja rouhi päälle mustapippuria. Lusikoi keskelle ranskankermaa ja koristele lohenmädillä ja tillinoksilla. Ruoka on valmista syötäväksi jo 5 minuutissa! Ihanan raikas annos, ranskankerma pyöristää mukavasti muuten hapokasta makua.

paisti2

Korianterikaritsaa ja lämpimiä leikkopapuja

1 karitsanviulu
(pyydä leikkaamaan pyöreäksi)
3 rkl korianterinsiemeniä
2 rkl hyvää merisuolaa
2-3 rkl oliiviöljyä

Kastike

1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
öljyä
3 dl vettä
3-4 rkl lihafondia
1 dl punaviiniä
mustapippuria myllystä
timjamia

Lisäke

200 g vihreitä leikkopapuja
1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
½ dl siirappia
8 luumutomaattia
öljyä
suolaa
mustapippuria myllystä

Leikkaa viulusta kalvot. Pistele teräväkärkisellä veitsellä lihan pintaan muutamia viiltoja. Hiero pintaan hyvää suolaa ja morttelissa rikottuja korianterinsiemeniä. Sivele pintaan myös öljyä. Kiinnitä päästä luuttomaksi leikatun paistin reunat sen alle coctailtikuilla. Aseta paisti uuniritilälle uunipellin päälle. Paista ensin 30 minuuttia 200 astessa ja vähennä lämpö sitten 150 asteeseen. Kiinnitä lihalämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan. Kun mittari näyttää 63 astetta on sisus punertava ja reunapalat täysin kypsiä. Kiedo viulu 15 minuutiksi alumiinifolioon rauhoitttumaan ennen leikkaamista. Puhdista ja keitä pavut kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Huuhtele ne heti keittämisen jälkeen kylmällä vedellä, jotta väri säilyisi. Leikkaa punasipuli suikaleiksi, hienonna valkosipulinkynnet ja halkaise tomaatit. Kuullota sipulit pannulla pehmeiksi, lisää joukkoon siirappia ja kääntele pavut ja tomaatit lopuksi joukkoon lämpenemään. Tarjoa paistin lisäkkeenä. Kuullota sipulit myös kastiketta varten, lisää liemet ja keitä kovalla tulella noin 20 minuuttia, siivilöi sipulit pois liemestä ja jatka vielä keittämistä, jotta kastike tiivistyy ja sakenee. Voit suurustaa kastikkeen halutessasi 1 tl viinitilkkaan liuotetuilla maissijauhoilla. Mausta ja koristele ruoka tuoreella timjamilla.

suklaamousse

Suklaa-espressomousse

150 g tummaa suklaata, 70 %
1 kananmuna
1 liivatelehti
2 tl espressokahvijauhetta
2 dl kuohukermaa

Pane liivatelehti likoamaan kylmään veteen. Sulata suklaa varovasti vesihauteessa. Varo pirskottamasta vettä suklaan joukkoon. Ota suklaakulho sivuun ja vaahdota toisessa kulhossa kananmuna kypsäksi vesihauteen päällä. Sekoita muna suklaan joukkoon. Liota liivate ruokalusikalliseen kiehuvaa vettä ja sekoita joukkoon. Mausta seos kahvijauheella ja kääntele jäähtyneeseen massaan lopuksi vaahdotettu kerma. Lusikoi seos annoskuppeihin ja hyydytä kylmässä. Pienikin annos vahvan makuista vaahtoa riittää jälkiruoaksi.

paasiaisleipa

Oliivi-rosmariinileipä

1 kpl

4 dl haaleaa vettä
50 g hiivaa
1 1/2 dl vihreitä oliiveja viipaloituna
1/2 dl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
1 1/2 tl suolaa
2 rkl vaaleaa siirappia, hunajaa tai sokeria
1/2 dl öljyä
noin 10 dl hiivaleipävehnäjauhoja

Liuota kädenlämpöiseen veteen hiiva. Lisää mausteet, suola, siirappi ja öljy sekä noin puolet jauhoista, sekoita tasaiseksi. Lisää joput jauhot vähitellen ja jatka vaivaamista lopussa käsin (ellet tee taikinaa yleiskoneessa). Lisää jauhoja, kunne taikina irtoaa kulhon reunoista ja tuntuu sopivan kiinteältä, mutta ei kovalta. Anna taikina kohota vedottomassa, lämpimässä paikassa liinalla peitettynä vähintään puoli tuntia. Vaivaa taikina hyvin jauhotetulla alustalla. Pyörittele taikinasta paksu tanko ja käännä kranssin muoroon. Nipistele päät yhteen. Nosta kranssi leivinpaperilla päällystetylle  pellille.  Anna leivän kohota liinan alla noin 20 minuuttia. Sivele pinta kylmällä vedellä ja leikkaa saksilla pintaan ”suomuja”. Nosta leipä 200-asteiseen uuniin ja kypsennä, kunnes pinta on kauniin ruskea. Kokeile kypsyyttä kopauttamalla leivän pohjaa. Jos kuuluu ontto kumaus, leipä on kypsä.

Limettipai marenkihunnulla

piiraspala

Teen aina pääsiäiseksi klassisen sitruspai marenkisella hunnulla. Tänä vuonna teen sen limetistä, vihreästä sitruunasta. Pai sopii mainiosti joko kahvipöytään tai jälkiruoaksi vaniljakastikkeen kera.

