Umami muualla Facebook

Julkaistu 9. 3. 2018 Teksti Päätoimittajat, kuvat Umami.fi 3 kommenttia Ruoka ja juoma

Nautitaan ruoasta yhdessä viikonloppuna

Viikonloppuna on yleensä enemmän aikaa ruoanlaittoon kuin hektisinä arkipäivinä. Silloin on aikaa nauttia hyvästä ateriasta ja yhdessäolosta läheisten kanssa.

Uunikala on viikonloppuna hyvin helppo ruoka, koska maustamisen jälkeen sen saa uuniin, eikä tarvitse seistä lieden ääressä. Kalan kypsyessä ehtii valmistaa salaatin ja muut mahdolliset lisäkkeet. Lihapata taas saa kiehuskella hiljakseen kypsäksi. Valmista sillä aikaa perunamuusi, salaatti ja jälkiruoka.






Feta-punajuurisalaatti

4 annosta

1 pak (100 g) valmista salaattisekoitusta, esim. Napolitana Mix
1 ps (450 g) keitettyjä punajuuria
1/2 rs (125 g) keltaisia kirsikkatomaatteja
2 pak (à 200 g) Feta-juustoa, esim. Patros
sinimailasen ituja
extra vergine oliiviöljyä
vaaleaa viinietikkaa
sormisuolaa
mustapippuria myllystä

Huuhdo , valuta ja linkoa salaattti.  Jaa salaatti annoslautasille. Leikkaa punajuuret lohkoiksi. Huuhdo ja halkaise kirsikkatomaatit. Paloittele Feta. Lisää ainekset salattien päälle. Kostuta salaatit juuri ennen oliiviöljyllä ja viinietikalla ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Tai kata vaihtoehtoisesti oliiviöljy-viinietikkasetti pöytään, samoin suola ja pippurimylly, jolloin jokainen saa lisätä niitä salaattiinsa itse. Tarjoa salaatti lounaaksi tai illalliseksi.

Pssst! Voit myös itse keittää pieniä punajuuria. Valmiiksi keitetyt ovat tuontituote, ja niitä löysimme Prismasta.

Salaattilinko on kätevä salaattien huuhtelussa. Linkous poistaa huuhteluveden, ja salaatti on puhdasta ja raikasta.


Kuorrutettu uunilohi

4 annosta

1 (noin 800 g) ruodoton lohi- tai kirjolohifilee

Kuorrutus

1 luomusitruuna
pieni nippu persiljaa
1 valkosipulinkynsi
2 rkl aurinkotomaattikuutioita öljyssä
3 rkl valmista tapenadea eli oliivitahnaa

Aseta leivinpaperi uunivuokaan tai uunipannulle. Nosta lohifilee vuokaan tai pannulle. Pese luomusitruuna ja raasta kuoren keltainen osa kulhoon. Halkaise sitruuna ja purista toisesta puolikkaasta mehu kulhoon. Huuhdo persilja ja lisää kulhoon, samoin kuin valkospulinkynsi, aurinkotomaatti ja tapenade. Soseuta seos sauvasekoittimella. Levitä kuorrutus lohifileelle. Nosta filee 200-asteiseen uuniin ja kypsennä noin 20 minuuttia. Tarjoa lohen kanssa salaattia ja esim. höyrytettyjä kasviksia.

Lohifilee uunista ottamisen jälkeen.


 

Possupata ja kaalisalaatti

4 annosta

noin 800 g porsaan ulkofileetä
öljyä
suolaa
2 sipulia
2 prk (à 2,5 dl) ruokakermaa tai
kaura-rasvavalmistetta
1 annosrasia lihafondia, esim. Fond du Chef
1 tlk (70 g) tomaattipyreetä
mustapippuria myllystä

Tarjoiluun

smetanaa
kapriksia

Kuutioi huoneenlämpöinen liha. Kuumenna öljyä pannulla ja paista liha parissa kolmessa erässä. Siirrä lihapalat kattilaan. Lisää lihalle vähän suolaa. Kuori, halkaise ja viipaloi sipulit. Lisää pannulle öljyä ja paista sipulit pehmeiksi. Lisää sipuli kattilaan. Kaada pannulle kerma tai kaura-rasvavalmiste ja mausteet. Sekoita kastike tasaiseksi, kuumenna kiehuvaksi ja kaada kattilaan. Anna lihapadan kiehua hiljalleen kannen alla noin puolituntia. Sekoita välillä. Tarjoa padan kanssa smetanaa ja kapriksia.

Pssst! Valmista padan kanssa tarjottavaksi esim. survottua perunaa Rosamunda-perunoista.Kuori perunat ja keitä kypsiksi. Valuta vesi pois, mutta ota se talteen. Survo perunat ja lisää vähän keitinlientä, suolaa, sokeria, voita ja hienonnettua tilliä. Sekoita hyvin ja tarkista maku.

 

Kaalisalaatti

4 annosta

1 sipuli
4 rkl rypsiöljyä
2 rkl sitruunamehua
1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl hunajaa
1 lohko (noin 250 g) valkokaalia
15 sentin pala kurkkua
1 punainen paprika
2 porkkanaa
noin 1 tl mineraalisuolaa
mustapippuria myllystä
1 prk (200 g) bulgarianjogurttia

Kuori sekä halkaise ja suikaloi sipuli. Pane se kulhoon ja lisää öljy, sitruunamehu, viinietikka sekä hunaja. Sekoita hyvin. Huuhdo ja kuivaa kaikki muut kasvikset ja leikkaa ne ohuiksi suikaleiksi. Pane ne kulhoon sipulin päälle. Lisää suola, rouhi mausteeksi mustapippuria ja kaada päälle jogurtti. Sekoita salaatti hyvin ja tarkista maku. Siirrä salaatti tarjoilukulhoon.


 

Mustikkainen rahkasmoothie

2 annosta

1 prk pehmeää, rasvatonta maitorahkaa
3 dl vähäkalorista mustikkakeittoa

Vatkaa ainekset keskenään sauvasekoittimella. Nauti välipalaksi tai liikunnan jälkeen.

Appelsiiniherkku

4 annosta

4 appelsiinia
1 prk (200 g) raejuustoa
1 prk (250 g) maitorahkaa
2 rkl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
muutamia paahdettuja cashew- tai muita pähkinöitä

Kuori ja paloittele appelsiinit. Ota pieni osa koristeluun. Sekoita raejuusto, rahka ja sokerit keskenään. Lisää appelsiinipalat ja sekoita kevyesti nostellen. Jaa seos jälkiruoka-astioihin ja koristele appelsiinilla sekä pähkinöillä.


Aiheet: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 kommenttia

  1. IHANAA, kiitos ohjeista

    IHANAA, kiitos ohjeista :)

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Risu

    25. 2. 2011 8.44

  2. Mahtavaa...Kiitos erityisesti kalaohjeista!!

    Mahtavaa…Kiitos erityisesti kalaohjeista!!

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Suvituuli

    25. 2. 2011 13.51

  3. Hei Ystävät, Kiitoksia

    Hei Ystävät,

    Kiitoksia kommenteistanne!

    Pyrimme tekemään aina kalaohjeita, koska kalaa pitäisi syödä enemmän :)

    Mainiota viikonloppua!

    Mervi

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Mervi Melasniemi

    25. 2. 2011 16.09

Kirjoita kommentti