Umami muualla Facebook

Julkaistu 11. 7. 2011 Teksti Päätoimittajat, kuvat Umami.fi Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Kesän parhaat kakut

Kesä on marjakakkujen aikaa. Käytä nyt runsaasti tuoreita marjoja kakkujen täytteeksi ja koristeluun. Marjainen kakku sopii mainiosti aterian jälkiruoaksikin hyvän kahvin kera.












Kanelinen marjakakku

noin 15 annosta

Pohja

150 g voita
3 dl sokeria
2 munaa
5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1-2 tl kanelia
2 dl omenamarmeladia
1/2 dl maitoa

Kostutus

noin 1 1/2 dl omenatäysmehua

Täyte

1 rs (230 g) omenamarmeladia
2 dl vispikermaa
1 prk (200 g) maustamatonta tuorejuustoa, esim. kevyt Violaa
1 dl tomusokeria

Päälle

runsaasti tuoreita marjoja

Pane uuni lämpiämään 175-asteiseksi. Voitele ja korppujauhota halkaisijaltaan 24-senttinen irtopohjavuoka.
Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen ja voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi taikinaan. Lisää marmeladi ja maito. Levitä taikina vuokaan ja paista uunin alaosassa noin 45 minuuttia. Kokeile tikulla kypsyyttä. Irrota kakkupohja jäähtyneenä. Leikkaa kakku kahteen osaan. Kostuta alaosa ja levitä sille omenamarmeladia. Valmista täyte. Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon tuorejuusto sekä sokeri. Levitä seosta omenamarmeladin päälle. Nosta toinen pohja päälle ja kostuta. Levitä kakulle loput omenamarmeladista ja päällystä kerma-tuorejuustoseoksella. Koristele tuoreilla marjoilla.

Wiener Nougat -suklaakakku

noin 12 palaa

1 dl erikoisvehnäjauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta
1 rkl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
100 g voita sulatettuna
3 dl luomuruokosokeria (Dan Sukker)
3 munaa
1 ps Wiener Nougat Crushia (Fazer)

Koristeluun

tuoreita mansikoita ja mintunlehtiä

Jogurtti-kermavaahto

2 dl kuohukermaa
1 rkl luomuruokosokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 1/2 dl sakeaa mansikkajogurttia

Pane uuni kuumenemaan 175-asteiseksi. Voitele voilla halkaisijaltaan 24 sentin matala kakkuvuoka. Leikkaa pohjalle leivinpaperista pyöreä pala ja laita se vuoan pohjalle. Voitele sekin. Jauhota vuoka.  Yhdistä ensin kuivat aineet hyvin sekoittaen. Sulata voi kattilassa. Nosta kattila levyltä ja lisää sokeri. Sekoita ja anna jäähtyä jonkin aikaa ennen munien lisäämistä. Lisää sitten yksi muna kerrallaan ja vatkaa voimakkaasti. Lisää sihdin läpi kuiva-aineet ja lopuksi Wiener Nougat Crush. Sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan. Nosta vuoka ritilälle uunin alaosaan. Kypsennä 30 minuuttia. Anna kakun jäähtyä hyvin ennen tarjoilua. Koristele kakku mansikoilla ja mintunlehdillä. Tarjoa kakun kanssa jogurtti-kermavaahtoa. Vaahdota kerma kovaksi vaahdoksi, mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Sekoita joukkoon jogurtti. Tarjoa kakku jälkiruokana esim. kuohuviinin kanssa.

