Umami muualla Facebook

Julkaistu 4. 8. 2018 Teksti Sirkka Hirvonen, kuvat Sirkka Hirvonen Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Hyviä ruokia kesäkurpitsasta

Tänä vuonna kesäkurpitsan taimet ovat tuottaneet ennätyssadon, joten vihanneksia on riittänyt moniin ruokiin. Vaikka ei omaa viljelmää olisikaan, kotimaisia kesäkurpitsoita saa nyt edullisesti kaupasta. Alimmillaan tarjoukset ovat olleet alle 70 senttiä/kilo.

Kesäkurpitsa sopii monenlaisiin ruokiin. Siitä voi valmistaa sosekeittoa yksin tai yhdessä muiden kasvisten kanssa. Siitä syntyy makoisia suolaisia piirakoita, joihin voi käyttää myös sieniä ja fetaa tai muuta maukasta juustoa. Kesäkurpitsa on erinomainen uuniruokien ja pihvien raaka-aine. Siitä syntyy myös herkullisia makeita leivonnaisia. Talven varalle kesäkurpitsaa voi säilöä etikkaiseen mausteliemeen.

Ohessa kolme ruokaa, jotka ovat saaneet syöjiltä eniten kiitosta.

Kreetalainen bureki

1 kesäkurpitsa (noin 500 g)
3 perunaa (noin 400 g)
suolaa, mustapippuria
2 ½ dl vehnäjauhoja
400 g fetaa
200 g pehmeää vuohenjuustoa tai ricottaa
4 dl kreikkalaista jogurttia
½ dl oliiviöljyä
2 suurta tomaattia
tuoretta tai kuivattua minttua
öljyä vuoan voiteluun

Poista kesäkurpitsasta kanta ja kärki. Leikkaa kesäkurpitsa ja kuoritut perunat ohuiksi viipaleiksi. Kumoa viipaleet kulhoon ja mausta ne maun mukaan suolalla ja mustapippurilla. Ripottele vehnäjauhot joukkoon ja pyörittele viipaleita niin, että ne jauhottuvat kauttaaltaan.

Murustele kulhossa fetajuusto ja vuohenjuusto, jos käytät sitä. Lisää jogurtti ja oliiviöljy. Sekoita hyvin.

Hienonna tomaatit ja tuore minttu, jos käytät sitä.

Voitele yksi suuri uunivuoka tai kaksi pienempää vuokaa öljyllä. Levitä vuokaan kerroksittain jauhotettuja kesäkurpitsa- ja perunaviipaleita, hienonnettuja tomaatteja ja minttua sekä juusto-jogurttiseosta. Painele ainekset vuokaan tiiviisti ja levitä päällimmäiseksi kerros juusto-jogurttiseosta.

Kypsennä ruokaa 200 asteen uuninlämmössä 45 minuuttia. Vähennä lämpöä ja jatka kypsentämistä 150 asteen uuninlämmössä vielä noin tunnin ajan. Peitä vuoka foliolla, jos pinta uhkaa tummua liikaa.

Sirkka musaka

Kesäkurpitsamusaka

1 kesäkurpitsa (noin 500 g)
3 perunaa (noin 400 g)
öljyä vuoan voiteluun
Jauhelihakastike
3 varrellista sipulia
400 g jauhelihaa
500 g tomaattimurskaa
1 tl suolaa
rouhittua mustapippuria
ripaus kanelia
Juustokastike
7 dl maitoa
¾ dl vehnäjauhoja
2 munaa
noin 2 dl juustoraastetta (mieluiten pecorinoa, mutta myös emmental tai emmental-mozzarellaseos sopivat)
suolaa maun mukaan

Tee ensin jauhelihakastike. Hienonna sipulit ja niiden varret. Ruskista jauheliha pinnoitetussa paistokasarissa omassa rasvassaan. Lisää hienonnetut sipulit. Sekoita ja jatka paistamista, kunnes sipulit ovat kuullottuneet. Lisää tomaattimurska. Mausta kastike suolalla, mustapippurilla ja kanelilla. Hauduta kastiketta 1530 minuuttia.

Tee sillä aikaa juustokastike. Sekoita kylmä maito ja vehnäjauhot pinnoitetussa kattilassa paakuttomaksi seokseksi mieluiten kierrevatkaimella. Kuumenna seos koko ajan huolellisesti hämmentäen kiehumispisteeseen ja keitä kastiketta miedolla lämmöllä noin viisi minuuttia. Ota kattila levyltä pois ja anna hieman jäähtyä. Vatkaa muna joukkoon. Lisää juustoraaste ja mausta kastike maun mukaan suolalla.

Poista kesäkurpitsasta kanta ja kärki. Leikkaa kesäkurpitsa ja kuoritut perunat ohuiksi viipaleiksi. Voitele suuri uunivuoka öljyllä.

Pane vuokaan kerroksittain kesäkurpitsa- ja perunaviipaleita sekä jauhelihakastiketta. Levitä päällimmäiseksi juustokastike.

Kypsennä musakaa 175 asteen uuninlämmössä noin 1 ½ tuntia tai kunnes perunat ovat kypsiä ja pinta on kauniin värinen. Jos pinta uhkaa tummua liikaa, voit peittää sen foliolla.

Pssst! Voit keittää perunaviipaleita suolalla maustetussa vedessä muutaman minuutin ajan ja valuttaa viipaleet sen jälkeen. Perunaviipaleiden keittäminen lyhentää musakan kypsymisaikaa ainakin puolella tunnilla.

IMG_0874

Kesäkurpitsa-jauhelihapihvit

1 kesäkurpitsa (noin 500 g)
23 varrellista sipulia
1 ruukku basilikaa
400 g jauhelihaa
½1 dl ruokakermaa
23 rkl perunajauhoja
2 munaa
1 tl suolaa
rouhittua mustapippuria
öljyä tai voita paistamiseen

Poista kesäkurpitsasta kanta ja kärki. Raasta kesäkurpitsa. Hienonna sipulit ja niiden varret sekä basilika.

Sekoita jauhelihan joukkoon kesäkurpitsaraaste, sipulit, basilika, ruokakerma, perunajauhot, munat ja mausteet.

Tee taikinasta pihvejä öljytyin tai kostutetuin käsin. Kuumenna reilusti rasvaa paistinpannussa ja lisää pihvit pannuun. Paista keskilämmöllä molemmilta puolilta kauniin värisiksi ja sisältä kypsiksi.

Pssst! Mitä enemmän taikinaan lisätään kesäkurpitsaraastetta, sitä pehmeämpää siitä tulee. Kovin pehmeästä taikinasta on vaikea tehdä pihvejä ja niiden kääntäminen on hankalaa.

 


Aiheet: , , , , ,

Kirjoita kommentti