Umami muualla Facebook

Julkaistu 6. 8. 2009 Teksti Päätoimittajat, kuvat Sakari Majantie Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Nyt nautitaan kesäherkuista

Kesällä auringon kypsyttämät vihannekset ja marjat ovat kauneimmillaan, makeimmillaan ja maukkaimmillaan. Ne kypsyvät nopeasti ja mikä parasta, kaikki vitamiinit ovat vielä tallella. Suosi niitä kesän arkiaterioilla ja vierastarjoiluissa.

Pari hyvää salaattia, täydennettynä tuoreella savukalalla, kantarellipiiraalla ja marjaisalla jälkiruoalla, on täydellinen tarjoilu kesäisiin illanistujaisiin. Valmiiksi katettu pöytä on juhlava, mutta buffetti on yhtä hyvä ratkaisu, jos ystäviä tulee aterioimaan isompi joukko ja tilaa on rajoitetusti.



Pikantti kukkakaalisalaatti

Kukkakaali-sinihomejuustosalaatti

noin 8 hengelle

1–2 (noin 700 g) kukkakaalia
2 vihreää paprikaa
1 rs (250 g) pieniä luumutomaatteja
1 1/2 kolmiopalaa sinihomejuustoa
1 ruukku basilikaa (ja rucolaa)

Sitruunakastike

2 sitruunan mehu
2 dl rypsiöljyä
1/2 dl juoksevaa, maustamatonta hunajaa tai
vaaleaa siirappia
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Huuhtele ja valuta kukkakaali hyvin. Halkaise kukkakaali ja irrota kukinot. Leikkaa isommat kukinnot kahteen tai useampaan osaan. Halkaise paprikat, poista siemenet. Leikkaa paprikat isohkoiksi kuutioiksi. Halkaise tomaatit. Paloittele juusto. Irrota basilikanlehdet (ja rucolanlehdet, jos käytät myös rucolaa). Valmista kastike sekoittamalla ainekset yhteen. Kerrostele ainekset salaattiastiaan.
Kaada päälle salaattikastiketta juuri ennen tarjoilua.

Muheva peruna-kaprissalaatti

Peruna-kaprissalaatti

noin 8 hengelle

1 1/2 kg pieniä, tasakokoisia varhaisperunoita
1 1/2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
2 prk (à 200 g) kermaviiliä tai ruokajogurttia
1/2 prk dijonsinappia, täysjyvä
1/2 sitruunan mehu
2 rkl sokeria
suolaa ja mustapippuria myllystä
1 ps fileepekonia
noin 20 kpl varrellisia kaprismarjoja
nippu tilliä hienonnettuna

Keitä puhtaiksi pestyt perunat sopivan kypsiksi. Anna niiden jäähtyä vähän aikaa ja paloittele sitten perunoiden koon mukaan joko puoliksi tai neljään osaan. Lisää perunoille suolaa ja pippuria. Sekoita varovasti, etteivät perunat murskaannu. Mausta kermaviili sinapilla, sitruunamehulla, sokerilla, suolalla ja pippurilla. Tarkista maku. Sekoita kastike perunoiden kanssa. Kuutioi pekoni ja paista se rapeaksi pannulla. Kokoa salaatti tarjoilukulhoon kerroksittain pekonin, kaprismarjojen ja tillisilpun kanssa. Koristele salaatti samoilla aineksilla.

Maukas kesärosolli

Kesärosolli

4 hengelle

Rosolli sopii myös kesäpöytään, tarjoa sitä lisäkkeenä kalaruokien kanssa tai sellaisenaan hyvän leivän kanssa vaikka lounaaksi. Kesällä rosollin voi tarjota myös sillisalaattina ja keitetyillä perunoilla höystettyinä. Kevyt vinaigrettekastike maustaa vihannekset raikkaasti, perinteistä kermakastiketta ei välttämättä tarvita.

1 nippu punajuuria
1 nippu porkkanoita
2 sipulia
2 hapokasta omenaa
1-2 venäläistä valkosipulisuolakurkkua
suolaa, pippuria
lehtipersiljaa silputtuna

Kastike

1 dl oliiviöljyä
puolikkaan sitruunan mehu
2 tl dijonsinappia
ripaus suolaa, sokeria ja valkopippuria

Keitä punajuuret kypsäksi kuorineen. Jäähdytä, kuori ja kuutioi omaan kulhoonsa. Raaputa porkkanat puhtaaksi ja keitä juuri ja juuri kypsäksi. Kuutioi porkkanat, sipulit, omenat ja kurkut. Sekoita kaikki muut aineet kulhossa paitsi punajuuri. Valmista kastike ja kääntele vihannesten joukkoon. Kääntele punajuurikuutiot ja lehtipersiljasilppu joukkoon juuri ennen tarjoilua.

Pirteä papu-tomaattisalaatti

Papu-tomaattisalaatti

4 hengelle

Papu-tomaattisalaatti on kuumien grilliruokien raikas lisäke. Käytä vaihdellen erilaisia tuoreita leikkopapuja tai niiden sekoitusta. Joukkoon voi sekoitella myös kiehautettuja sokeriherneenpalkoja.