8 palaa

Pohja

100 g voita
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
2 tl kardemummaa
1 tl leivinjauhetta

Limettikiisseli

3 limetin mehu
1 1/2 dl vettä
1 1/2 dl sokeria
2 munaa
2 rkl perunajauhoja
(2 tippää vihreää karamelliväriä)

Marenki

3 valkuaista
1 dl hienoasokeria

Tarjoiluun

iso tölkki valmista vaniljakastiketta

Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Nypi voihin yhdistetyt kuivat aineet ja taputtele taikina voideltuun, halkaisijaltaan 24-26 sentin piirasvuokaan. Nosta vuoka ritilälle uunin alaosaan ja kypsennä 15 minuuttia. Valmista sillä aikaa limettikiisseli. Pese limetit hyvin ja raasta niistä kuoren vihreä osa. Purista mehu ja lisää muiden ainesten kanssa kattilaan. Sekoita hyvin ja kuumenna, kunnes kiisseli muuttuu sakeaksi ja läpikuultavaksi. Älä anna kiisselin kiehua. Nosta kattila levyltä ja lisää limetin kuoriraaste. Jos haluat lisää 2 tippaa vihreää karamelliväriä. Nostele varovasti lämpimän piiraspohja reunoja ja kaada kiisseli kypsennetylle pohjalle. Vaahdota valkuaiset ja sokeri kovaksi, kiiltäväksi vaahdoksi ja lusikoi limettitäytteen päälle. Nosta pai uuniin. Anna olla uunissa, kunnes marenki on kauniisti ruskistunut, 5-8 min. Tarkkaile väriä!

(pulla ja rahkapiirakka kahvikupin edessä)

Rahkapiirakka

pullat-ja-kahvi

Tämä piiras on äitini reseptiarkistoista. Olen aina pitänyt rahkan happamasta mausta, sitruuna tuo siihen raikkautta, sitä saa minun makuuni olla reilusti. Tästä annoksesta tulee kokonainen uunipellillinen herkkupaloja kahvin kanssa tarjottavaksi.

Taikina

200 g voita
2 dl sokeria
2 munaa
1 tl leivinjauhetta
4-4 ½ dl vehnäjauhoja

Täyte

4 dl rahkaa
2 dl kermaviiliä
1 ½ sokeria
2 munaa
1-2 dl rusinoita
2 tl vaniljasokeria
1 sitruunan raastettu kuori
½-1 sitruunan mehu

Valmista murotaikina. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri keskenään. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Vatkaa yksi muna kerrallaan voivaahdon joukkoon ja lisää samalla hieman jauhoseosta. Lisää loput jauhot ja sekoita taikina tasaiseksi. Taputtele jauhotetulla kädellä uunipannun pohjalle asetetun leivinpaperin päälle. Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään ja levitä taikinalle. Paista piirasta 200 asteisessa uunissa 25-30 minuuttia.

paasiaisboston

Sahramipullat ja bostonkakku

3 dl maitoa
2 munaa
1 ½ dl sokeria
1 paketti hiivaa (tai pussillinen kuivahiivaa)
1 rkl kardemummaa
1 annospussillinen sahramia
1 tl suolaa
n. 1 kg vehnäjauhoja
100 g sulatettua voita

Bostonkakkuun

noin 1 dl appelsiinimarmeladia, kanelia

Erottele munat.  Valuta valkuaiset alustuskulhoon ja kelmuta keltuaiset toiseen kulhoon odottelemaan voitelua. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja vispaa valkuaisten joukkoon, murenna ja liuota joukkoon hiiva. Vatkaa ilmavasti joukkoon sokeri ja mausteet. Lisää jauhoja vähän kerrallaan koko ajan ilmavasti vatkaten. Kun vispilää ei enää voi käyttää siirry alustamaan käsin. Lisää joukkoon sulatettu voi alustamisen loppuvaiheessa. Lisää jauhoja niin kauan, että saat hyvin käsistä ja kulhon reunoista irtoavan ja helposti muotoiltavan taikinan. Jos jauhoja on lisännyt alustusvaiheessa tarpeeksi, niitä ei enää tarvitse ripotella leivinlaudalle. Vaivaa taikinaa sinnikkäästi, jotta saat hyvän sitkon. Kohota liinan alla lämpimässä paikassa 30-40 minuuttia. Vaivaa ilmakuplat pois ja jaa taikina kahtia. Leivo pötkyläksi ja leikkaa noin 60 g painavia paloja. Pyörittele pyöreiksi pulliksi, letitä tai käytä mieleisiäsi luovia muotoja. Kohota pullat pellillä, voitele keltuaisella ja paista 225 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Sekoita koristekuorrutuksen aineet ja levitä jäähtyneiden pullien pinnalle. Jos teet pullataikinasta bostonkakun kauli se levyksi leivinlaudalle, sivele pintaan reilusti hyvää appelsiinimarmeladia, ripottele kanelia ja kääri rullalle. Leikkaa rullasta paloja ja asettele voideltuun kuivakakkuvuokaan, jossa on reikä keskellä. Asettele paloja päällekkäin vuoan puoliväliin asti. Kohota, voitele pinta munalla ja paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Koristele kuten pikkupullat.

tunnus

Kaikki astiat ja pyyhkeet Stockmann, Helsingin keskusta (09) 1211, www.stockmann.com

Liina kuvausrekvisiittaa

Aterimet Fiskars Nexus, www.fiskars.fi

Aalto Maljakko, Iittala, www.iittala.fi

Kukkakimppu My Garden Puh. (09) 637 090

Mehevä valmiiksi pyöristetty lampaanviulu hankittiin Reinin Lihasta Hakaniemen hallista. Tilaa pyöristetty paisti etukäteen. Puh. (09) 753 8378.



Aiheet: , , , , , , , , , , ,

5 kommenttia

Kirjoita kommentti