Pääsiäisen ruokia
Vietimme mukavan päivän, kun loihdimme pääsiäiseksi niin makeita kuin suolaisia herkkuja. Toivottavasti löydät ohjeistamme, niin leivonta- päivällis- kuin brunssiohjeistakin ideoita oman pääsiäisesi valmisteluihin.
Pääsiäisen pyhiä on useita, ehkä haluat järjestää jonain päivänä ystäville brunssin. Valmista lempeän pehmeä mangosmoothie, paista timjamin makuisia sämpylöitä, sekoittele levitteeksi kevyt rahka-retiisi-tsatsiki ja kruunaa brunssi parsa-tomaatti-mozzarellasalaatilla.
Nämä ohjeet ovat vuodelta 2010.
Retiisitsatsiki
1 prk maitorahkaa
1 nippu retiisejä
1 valkosipulinkynsi
2 rkl avocado-tai oliiviöljyä
suolaa, valkopippuria
Raasta retiisit ja pane siivilään. Ripottele pinnalle hieman suolaa. Puristele enin neste pois. Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna maustua puolisen tuntia.
Timjami-kardemummasämpylät
4 dl haaleaa vettä
50 g hiivaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 ruukullinen tuoretta timjamia
(tai 2 tl kuivattua)
2 tl kardemummaa
2 dl ruisjauhoja
4-5 dl vehnäjauhoja
1 dl öljyä
Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja sokeri. Leikkaa timjami hienoksi silpuksi ja lisää kardemumman kanssa joukkoon. Lisää jauhoja vähän kerrallaan ja lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Vaivaa kimmoisaksi taikinaksi ja kohota noin 40 minuuttia. Leivo limpuksi, sämpylöiksi tai tee keitetyille kananmunille ”pesiä”. Kohota ja voitele halutessasi munalla. Paista 225 asteisessa uunissa noin 10-14 minuttia.
Parsa-tomaatti-mozzarellasalaatti
1 nippu vihreää parsaa
1/2 rasiallista kirsikkatomaateja
voita, öljyä, suolaa, sokeria
1 puhvelinmaitomozzarella, tai muuta mozzarellajuustoa
(myös feta käy hyvin)
lehtisalaattia
valmis salaattisekoituspussi
Kastike
1/2 dl avocado- tai oliiviöljyä
3 rkl valkoista balsamico-etikkaa
suolaa, sokeria, pippuria
Huuhtele parsat ja leikkaa kuiva tyviosa pois. Leikkaa parsat pituussuuntaan suikaleiksi jos ne ovat kovin paksuja. Pätki kahteen kolmeen osaan. Paista parsoja voin ja öljyn sekoituksessa pannulla käännellen kunnes ne ovat kovan kypsiä. Mausta kevyesti suolalla ja sokerilla. Halkaise tomaatit ja lämmitä myös niitä pannulla. Asettele salaatinlehdet laakealle vadille, kaada päälle valmis salaattisekoitus pussista ja kostuta kastikkeella. Kaada päälle lämpimät parsat, tomaatit ja lohko lopuksi mozzarellasta tai feta-juustosta paloja.
Pinaattinen lohirulla
noin 12 palaa
Taikina
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
5 dl maitoa
3 munaa
150 g pakastepinaattia sulatettuna
Täyte
200 g kylmäsavulohta
1/2 dl tilliä
1 rs (200 g) ruohosipulituorejuustoa
1/2 prk (100 g) ranskankermaa
1 rkl sitruunamehua
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
Koristelu
1/2 rs (100 g) ranskankermaa
1/4 tl suolaa
mustapippuria myllystä
sitruunaviipalepaloja
Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Mittaa jauhot ja suola kulhoon, rouhi myllystä mustapippuria mausteeksi ja vatkaa maito joukkoon. Lisää munat ja sulatettu pinaatti vatkaten. Vuoraa pelti leivinpaperilla niin, että paperi ulottuu reunoille. Voitele paperi ohuelti öljyllä. Kaada taikina pannulle ja nosta pannu uunin keskiosaan. Kypsennä noin 30 minuuttia. Tarkkaile paistumista ja, kun pinta on kauniisti ruskistunut, peitä se leivinpaperilla. Kumoa pohja leivinpaperille ja irrota pohjapaperi varovasti. Anna pohjan jäähtyä täysin. Valmista täyte. Hienonna lohi veitsellä, samoin tilli. Pane ne kulhoon. Lisää tuorejuusto ja ranskankerma sekä mausteet ja sekoita hyvin. Levitä täyte jäähtyneelle pohjalle ja kääri rullaksi. Kietaise rulla leivinpaperiin ja anna tekeytyä jääkaapissa tarjoiluun asti. Leikkaa rulla viipaleiksi ja asettele viipaleet vieri viereen tarjoiluvadille. Mausta suolaripauksella ranskankerma ja pane sitä teelusikallinen rullien päälle. Rouhi päälle hiukan mustapippuria ja lisää pienet sitruunaviipaleet.
Mango-passionhedelmäsmoothie
1 kypsä mango (tai purkista)
2-3 passionhedelmää
2 dl appelsiinimehua (tai mango-appelsiinimehua)
3 dl kaurajuomaa
1 tl vaniljasokeria
Leikkaa mango lohkoiksi ja kuori. Pane kaikki aineet tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi juomaksi. Tarjoa heti. Voit halutessasi käyttää passionhedelmistä vain mehun. Kaavi hedelmäliha lusikalla siivilään, ja painele siivilää vasten, jotta mehu irtoaa.
Pääsiäisen juhla-illallinen
Valmistimme alkupalat venäläisten zakuska-alkupalojen hengessä.
Venäläinen silli
4 annosta
2 kevytsuolattua sillifileetä
2 venäläistä suolakurkkua
2 etikkapunajuurta
1 sipuli
4 keitettyä kananmunaa
kapriksia
Kastike
2 dl kevytranskankerma
4 rkl majoneesia
2 tl Dijonin sinappia
Huuhtaise ja valuta sillifileet ja leikkaa kuutioiksi. Leikkaa kurkku, punajuuri ja sipulikin samankokoisiksi kuutioiksi. Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset. Raasta ne erikseen. Kokoa kaikki ainekset ryhmäsalaatiksi vadille. Koristele kapriksilla. Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja tarjoa sillivadin kanssa.
Grillattu lohi lasimestarinliemessä
400 g lohifileetä
suolaa, pippuria
1 porkkana
1 sipuli
2 dl vettä
1 dl sokeria
1 dl väkiviinaetikkaa
2 rkl sinapinsiemeniä
2-3 laakerinlehteä
Suikaloi porkkana ja sipuli ohuiksi suikaleiksi. Kiehauta vesi ja sokeri, lisää etikka. Kaada vihannessuikaleet joukkoon ja kiehauta. Jäähdytä liemi. Leikkaa ruodottomasta ja nahattomasta lohesta ohuita viipaleita ja asettele leivinpaperin päälle uunipellille. Ripottele pinnalle suolaa ja pippuria. Grillaa nopeasti kypsäksi grillivastuksen alla. Siirrä kalapalat kulhoon ja kaada jäähtynyt marinointiliemi päälle. Anna maustua seuraavaan päivään.
Mädillä koristellut kananmunat
5-6 keitettyä kananmunaa
1 dl smetanaa
50 g siian- muikun tai lohenmätiä
tilliä koristeluun
Halkaise munat ja leikkaa pieni pala pois myös pohjasta, jotta munat pysyvät suorassa. Vaahdota smetana kuohkeaksi ja pane pursotinpussiin. Pursota pieniä ruusukkeita kananmunan reunoille. Lusikoi keskelle mätiä ja koristele tillin oksalla.
Lammaspaisti, vuohenjuustoperunat ja punaviinikastike
noin 1 kg luutonta lampaanpaistia
suolaa, pippuria
1 kg yleisperunoita
100 g pehmeää vuohenjuustoa
1 dl kermaa
suolaa, pippuria
Kastike
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
tuoreen timjamin oksia
2 dl punaviiniä
3 dl vettä
1/2 dl lihafondia
Suurustukseen: 1-2 tl maissijauhoja
1/2 dl punaviiniä
Lisäke
leikkopapuja
Mausta ja sido paisti tai tilaa se kauppiaalta valmiiksi sidottuna tai verkotettuna. Pane paisti uunipannulle huoneenlämpäisenä ja kiinnitä siihen paistomittari. Paista hitaasti 150-180 asteisessa uunissa kunnes mittari näyttää 56-58 astetta. Kiedo paisti paperiin ja alumiinifolioon ja anna sen rauhoittua noin 1/2 tuntia ennen leikkaamista. Viipaloi perunat ohuiksi viipaleiksi perunagratiinia varten ja lado limittäin voideltuun uunivuokaan. Suolaa ja pippuroi. Sekoita kerma ja vuohenjuusto ja kaada perunoille. Paista kypsäksi 200 asteisessa uunissa noin tunnin verran. Voit peittää vuoan paistamisen loppuvaiheessa. Hienonna sipulit kastiketta varten. Anna aineksien kiehua reilulla tulella noin 40 minuuttia. Siivilöi kastike ja suurusta punaviiniin sekoitetuilla maissijauhoilla. Keitä lisäkeeksi leikkopapuja tai parsakaalia.
Mämmivaahto
4 annosta
1/2 rs (350 g) mämmiä
1 prk (200 g) sitruunarahkaa
2 dl kuohukermaa
Koristelu
pääsiäismakeisia
Vatkaa mämmi ja rahka keskenään. Vaahdota kerma ja lisää mämmi-rahkaseokseen. Lusikoi annosastioihin ja koristele makeisilla.
Kuvausastiat Arabia/ Iittala
Apila-sarjaa, Taika-lautanen, Kastehelmilautasia, Kartio-laseja
Tabletit yksityisiä
Kiitos ihanista vinkeistä!
Kiitos ihanista vinkeistä! Parsasalaattia teen ainakin ja venäläistä silliä ja mämmivaahtoa ja…
Liisa
1. 4. 2010 9.51
Näitten ruokakuvien selaaminen
Näitten ruokakuvien selaaminen kosketusnäytöllä on kiusallista kun aina ihan vaistomaisesti haluaisi sipaista sormella vähän maistiaisia.
pullaGallup
20. 4. 2011 19.16
Kaunis kuva.Parsaa! Vau!
Kaunis kuva.Parsaa! Vau!
M
21. 4. 2011 6.22
Taas teillä on
Taas teillä on vaikka mitä ideoita, paljon kokeiltavaa muutenkin kuin pääsiäisaikaan. Kiitos ja hyvää pääsiäistä teillekin!
Laura
21. 4. 2011 6.52