Mansikka-suklaatorttu

Pohja

1 muna
1 dl sokeria
1 dl tummasuklaarouhetta
noin 3 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta

Täyte
1 dl maitorahkaa
50 g valkosuklaata
1 dl kuohukermaa
2 liivatelehteä

Pinnalle
1/2 l mansikoita
1 dl hyytelösokerilientä

Vaahdota muna ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet ensin keskenään ja sitten munavaahdon joukkoon. Kaada seos 24 cm halkaisijaltaan olevaan irtopohjavuokaan ja paista 180 asteessa noin 20 minuuttia. Jäähdytä pohja ja irrota vuoasta. Pese ja kuivaa vuoka ja vuoraa se tuorekelmulla. Leikkaa pyöreästä kakunauspahvista vuoan pohjan kokoinen kiekko ja aseta se vuokaan. Pane paistettu torttupohja päälle ja kostuta kevyesti appelsiinimehulla. Pehmitä liivatelehdet kylmässä vedessä. Vaahdota kerma. Sulata suklaa vesihauteessa ja sekoita rahkan joukkoon. Sulata myös liivatelehdet ja sekoita joukkoon, kääntele lopuksi joukkoon vaahdotettu kerma. Kaada seos kakkupohjalle. Hyydytä kylmässä 3-4 tuntia tai yön yli. Puhdista mansikat ja viipaloi niitä tortun pinnalle. Kiehauta pakkauksessa olevan ohjeen mukaan kiille hyytelösokerista. Lusikoi kiillettä hieman jäähtyneenä mansikoiden pinnalle.

Suklaakakku

noin 15 annosta

Pohja

6 munaa
2 dl sokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja
3/4 dl perunajauhoja tai ohrakasta
3/4 dl tummaa kaakaojauhetta
1 1/2 tl leivinjauhetta

Kostutus ja täyte

noin 1 1/2 dl kirsikka- tai vadelmamehua
1 prk kirsikka- tai vadelmahilloa

Kuorrutus ja koristelu

200 g taloussuklaata, esim. Fazer
1 dl kevytkermaa
mantelirouhetta paahdettuna
muutamia kirsikoita tai vadelmia

Pane uuni kuumenemaan 175-asteiseksi. Voitele ja korppujauhota halkaisijaltaan 24-senttinen irtopohjavuoka. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Lisää yhdistetyt kuivat aineet siivilän läpi ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista noin 45 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Irrota pohja vuoasta jäähtyneenä ja leikkaa kahteen osaan. Kokoa kakku suoraan tarjoiluastiaan. Kostuta pohja mehulla ja levitä väliin hilloa. Nosta toinen pohja päälle ja kostuta se. Valmista kuorrutus. Mittaa paksupohjaiseen kattilaan kerma ja lisää paloiteltu suklaa. Kuumenna sekoittaen, kunnes seos hieman sakenee. Peitä kakun reunat leveillä voi- tai leivinpaperisuikaleilla ennen kuorrutuksen kaatamista kakulle. Kaada kuorrutus tasaisesti kakulle. Levitä suklaakuorrutusta veitsellä varovaisesti kakun reunoille. Paahda mantelirouhetta ja ripottele kakulle. Koristele kakku ennen tarjoilua muutamalla kirsikalla tai vadelmalla. Kun  suklaa on jähmettynyt irrota varovasti suojapaperit.

Pssst! Voit tarjota suklaakakun kanssa kermavaahtoa, jos haluat.

Marjainen britakakku

noin 10 palaa

Pohja

300 g voita
2 dl sokeria
4 munankeltuaista
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Pinnalle

4 munanvalkuaista
2 dl sokeria
kookoshiutaleita

Väliin

lemoncurdia
tuoreita marjoja

Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää keltuaiset voimakkaasti vatkaten. Sekoita keskenään jauhot sekä leivinjauhe ja lisää taikinaan. Levitä taikina leivinpaperille pellille (tai valmista pohja kahdessa erässä 24-sentin irtopohjavuoassa, jolloin saat kaksi pyöreää kakkupohjaa). Paista pohjaa noin 15 minuuttia. Vaahdota valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi ja levitä esipaistetulle pohjalle. Ripottele päälle kookoshiutaleita. Jatka paistamista uunin alaosassa noin 15 minuuttia, kunnes pinta on saanut sopivasti väriä. Leikkaa pohja jäähtyneenä kahteen osaan. Levitä toiselle pohjalle lemoncurdia sekä tuoreita marjoja ja nosta toinen pohja päälle.


Aiheet: , , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti