Umami muualla Facebook

Julkaistu 1. 4. 2017 Teksti Päätoimittajat, kuvat Tiia Koskimies ja Mervi Melasniemi 5 kommenttia Ruoka ja juoma

Pääsiäisleivonnaisia ja -koristeluja

Pääsiäinen on pohjimmiltaan iloinen juhla, johon kuuluu ruokatraditioiden lisäksi myös leivonta- ja koristelutraditioita. Kristillinen symboliikka tulee esille muun muassa pajunoksissa ja munanmuotoisissa makeisissa.

Meillä perinteisiin kuuluu pullan- ja rahkaleivonnaisten leipominen. Erilaiset munanmuotoiset suklaamakeiset ja -karamellit kuuluvat pääsiäiseen koko kristikunnassa, koska ne kuvastavat uuden elämän alkua.

Suuren juhlan kunniaksi kodit koristellaan kukin, pajunoksin ja rairuohoin.

påsk-pullat.s

Pääsiäsipullat

Osta kaupan valmista pakastettua pullataikinaa ja muotoile mieleisiäsi pullia. Koristele sokerikuorrutuksella ja tomusokerilla. Pikkupullan sisään voit halutessasi kätkeä yllätykseksi suklaanapin.

hanna tädin kakuts

Kuorrutetut hannatädinkakut

noin 40 kpl

100 g voita

1 1/2 dl sokeria

1 dl kuohukermaa

1 1/2 dl perunajauhoja tai ohrakasta

2 1/2 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 rkl vaniljasokeria

1 1/2 tl jauhettua kardemummaa

Päälle

noin 3 dl tomusokeria

keltaista ja sinistä karamelliväriä

valkuaista

nonparelleja

Sulata voi ja anna sen jäähtyä hetki. Sekoita voihin sokeri ja kerma. Sihtaa sekaan yhdistetyt kuivat aineet. Sekoita taikina tasaiseksi. Peitä astia ja anna taikinan viiletä jääkaapissa noin 30 minuuttia. Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Leivo taikina kahdeksi tangoksi ja leikkaa ne yhtä suuriin paloihin (noin 1 rkl). Pyörittele palat kämmenten välissä palloiksi. Nosta pallot leivinpaperille kahdelle pellille. Paista noin 10 minuuttia, kunnes kakut ovat hennon vaalean ruskeita. Anna jäähtyä. Tee kuorrute. Lisää tomusokeriin ensin pari tippaa keltaista karamelliväriä. Vatkaa valkuainen tasaiseksi haarukalla kupissa. Lisää valkuaista noin 1 rkl, kunnes kuorrute on sopivan sakeaa levitettäväksi. Levitä puolelle kakuista sopiva määrä kuorrutetta ja ripota päälle nonparelleja. Lisää kuorrutteeseen pari tippaa sinistä karamelliväriä ja sekoita tasaiseksi. Lisää tarvittaessa hiukan valkuaista. Levitä seosta lopuille kakuille ja ripota päälle nonparelleja. Anna kuorrutteen kuivua rauhassa ja pane kakut sitten kannelliseen rasiaan odottamaan tarjoilua.

Kuva 033

Pääsiäiskakku

Noin 12 annosta

Pohja

150 g Digestive- tai muita keksejä

75 g voita sulatettuna

Täyte

5 liivatelehteä

500 g maitorahkaa

2 sitruunan kuoriraaste

1 (3/4 dl) sitruunan mehu

2 dl sokeria

1 rkl vaniljasokeria

2 dl kuohukermaa

Koristelu

1 tlk säilykepersikoita

3 kiiviä

Pane leivinpaperipala halkaisijaltaan 20-24 senttisen irtopohjavuoan pohjan päälle ja kiristä reuna pohjan ympärille. Murskaa keksit ja sekoita murske voisulan kanssa. Taputtele seos tiiviisti vuoan pohjalle. Siirrä vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi. Pane liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Lusikoi rahka kulhoon ja lisää hyvin pestyjen sitruunoiden kuoren raastettu keltainen osa sekä yhden sitruunan mehu. Lisää sokerit ja sekoita hyvin. Purista liivatelehdistä liika vesi pois. Kuumenna 2 rkl vettä kiehuvaksi ja lisää joukkoon liivatelehdet ja sekoita tasaiseksi. Kaada liivate ohuena nauhana täytteeseen samalla hyvin sekoittaen. Vaahdota kerma ja sekoita täytteeseen. Kaada seos keksipohjalle. Peitä vuoka tuorekelmulla ja alumiinifoliolla ja nosta jääkaappiin hyytymään seuraavaan päivään. Irrota kakku vuoasta, nosta tarjoiluvadille ja koristele  hedelmillä (katso kuvasta). Voit halutessasi valmistaa hyytelösokerista kiilteen pakkauksen ohjeen mukaan ja sivellä hedelmille.

Kuva 041

Kääretorttuleivokset

noin 12 annosta

Pohja

1 dl perunajauhoja tai ohrakasta

1 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

4 munaa

1 1/2 dl sokeria

Täyte

noin 1 1/2 dl aprikoosihilloa

Päälle

2 dl kuohukermaa

1 rkl vaniljasokeria

nonparelleja

pieniä suklaamunia

sitruunamelissaa

Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Levitä pellille leivinpaperi ja voitele se kevyesti öljyllä. Mittaa kuivat aineet pieneen kulhoon ja sekoita hyvin keskenään. Vatkaa munat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sihtaa kuiva-aineseos vaahtoon varovasti sekoittaen. Levitä taikina leivinpaperille pellille. Paista noin 10 minuuttia. Tarkkaile kypsymistä. Kumoa pohja sokerilla sirotetulle leivinpaperille, irrota pohjapaperi ja anna pohjan jäähtyä täysin. Levitä hillo pohjalle ja kääri rullaksi. Kiedo rulla leivinpaperiin ja anna tekeytyä jääkaapissa tarjoiluun asti. Leikkaa  rulla viipaleiksi ja asettele ne tarjoiluvadille. Vaahdota kerma ja mausta vaniljasokerilla. Lusikoi vaahto viipaleille. Ripottele päälle nonparelleja ja koristele pienillä suklamunilla sekä sitruunamelissan lehdillä.

Munien maalaamista ja kodin koristelua

pääsiäistarvikkeitas

Maalaa lastesi tai lastenlastesi kanssa Mignon-munia ja pane namuja tarjolle herkuteltavaksi.

yllätysmunas

Yllätysmunasta voi löytyä vaikka mitä kivaa!

Mignon-munia kulhossa

Voit tarjota vaikka jälkiruoaksi Mignon-munia hauskasti ”kananpesästä” eli höyhenin koristellusta kulhosta.

muna oksallas

Kuva 073

Tee pajunoksista kaunis asetelma ja koristele rairuoho pikkutipuilla.

Kuva 065

Suloiset helmihyasintit tuovat pääsiäisenä kotiin keväistä tunnelmaa.

Kuva 087

Kukat juhlistavat pääsiäistä. Säilytä ne yön yli kodin viileimmässä paikassa, esim. ikkunalaudalla, että ne säilyisivät pidempään.

HYVÄÄ PÄÄSIÄISTÄ KAIKILLE UMAMIN LUKIJOILLE!

toivottaa koko Umami-tiimi


Aiheet: , , , , , , , , , ,

5 kommenttia

  1. Odottelen innolla pääsiäistä.

    Odottelen innolla pääsiäistä. Näin hyvät safkat. Kiitos umamin väki.

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Aila Kara

    25. 2. 2018 15.18

Kirjoita kommentti