200 g papuja
100 g sokeriherneenpalkoja
3-4 isoa tomaattia
1 punasipuli ohuina renkaina
1/2 dl hienonnettua kynteliä tai rakuunaa

Kastike

1/2 dl oliiviöljyä
3 rkl vaaleaa balsamietikkaa
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
ripaus suolaa, sokeria ja valkopippuria

Puhdista ja keitä pavut ja herneenpalot suolalla maustetussa vedessä kypsäksi. Huuhdo heti keittämisen jälkeen kylmällä vedellä, jotta väri säilyisi. Leikkaa tomaatit neljään lohkoon ja poista kanta. Kuori tomaatit leveäteräisellä kokkiveitsellä. Paina tomaatinlohkoa kevyesti kuoripuoli työlautaa vasten. Paina veitsen terä tomaatin kuoren ja lihan väliin ja leikkaa kuori pois. Leikkaa pavut halutessasi lyhyemmiksi paloiksi. Sekoita salaatin aineet keskenään ja mausta kastikkeella.

Tuoreet riisipaperikääryleet

Riisipaperikääryleet

4 annosta

Riisipaperi pehmenee taivuteltavaksi lämpimässä vedessä. Sitä ei tarvitse sen kummemmin kypsentää. Täytä rullaa kääröksi ja kasta tulisenmakeaan chilikastikkeeseen.

4 riisipaperikiekkoa
1 pussi riisinuudeleita (tai munanuudeleita)
1 porkkana suikaleina
4-5 retiisiä suikaleina
10 cm:n pätkä kurkkua
1/2 dl japanilaista Mirin-kastiketta
reilusti tuoretta minttua hienonnettuna

Kastike

Sweet chili-kastiketta

Kaada kuumaa vettä nuudeleiden päälle, anna pehmentyä. (Käsittele varoen, arkit rikkoutuvat helposti. ) Leikkaa porkkana ohuiksi suikaleiksi. Poista kurkusta siemenet ja suikaloi myös kurkku ja retiisit. Kiehauta porkkanasuikaleita Mirinissä noin 5-6 minuuttia, jotta ne hieman pehmenevät, pane kurkkkuviipaleet ja retiisi joukkoon maustumaan muutamaksi minuutiksi. Valuta pehmenneistä riisipaperilevyistä liika vesi pois. Aseta riisipaperilevyt työlaudalle. Nosta täytteeksi riisinuudeleita, porkkana- ja kurkkusuikaleita. Hienonna minttu ja ripottele sitä reilusti mausteeksi. Kääri täytetty riisipaperilevy rullalle, kuten kaalikääryleet. Täytteeseen voi panna myös katkarapua, ruodotonta kalaa paistettuja sieniä jne. Keksi itse lisää herkullisia täytteitä

Tattigalette

Tattigalette

noin 12 palaa

Pohja

2 dl vettä
25 g hiivaa
1/2 tl suolaa
1 rkl provencen yrttisekoitusta
1/2 dl oliiviöljyä
5 dl erikoisvehnäjauhoja

Täyte

1 1/2 l tatteja tai kantarelleja
1 nippu uutta sipulia varsineen
rasvaa
1 rkl provencen yrttisekoitusta
suolaa ja mustapippuria myllystä
1/2–1 ps (150 g) mozzarellajuustoraastetta

Voiteluun

1 muna

Lisää haaleaan veteen murennettu hiiva, suola, yrttimausteseos, öljy ja puolet jauhoista. Sekoita voimakkaasti ja alusta joukkoon loput jauhot. Vaivaa taikina kulhossa kimmoisaksi ja anna kohota liinan alla noin 30 minuuttia.
Valmista täyte. Puhdista kantarellit ja huuhdo ne vain tarvittaessa. Revi tai leikkaa isommat kantarellit neljään osaan ja jätä pienet kokonaisiksi. Hienonna sipulit ja osa sipulin varsista.
Kuumenna rasvaa pannulla ja lisää sienet sekä sipulit paistumaan. Kun sienistä irronnut neste on haihtunut kokonaan, mausta seos. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa lisää.
Vaivaa kohonnut taikina kevyesti jauhotetulla leivinpöydällä. Kauli taikina isoksi, ohueksi, pyöreäksi levyksi leivinpaperin päälle, taikinan reunat saavat mennä paperin yli.
Levitä jäähtynyt kantarellitäyte taikinalevylle, jätä 3 senttiä reunoista vapaaksi.
Vekitä taikinareunat piiraan reunoille niin, että täyte jää näkyviin. Nosta piiras leivinpaperin avulla pellille. Peitä leivinliinalla ja anna kohota noin 20 min. Ripottele täytteen päälle juustoraaste. Voitele munalla piiraan reunat. Nosta piiras 225-asteiseen uuniin ja kypsennä noin 20 minuuttia.

