Umami muualla Facebook

Julkaistu 26. 4. 2019 Teksti Päätoimittajat, kuvat Mervi Melasniemi ja Tiia Koskimies 3 kommenttia Ruoka ja juoma

Umamin upea vappubuffet

Kevät on jo pitkällä. On taas mahtavaa kohottaa malja vapulle ja tulevalle kesälle. Umami valmisti vappubuffetin, jonka voit koota suuremmallekin joukolle.

Salaatit ovat nopeatekoisia ja ihana suklaakakkukin valmistuu melkein kädenkäänteessä. Nyt isoista marketeista saa jo uusia tuontiperunoita ja -mansikoita. Niilläkin luot keväistä henkeä vappupöytääsi.

Voit jakaa vaivannäön ja kustannukset juomatarjoiluja myöten vieraiden kanssa. Emäntänä voit lähettää ystävillesi tämän jutun linkkinä ja pyytää tekemään jonkin tietyn ruoan ohjeiden mukaan. Ohjeet on helppo tarvittaessa kaksin- tai kolminkertaistaa. Kokoa siis ystävät yhteen nyyttikestiperiaatteella ja pankaa pöytä koreaksi!

Nämä ruoat sopivat myös hyvin vappupiknikille!



Koko Umami-tiimi toivottaa lukijoilleen Hauskaa ja Herkullista Vappua, Glada och LäckraVappen!

skumppa3

Mansikkamaljat

tuoreita mansikoita perattuna ja huuhdottuna
esim. Bernard-Massard Cuvée de l’Ecusson Brut -kuohuviiniä

Pane laseihin mansikat ja kaada päälle kuohuviini. Tarjoa tervetuliaismaljana. Kuohuviini sopii hyvin myös buffet-ruoille.



vuohenjuustosalatti7paras

Mansikkainen vuohenjuustosalaatti

4-6 annosta

Kastike

1/2 sitruunan mehu
1 rkl vaaleaa balsamietikkaa
2 tl luomuruokosokeria (Dan Sukker)
1/2 tl suolaa
1/2 dl extra vergine oliiviöljyä

Salaatti

noin 1 keskikokoinen punasipuli
1/2 rs vuonankaalia
1/2 punasalaattia
1/2-1 fenkoli
1 pkt (200 g) vuohenjuustoa (esim. Sainte Maure)
1/2 litraa mansikoita
mustapippuria myllystä

Valmista ensin kastike. Mittaa ainekset kannelliseen purkkiin ja ravistele hyvin. Leikkaa salaattiin tuleva kuorittu punasipuli ensin pitkittäin  kahtia ja leikkaa sitten ohuiksi viipaleiksi. Pane sipuliviipaleet kastikkeen joukkoon marinoitumaan siksi aikaa, kun valmistat salaatin. Pese hyvin salaatti ja valuta tai linkoa salaattilingossa. (Salaattilinkoja saa edullisesti esim. Etolasta tai Stockmannilta ja se on aivan mahtava väline salaatin pesemisessä ja kuivaksi linkoamisessa!) Revi punasalaatti. Pese fenkoli, halkaise ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Viipaloi vuohenjuusto. Perkaa, huuhdo ja valuta mansikat. Leikkaa ne pitkittäin neljään osaan. Kokoa salaatti  kerroksittain laakealle vadille, päällimmäiseksi runsaasti juustoviipaleita ja mansikoita. Lisää marinoitu sipuli ja kastike vasta juuri ennen tarjoilua. Rouhi päälle mustapippuria.

perunasalaatti3hyvä

Mehevä perunasalaatti

4  annosta

noin 750 g uusia perunoita (esim. italialaisia tai espanjalaisia)
1 tl suolaa
1 prk (99/65 g) kapriksia

Kastike

1 prk kermaviiliä
1 rkl sitruunamehua
noin 1 dl sinappista kurkkusalaattia
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 dl tilliä hienonnettuna
suolaa
pippurisekoitusta myllystä

Koristeluun

muutamia pieniä luumutomaatteja
herneenversoja

Pese perunat hyvin. Keitä perunoita suolalla maustetussa vedessä noin 20 minuuttia tai, kunnes ne ovat sopivan kypsiä, älä ylikypsennä.  Kaada vesi pois ja anna perunoiden jäähtyä sen verran, että voit paloitella ne. Paloittele perunat isoon kulhoon, leikkaa ne neljään osaan ja ripottele päälle suolaa. Lisää valutetut kaprikset.  Sekoita varovasti kahdella lusikalla. Sekoita kastike, tarkista maku ja kaada perunoille. Sekoita ja anna maustua jääkaapissa tarjoiluun asti. Tarkista lopuksi maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Pane salaatti laakealle vadille tai kulhoon ja halkaise koristeeksi muutamia pieniä luumutomaatteja. Koristele huuhdotuilla herneenversoilla.

