Umami muualla Facebook

Julkaistu 27. 2. 2012 Teksti Päätoimittajat, kuvat Umami.fi Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Lohikeittoa, papupataa ja kardemummalettuja

Talvella on mukava tulla kylmästä kotiin höyryävän, tuoksuvan keiton tai padan ääreen. Sahraminen lohikeitto on kuin auringonpaistetta. Jälkiruoaksi maistuvat hurmaavat letut, jotka maustetaan kardemummalla ja täytetään raikkaalla appelsiinimarmeladilla.






Lohi-sahramikeitto

6 annosta

600 g lohifileetä
1 1/2 l lihalientä (fondista tai kuutioista)
1 l juureskuutioita, perunaa, porkkanaa, palsternakkaa
(pieni fenkoli)
suolaa, pippuria ja hippunen sahramia
hakattua tilliä

Kuutioi juurekset tasakokoisiksi paloiksi. Kiehauta kalaliemi ja pane juureskuutiot kiehumaan. Keitä noin 20-30 minuuttia. Mausta liemi. Leikkaa lohipala nahattomaksi ja nypi kaikki ruodot pois. Leikkaa kala kuutioiksi. Lisää palat kuumaan liemeen ja kiehauta. Lohipalat kypsyvät nopeasti (5 min) kuumassa liemessä. Ole sahramin kanssa varovainen, jo aivan pieni määrä värjää keiton kellertäväksi ja tuo makua.

 

papupata-002

Papupata

6 annosta

5 dl kasvislientä fondista, esim. Fond du Chef
1 ps (750 g) Mexican Style kasvissekoitusta, Green Crosers
1 tlk (400 g) kidneypapuja
nippu persiljaa

Lisää kiehuvaan kasvisliemeen kasvissekoitus (tässä käytetty sekoitus on maustettu valmiiksi, jos käytät maustamatonta kasvissekoitusta, mausta pata esim. chilillä ja yrteillä). Kaada myös pavut kattilaan. Anna ruoan porista kannen alla alhaisella lämmöllä noin puoli tuntia. Tarkista lopuksi maku. Tarjoa padan kanssa hyvää, tuoretta leipää.

Pssst! Tätä helppoa pataruokaa voit muunnella monin tavoin. Lisää joukkoon esim. paloiteltua makkaraa tai paistettua jauhelihaa, siansivua, pekonia tai porsaan- tai naudanlihasuikaleita tai valmiita lihapullia tms.

Kardemummaletut

Lettutaikina

2 munaa
5 dl Luomu-kevytmaitoa
2-2 1/2 dl puolikarkeita luomuvehnäjauhoja
1/2 l suolaa
2 tl kardemummaa
2 rkl sulatettua voita

Paistamiseen

voita

Täyte

appelsiinimarmeladia

Viimeistelyyn

tomusokeria ja halutessasi vaaleaa siirappia

Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää osa maidosta. Vatkaa joukkoon jauhot kunnes saat seoksen tasaiseksi. Lisää loput maidosta ja mausteet. Anna taikinan turvota noin puoli tuntia ennen paistamista. Kuumenna pannu ja sulata voi. Pannun pitää olla melko kuuma, jotta paistuminen alkaa välittömästi. Kaada ison pannun keskelle noin 1 dl taikinaa ja valuta sitä laidoille. Odota, että reunat rapeutuvat ja taikinan keskiosa muuttuu huokoiseksi. Käännä letut ja paista kypsäksi myös toinen puoli. Sivele lettujen sisään appelsiinimarmeladia. Taita lettu kahtia ja edelleen viuhkaksi. Valuta halutessasi päälle hieman vaaleaa siirappia. Viimeistele letut tomusokerilla.


Aiheet: , , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti