Umami muualla Facebook

Julkaistu 14. 6. 2018 Teksti Päätoimittajat, kuvat Sakari Majantie 2 kommenttia Ruoka ja juoma

Perunajuhlat

Uusien perunoiden kausi on heinäkuussa parhaimmillaan ja hinnat edullisimmillaan. Järjestä helpot juhlat kukkuraisen perunavadin ympärille. Lisäksi tarvitaan vain muutama mehevä kastike ja lisäke sekä kulhollinen raikasta salaattia. Niin – no ehkäpä sentään jälkiruoaksi jotain marjaisaa hyvää! Perinteinen kesäherkku, marjat kermavaahdon tai jäätelön kera, maistuu kaikille.

 

Nämä ohjeet olemme julkaisseet jo aiemmin, vuonna 2008. Umamin reseptiarkisto kannattaa tutkailla, sieltä löytyy herkkuja kaikkien vuodenaikojen tarjoiluihin.

Uudet perunat

Uusi peruna on yllättävän vaikea kauppalajike, saattaa olla työn ja tuskan takana löytää hyvälaatuisia, vaikka eletään perunasadon parasta sesonkia! Toivoisi, että tämä suuri suomalainen kesänautinto saisi kaikissa myyntivaiheissaan parhaan mahdollisen kohtelun.

Perunoita myydään sekä valmiiksi pestyinä että pesemättöminä. Pestyt perunat turvetetaan pinnan suojaamiseksi. Tuloksena on usein sitkeäpintainen ja jopa kitkerän makuinen peruna. Pesemättömien perunoiden laatua taas voi olla ostohetkellä vaikea määritellä, varsinkin jos ne ovat kasvaneet savisessa maassa. Totuus perunoiden kunnosta paljastuu kuluttajalle usein vasta kotikäsittelyssä. Paras perunan kasvupaikka olisi hiekkamultamaa, hiekka karisee pois, kuoret irtoavat helposti ja maku on suloisen makea.

Parhaat perunat löytyvät useimmiten maalaiskauppiailta, jotka ovat ne itse kasvattaneet ja aamulla tai edellisenä päivänä nostaneet.

Kuoriminen

Kaada juuri maasta nostetut perunat ensin kuivina ämpäriin ja pyöritä pyöreällä kepillä. Lähes kaikki kuoret irtoavat tällä konstilla! Vasta sitten perunoiden päälle kaadetaan pesuvettä. Kuoret lähtevät myös raaputtamalla tai kuorimakäsineillä. Ohuet kuoret voi toki syödäkin vallan mainiosti.

Keittäminen

Kiehauta kattilassa vesi ja lisää hyvää merisuolaa sekä tillinvarsia. Kaada joukkoon perunat, ensin suurimmat ja muutaman minuutin kuluttua kaikkein pienimmät. Kokeile kypsyyttä mahdollisimman ohutkärkisellä cocktailhaarukalla tai -tikulla. Kaada vesi pois ja nosta kattila hetkeksi takaisin levylle, että kosteus haihtuu kokonaan. Kaada perunat pyyhkeellä tai lautasliinalla vuorattuun kulhoon. Näin ne pysyvät kuivina ja lämpiminä. Ripottele koristeeksi tilliä.

Perunan maukkaat lisäkkeet

Perunajuhlien lisäkkeiksi sopivat yrttipestot ja erilaiset seokset savukalasta ja -lihasta, sillistä, anjoviksista ja keitetyistä munista. Mureat lesekorput ja porkkanasämpylät sopivat hyvin tarjoiluun. Jälkiruokaan käytetään heinäkuun marjoja: mansikkaa, vadelmaa ja mustikkaa.

Tillipesto

Tillipestoa voit käyttää tavallisen peston tapaan. Se sopii kalaruokien kanssa sekä tietysti uusien perunoiden kumppaniksi.

1 iso nippu tilliä
1 dl pinjansiemeniä
2 dl parmesaanijuustoraastetta
1 valkosipulin kynsi
1 rs anjovista, esim. Abba
1 tl dijonsinappia
3 rkl oliiviöljyä
(suolaa)
mustapippuria myllystä

Hienonna hieman tilliä ja pane kaikki aineet tehosekoittimeen. Voit ajaa aineet myös sauvasekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi.

Tomaatti-anjovis-kapriskastike

Tämä kastike sopii hyvin myös grillatun kalan kastikkeeksi.

4 isoa tomaattia
4-5 anjovista
1 valkosipulinkynsi
1 tlk (50/35 g) kaprista
3-4 rkl oliiviöljyä
3 rkl sitruunamehua
mustapippuria myllystä

Halkaise tomaatit, poista siemenet ja kuori työlautaa vasten leikkaamalla. Leikkaa lihaosa kuutioiksi. Hienonna anjovikset haarukalla ja sekoita tomaatin joukkoon. Leikkaa valkosipulinkynsi hienoksi ja valuta kaprikset liemestään. Sekoita kaikki aineet keskenään ja mausta pippurilla.