pastasalaatti

Merenherkku-pastasalaatti

4 annosta

300 g pastaa, esim. fusillia, penneä tms.
1/2 rs villirucolaa
2 rs savustettuja simpukoita
1 tlk (390/240 g) artisokansydämiä
200 g isoja katkaravunpyrstöjä
öljyä
valkosipulinkynsi hienonnettuna

Kastike

3 rkl limettimehua
1-2 tl kalakastiketta (nam pla)
1 dl makeaa, keltaista Thai-chilikastiketta
noin 1/2 dl extra vergine oliiviöljyä

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä. Valuta lävikössä ja huuhdo nopeasti kylmällä vedellä, että pasta jäähtyy.  Huuhdo hyvin rucola ja anna valua tai linkoa kuivaksi. Perkaa simpukoista ”parrat”, joissa voi olla kuorenpalasia. Valuta artisokansydämet ja halkaise ne pituussuuntaan. Paista nopeasti isot katkaravunpyrstot valkosipulilla maustetussa öljyssä. Sekoita kastike ja tarkista sen maku. Pane pasta kulhoon ja sekoita osa kastikkeesta pastan joukkoon sekä tarvittaessa hiukan suolaa. Levitä salaattivadille ensin rucolaa, sitten pastaa ja artisokansydämet  ja lisää rucolaa, simpukat ja päällimmäiseksi paistetut katkaravunpyrstöt. Kaada loppu kastike salaatille juuri ennen tarjoilua.

lohet laaja.s

Lämminsavulohta

Osta mieleistäsi lämminsavulohta noin 1/2 kg: pala, naturel- tai maustettuna. Puhdista ja paloittele kala valmiiksi annospaloiksi. Koristele sitruunalla, tillillä ja kaprismarjoilla, siinä se!

katka8

Katkarapuja ja dippikastiketta

Katkaravut ovat herkullista ja helppoa vierasruokaa. Yhdestä kilosta riittää monelle.

Dippikastike

1 dl ranskankermaa
3 rkl majoneesia
3 rkl chiliketsuppia
1/2 sitruunan mehu
ripaus suolaa ja sokeria
tilliä hienonnettuna

Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja tuo tarjolle. Varaa pöytään myös kosteuspyyhkeitä käsien puhdistamista varten.

broilernuijat.s

Marinoidut broilerinkoivet

noin 1 kg broilerinkoipia

Marinadi

2 dl Thai sweet chilikastiketta
4-5 rkl dl soijakastiketta
2 rkl juoksevaa hunajaa
1 sitruunan mehu
suolaa, pippuria

Sekoita marinadin aineet keskenään kulhossa ja kääntele kanankoivet joukkoon. Marinoi seuraavaan päivään. Kääntele koipia välillä, jotta ne maustuvat joka puolelta. Valuta enin marinadi pois. Lado koivet leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Voit valella koipia paistumisen aikana marinadilla. Kytke grillivastus päälle ja grillaa lopuksi pinta rapeaksi. (Varo polttamasta.) Mikäli haluat tulisempaa makua, lisää marinadiin hienonnettua tuoretta chiliä. Valkosipuli sopii myös hyvin.

suklaakakku3 ja vaahto

Wiener Nougat -suklaakakku

10-12 palaa

1 dl erikoisvehnäjauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta
1 rkl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
100 g voita sulatettuna
3 dl luomuruokosokeria (Dan Sukker)
4 munaa
1 ps Wiener Nougat Crushia (Fazer)

Koristeluun

tuoreita mansikoita ja mintunlehtiä

Jogurtti-kermavaahto

2 dl kuohukermaa
1 rkl luomuruokosokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 1/2 dl sakeaa mansikkajogurttia

Pane uuni kuumenemaan 175-asteiseksi. Voitele voilla halkaisijaltaan 24 sentin matala kakkuvuoka. Leikkaa pohjalle leivinpaperista pyöreä pala ja laita se vuoan pohjalle. Voitele sekin. Jauhota vuoka.  Yhdistä ensin kuivat aineet hyvin sekoittaen. Sulata voi kattilassa. Nosta kattila levyltä ja lisää sokeri. Sekoita ja anna jäähtyä jonkin aikaa ennen munien lisäämistä. Lisää sitten yksi muna kerrallaan ja vatkaa voimakkaasti. Lisää sihdin läpi kuiva-aineet ja lopuksi Wiener Nougat Crush. Sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan. Nosta vuoka ritilälle uunin alaosaan. Kypsennä 30 minuuttia. Anna kakun jäähtyä hyvin ennen tarjoilua. Koristele kakku mansikoilla ja mintunlehdillä. Tarjoa kakun kanssa jogurtti-kermavaahtoa. Vaahdota kerma kovaksi vaahdoksi, mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Sekoita joukkoon jogurtti. Tarjoa kakku jälkiruokana esim. kuohuviinin kanssa.

suklaakakkupala


Aiheet: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 kommenttia

Kirjoita kommentti