Umami muualla Facebook

Julkaistu 17. 10. 2018 Teksti Sirkka Hirvonen, kuvat /kuva Sirkka Hirvonen Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Borssikeitto syksyn antimista

Borssikeitto muuntuu moneen makuun ja vuodenaikaan sopivaksi, makuhermoja helliväksi herkuksi. Sen voi valmistaa pelkistä kasviksista, mutta siihen sopii myös naudanliha, makkara, palvikinkku tai jauheliha. Parhaimmillaan borssikeitto on nyt syksyllä, kun kaikkia kotimaisia kasviksia on tarjolla ja ne ovat mehevimmillään.

Keittoa kannattaa tehdä kerralla suuri annos, sillä se sopii mainiosti pakastettavaksi.

Borssikeitto

1-2 sipulia
1-3 valkosipulinkynttä
500-700 g punajuuria
2 porkkanaa
pala (noin 200 g) juuriselleriä
250-300 g valkokaalia
2 rkl öljyä
1 1/4 -1 1/2 l kasvis- tai lihalientä
1 tl kuivattua meiramia tai 1 rkl hienonnettua tuoretta meiramia
1 tl kuivattua timjamia tai 1 rkl hienonnettua tuoretta timjamia
1-2 laakerinlehteä
ripaus rouhittua musta- tai valkopippuria
2 rkl etikkaa

Lisäksi keittoon

400 g nakkeja, palvikinkkua tai ruskistettua jauhelihaa

Tarjoiluun

smetanaa, kermaviiliä tai raejuustoa

Kuori ja suikaloi sipulit ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuori ja suikaloi kaikki juurekset. Voit leikata ne veitsellä tulitikkumaisiksi paloiksi tai raastaa raastimen karkeimmalla terällä. Suikaloi kaali. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä hetki. Lisää kaikki muuta kasvikset ja kypsennä niitä silloin tällöin käännellen kattilassa muutama minuutin ajan. Lisää kasvisliemi, jos et käytä keittoon lihaa etkä makkaraa. Muuten voi käyttää lihalientä. Lisää kuivatut yrtit, laakerinlehdet ja pippuri. Hauduta keittoa miedolla lämmöllä noin tunnin ajan. Lisää loppuvaiheessa tuoreet yrtit ja mausta keitto viimeiseksi etikalla. Jos haluat keitosta ruokaisamman, lisää siihen ruskistettuja nakinpaloja, palvikinkkusuikaleita tai ruskistettua jauhelihaa. Voit tarjota keiton lisäkkeenä smetanaa, kermaviiliä tai raejuustoa.

Pssst! Borssi on ollut aikoinaan myös paastoruokaa, jolloin siihen ei lisätty lihaa eikä smetanaa. Muina aikoina borssi yleensä valmistettiin naudanlihasta, josta sen voi mainiosti tehdä nytkin.

Borssikeitto naudanlihasta

Pane 500-750 g luista naudanlihaa kattilaan. Kaada päälle vettä niin, että liha peittyy kokonaan. Mausta suolalla ja kokonaisilla pippureilla. Keitä lihaa, kunnes se irtoaa luista ja on aivan pehmeää. Ota liha liemestä pois ja siivilöi liemi ja mittaa liemi. Lisää tarvittaessa vettä. Kaada liemi kattilaan öljyssä kuullotettujen kasvisten päälle ja keitä noin tunnin ajan. Mausta etikalla edellä olevan ohjeen mukaan. Poista lihasta luut ja leikkaa liha pieniksi kuutioiksi. Lisää lihapalat valmiin keiton joukkoon.


Aiheet: , ,

Kirjoita kommentti