Mummon munakastike

Tämä on perinteinen vihreälehtisen salaatinkastike. Se on mainio lisäke myös uusille perunoille tai savukalalle.

3 keitettyä kananmunaa
2 dl kevytkermaa
1 rkl väkiviinaetikkaa
1 rkl makeaa sinappia
1 rkl sokeria
suolaa
hienonnettua ruohosipulia

Erottele keitetyn kananmunan keltuaiset ja valkuaiset. Hienonna keltuaiset haarukalla ja sekoita joukkoon kerma. Mausta etikalla, sinapilla, sokerilla ja suolalla. Kääntele lopuksi joukkoon suikaloidut valkuaiset ja ruohosipulia. Tarjoa perunoiden, perinteisesti lehtisalaatin tai vaikka savukalan kastikkeena.

Savulohilisäke

Savukala kuuluu suomalaiseen kesään ja perunoiden seuraan. Lohen voit korvata vaihteeksi muilla savukaloilla, kuten maukkaalla savusiialla, -lahnalla tai -silakalla.

250 g lämminsavulohta
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1/2 dl ruohosipulia hienonnettuna
2 rkl sitruunamehua
1-2 tl juoksevaa hunajaa
mustapippuria myllystä
(suolaa)

Hienonna savukala ja sekoita kaikki ainekset yhteen. Tarkista maku. Koristele ruohosipulisilpulla.

Sinappinen matjessillilisäke

Silli ja uudet perunat kuuluvat yhteen – myös maukkaan seoksen muodossa, johon kermaviili tuo kastikkeellisuutta ja raikkautta.

1 pkt (2 kpl) matjessillifileitä
1 prk (200 g) kermaviiliä
1 tl täysjyvädijonsinappia
1 tl sokeria
1/2 dl tilliä hienonnettuna

Leikkaa sillifileet pieniksi kuutioiksi. Sekoita kaikki ainekset yhteen. Tarkista maku. Koristele tillisilpulla.

Kylmäsavuporolisäke

Tarjoa jokaiselle jotakin eli myös lihaisaa perunan kaveria. Savulihaleikkeleet ovat maukkaita lisäkkeitä perunalle. Kylmäsavuporon voit korvata vaikka palvikinkulla tai savukalkkunalla.

100 g kylmäsavuporoviipaleita
1-2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 pienehkö punasipuli tai 2 salottisipulia
1/2 vihreää paprikaa
200 g tuorejuustoa
150 g ranskankermaa
1/2 dl persiljaa hienonnettuna
mustapippuria myllystä
(suolaa)
1 rkl pieniä kapriksia

Hienonna kokkiveitsellä lihaviipaleet, valkosipulinkynnet ja puna- tai salottisipuli. Leikkaa paprika pieniksi kuutioiksi. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi seokseksi. Tarkista maku. Koristele hienonnetulla puna- tai salottisipulilla ja kapriksilla. Anna maustua ennen tarjoilua.

Lesekorput

Korput säilyvät hyvin ja ovat kätevää kesäruokaa. Leivo kerralla isompi erä ja pakkaa mukaan varaleiväksi mökille. Kauran- ja vehnänleseet tuoksuvat hyvälle ne pitävät myös vatsan kunnossa.

5 dl maitoa (tai vettä)
50 g hiivaa
2 tl suolaa
1 dl kauralesettä
1 dl vehnälesettä
noin 1 kg hiivaleipäjauhoja
1 dl öljyä

Liota leseitä lämpimässä maidossa puolisen tuntia. Murenna hiiva joukkoon ja mausta suolalla. Alusta taikina jauhoja vähän kerrallaan lisäten. Lisää alustuksen loppuvaiheessa öljy. Kohota taikinaa noin puoli tuntia. Vaivaa ilmakuplat pois ja kauli taikina uunipellin kokoiseksi levyksi leivinpaperin päällä. Siirrä pellille ja ruuduta neliöiksi taikinapyörällä. Kohota ja pistele haarukalla ennen paistamista. Paista 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Halkaise neliöt haarukalla ja pane uunipellille. Kuivata korppuja uunissa vielä noin 10 minuuttia. Säilytä korput kuivassa paikassa.

Porkkanasämpylät

Uudensadon porkkanat tuovat makua ja mehevyyttä sämpylöihin.

5 dl vettä
50 g hiivaa
1 1/2 tl suolaa
1 rkl hunajaa tai sokeria
3 dl porkkanaraastetta
noin 10 dl kauraista sämpyläjauhoa
50 g rypsiöljyä tai voita sulatettuna

Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää suola sekä hunaja tai sokeri. Sekoita ja lisää huoneenlämpöinen porkkanaraaste sekä puolet jauhoista. Sekoita tasaiseksi ja alusta taikinaan loput jauhot. Lisää alustamisen loppuvaiheessa öljy tai jäähtynyt voi. Vaivaa, kunnes taikina on tasaista ja irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa, lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia. Vaivaa taikina jauhotetulla alustalla ja jaa samansuuruisiksi paloiksi. Leivo palat sämpylöiksi. Anna niiden kohota pelleillä liinan alla. Voitele sämpylät vedellä ja paista 225 asteessa 12-15 minuuttia. Kiertoilmauunissa voit paistaa 25 astetta miedommassa lämpötilassa. Halkaise sämpylät lämpiminä.

Mustikkamuffinit

Vaniljajogurtti maustaa ja pehmentää muffinitaikinan, voit kokeilla taikinaan myös muita makuja.

2 munaa
1 dl sokeria
1 dl sulatettua voita tai margariinia
1 dl vaniljajogurttia
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
2 dl mustikoita
valkosuklaata

Vatkaa munat, sokeri, voisula ja jogurtti sekaisin. Sekoita kuivat aineet ensin keskenään ja sitten taikinaan. Kääntele lopuksi joukkoon tuoreet tai jäiset mustikat. Jaa taikina kahden lusikan avulla isoihin paperisiin muffinivuokiin. Upota jokaiseen muffiniin vielä pala valkosuklaata. Pasta 200 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Jäähdytä, sulata hieman valkosuklaata ja koristele muffinit lopuksi suklaaraidalla ja tomusokerilla.

Mustikkapiiras

Mustikkapiiras on jokakesäinen herkku.Tarjoa sellaisenaan tai vaniljasokerilla maustetun kermavaahdon kanssa.

Pohja
100 g voita
1 dl sokeria
1 muna
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa
Täyte
1 prk (250 g) maitorahkaa
1 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 munaa
3 dl mustikoita
Koristeluun
2 dl mustikoita
Tarjoiluun
2 dl kuohukermaa
1 rkl hienoa sokeria
1 rkl vaniljasokeria

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa muna vaahtoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon. Muotoile taikina palloksi ja kääri kelmuun. Anna taikinan viiletä jääkaapissa. Voitele piirasvuoka ja taputtele tai kauli taikina vuokaan. Sekoita kulhossa täytteen ainekset ja kaada taikinapohjalle. Nosta vuoka 200-asteiseen uuniin alatasolle. Kypsennä noin 40 minuuttia. Ota vuoka uunista ja anna hieman jäähtyä ennen tarjoilua. Levitä piiraan päälle tuoreita mustikoita. Vaahdota kerma ja mausta sokerilla sekä vaniljasokerilla. Tarjoa piiraan kanssa.

Helppo jäätelökakku

Tämän helpommaksi ei jäätelökakku voi tulla.

1/2 pkt kaurakeksejä, esim. Jyväshyvä
2 pkt (à 1 l) vanilja- tai mansikkajäätelöä
Koristeluun
vadelmia, mansikoita ja mustikoita
kinuskikastiketta
mintunlehtiä

Murenna tai jauha kaurakeksit. Levitä seos tarjoiluastian pohjalle. Aseta 2 litraa jäätelöä keksimurskan päälle vierekkäin. Koristele marjoilla ja mintunlehdillä. Tarjoa kinuskikastikkeen kanssa.

Pssst! Ellet onnistu löytämään metsämustikoita, voit käyttää ohjeisiin tuoreita pensasmustikoita, joita löydät marjanmyyntikojuista ja hyvin varustetuista marketeista.

Kata kauniisti

Perunajuhlien pöydän voit kattaa aiheeseen sopivin, maanläheisin värein. Hillitty kattaus saa myös marjaisan jälkiruoan värit hehkumaan.

Gantin pöytä- ja lautasliinat, perunakulho ja lautaset ovat samaa hillittyä, hiekanväriin vivahtavaa värisävyä. Malousta hankittu tummapuinen salaattiastia ottimineen, samoin kuin keraamiset, lisäkeastiat sointuvat hienosti värimaailmaan.

Terassin aniliinit pelargoniat tuovat kokonaisuuteen pirteän ilmeen.

Gantin astiat, lasit, aterimet, tekstiilit, kattauskuvan pöydät ja tuolit Stockmann, Helsingin keskusta, www.stockmann.com

Lisäkeastiat, marja-astia, puinen salaattikulho ja -ottimet Malou, Korkeavuorenkatu 9, www.malou.fi


Aiheet: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommenttia

  1. Todella mukava idea

    Todella mukava idea juhlistaa Suomen suven ykkösherkkuihin kuuluvaa perunaa!

    Ei muuta kuin perunabilettämään heti kun huomenissa palataan kaupungista mökille!

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Riitta

    20. 7. 2008 17.33

  2. Täytyypä kokeilla tillipestoa.

    Täytyypä kokeilla tillipestoa. Olen valmistanut samaan tapaan pestoa alkukesän villivihreistä (nokkosta, suolaheinää, vuohenputkea…) – hyvää tuli siitäkin!

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    leenukka

    14. 6. 2011 21.58

Kirjoita kommentti