Kaneliset mansikkakrepit ja jogurttivaahto

Kaneliset mansikkakrepit ja jogurttivaahto

noin 15 kpl

Taikina

2 1/2 dl erikoisvehnäjauhoja
1 rkl sokeria
1/2 tl suolaa
1/2 tl kanelia
2 tl vaniljasokeria
6 dl kulutusmaitoa
4 munaa
50 g voita sulatettuna

Jogurttivaahto

200 g maustamatonta ruokajogurttia
2 rkl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 dl kuohukermaa

Tarjoiluun

1–2 litraa mansikoita syöjien määrästä riippuen
mansikkakastiketta tai
vaahterasiirappia tai mansikkalikööriä
mintunlehtiä

Sekoita kulhossa kreppitaikinan kuivat aineet hyvin keskenään. Lisää maito vähitellen ja samalla vatkaten. Vatkaa taikinaan munat ja jäähtynyt voisula. Anna taikinan seistä noin 30 minuuttia ennen paistamista. Paista ohuita kreppejä. Pidä krepit lämpiminä tai lämmitä ne uunissa ennen tarjoilua.
Valmista jogurttivaahto. Valuta jogurtista tarvittaessa neste pinnalta pois. Sekoita kulhossa jogurtti ja sokerit. Vaahdota kerma paksuksi vaahdoksi ja sekoita parissa erässä jogurtin joukkoon. Pane seos jääkaappiin tarjoiluun asti ja sekoita ennen tarjoilua.
Perkaa mansikat. Tee neljäsosasta mansikoita marjakastike. Soseuta mansikat ja puserra sose siivilän läpi. Makeuta kastike sokerilla. Voit korvata mansikkakastikkeen halutessasi esim. vaahterasiirapilla tai mansikkaliköörillä. Kata kaikki ainekset esille, jolloin jokainen voi koota oman kreppinsä tai tee valmiit annokset.

Vadelmaiset suklaatartaletit

Vadelma-suklaatartaletit

noin 15 kpl

Pohjat

150 g voita
1/2 dl sokeria
1 muna
1/2 dl mantelijauhoa
3 dl erikoisvehnäjauhoja

Täyte

200 g maustamatonta tuorejuustoa
1/2 dl ranskankermaa
3 rkl tomusokeria
50 g tummaa suklaata

Pinnalle

vadelmia (tai lakkoja)
2 dl vettä
1 dl hyytelösokeria
tuoretta sitruunamelissaa tai minttua

Vaahdota kulhossa pehmeä voi ja sokeri. Lisää muna ja mantelijauho. Vaahdota, sekoita lopuksi joukkoon vehnäjauhot. Muotoile taikina palloksi ja pane jääkaappiin kovettumaan noin tunniksi. Voitele tartalettivuoat voilla. Painele taikinaa vuoan pohjalle ja reunoille noin 1 cm:n paksuinen tasainen kerros. Paista 225 asteisessa uunissa noin 10–12 minuuttia, kunnes pohjat kypsyvät ja saavat hieman väriä. Jäähdytä ja kumoa varovasti muoteista. Valmista täyte. Ohenna tuorejuusto notkeaksi ranskankermalla ja mausta sokerilla. Sulata suklaa vesihauteessa ja kääntele joukkoon. Lusikoi täytettä tartalettipohjille. Asettele pinnalle marjoja. Valmista kiille. Vatkaa hyytelösokeri kiehuvan veden joukkoon, kiehauta ja anna jäähtyä hieman. Lusikoi kiillettä marjojen pinnalle. Voit käyttää myös pakastemarjoja. Tarjoa tartaletteja kesäisillä kahvikekkereillä tai jälkiruokana hyvän kala-aterian päätteeksi. Tarjoa kastikkeeksi sulatettua suklaata tai kaupan valmista suklaakastiketta.

Kata kesäinen pöytä ulos mahdollisuuksiesi mukaan.

Juomaehdotuksia kesäbuffetille

Valkoviinit

Devil´s Rock Riesling, Saksa, 25,90 euroa, hanapakkaus 3 l
Cerquetta Frascati Superiore, Italia, 7,98 euroa UUTUUS

Roseeviinit

Basiano Garnacha Rose´, Espanja, 20,50 euroa, hanapakkaus 3 l
Mateus Rose´, Portugali, 6,98 euroa

Punaviinit

Jeanjean Merlot, Ranska, 6,29 euroa (Valkoviiniä Jeanjean Chardonnay myydään myös hanapakkauksessa, 22,50 euroa.)
Il Papavero Rosso, Italia, 6,02 euroa UUTUUS

Siideri

Poire´ Granit, Ranska, 21,90 euroa, 0,75 l UUTUUS

Oluet

Kukko Pils, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, 0,5 l, 2,18 euroa, keskiolut
Kapuziner Weissbier, vehnäolut, Saksa, 3,07 euroa, 0,5 l UUTUUS

Juomaehdotukset

Eeva Salonen

Astiat, aterimet
ja tekstiilit

Stockmann
Helsingin keskusta
www.stockmann.fi.


Aiheet: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti