Umami muualla Facebook

Julkaistu 2. 1. 2020 Teksti Sirkka Hirvonen, kuvat Sirkka Hirvonen Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Kaalipataa ja punajuurikeittoa

Parin kilon kaalista, punajuurista, porkkanoista, sipulista, porsaan kaslerista ja jauhelihasta saa suuret annokset edullista keittoa ja pataruokaa, jotka maistuvat mainioilta talvikeleillä.

Oheisiin ruokiin käytetyt raaka-aineet maksoivat yhteensä 14 euroa. Sekä yhden kaalipata-annoksen että yhden punajuurikeittoannoksen hinta jäi alle yhden euron. Keittoja ja pataruokia kannattaa kerralla keittää iso kattilallinen ja pakastaa osa ruoista, jolloin on mistä ottaa, kun on kiirettä tai ei millään jaksaisi kokkailla.





Kaali ja punajuuret edistävät terveyttä monin tavoin

Kaalissa on paljon kuitua ja hyvälaatuisia hiilihydraatteja, jotka tukevat painonhallintaa. Kaalin on todettu olevan hyväksi silmien terveydelle, aivojen toiminnalle ja keskittymiskyvylle. Kaalin sisältämät yhdisteet voivat ehkäistä hermovaurioita ja saattavat suojata Alzheimerin taudilta sekä dementialta. Ne myös auttavat pitämään hiukset, kynnet sekä ihon terveenä. Kaali auttaa puhdistamaan kehoa ja laskemaan verenpainetta sekä kolesterolitasoa. Tutkimusten mukaan kaalin sisältämät yhdisteet voivat auttaa ehkäisemään joidenkin syöpäsairauksien syntyä.

Punajuuren ihana väri ja sen sisältämä tryptofaani virkistävät ja kohentavat mielialaa. Punajuuren folaatti suojaa soluja. Punajuuren sisältämien yhdisteiden on myös todettu alentavan verenpainetta, edistävän aivojen terveyttä, vähentävän väsymystä ja tekevän hyvää sekä luustolle että lihaksille.

Kaalipata

8 annosta

800 g porsaan kasleria
1 tl suolaa
rouhittua mustapippuria
1 sipuli
1 ½ kg kaalia
3–5 porkkanaa
noin ½ l lihalientä
2 laakerinlehteä
1 rkl kuivattua meiramia
viimeistelyyn hienonnettua persiljaa

Leikkaa liha pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna kaali. Kuori ja kuutioi porkkanat. Ruskista lihakuutiot padassa omassa rasvassaan. Mausta suolalla ja maun mukaan mustapippurilla. Lisää hienonnettu sipuli lihakuutioiden joukkoon kuullottumaan. Lisää kaali, porkkanat ja sen verran lihalientä, että ainekset lähes peittyvät. Lisää laakerinlehdet sekä meirami ja kuumenna ainekset kiehumispisteeseen. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla liedellä tai uunissa 1 ½ –2 tuntia. Viimeistele valmis ruoka hienonnetulla persiljalla. Tarjoa sellaisenaan tai keitettyjen perunoiden tai ohrasuurimoiden sekä salaatin kanssa.

Punajuurikeitto

8–10 annosta

1 sipuli
1 kg punajuuria
pala (noin 200 g) juuriselleriä
½ kg kaalia
2 rkl öljyä
2 ½–3 l kasvis- tai lihalientä
2 tl kuivattua meiramia
2 tl kuivattua timjamia
2 rkl balsami- tai punaviinietikkaa
400 g jauhelihaa
1 tl suolaa
rouhittua mustapippuria
viimeistelyyn hienonnettua persiljaa

Kuori ja suikaloi tai hienonna sipuli. Kuori ja suikaloi punajuuret sekä juuriselleri. Voit leikata ne veitsellä tulitikkumaisiksi paloiksi tai raastaa raastimen karkeimmalla terällä. Suikaloi kaali.
Kuumenna öljy kattilassa. Lisää sipuli ja kuullota sitä hetki. Lisää kaikki muut kasvikset ja kypsennä niitä silloin tällöin käännellen muutaman minuutin ajan. Lisää kasvis- tai lihaliemi, kuivatut yrtit ja balsami- tai punaviinietikka. Hauduta keittoa miedolla lämmöllä noin 1 ½ tuntia. Ruskista keiton hautuessa jauheliha paistinpannussa omassa rasvassaan. Mausta suolalla ja maun mukaan mustapippurilla. Lisää ruskistettu jauheliha keiton joukkoon ja jatka hauduttamista hetki. Viimeistele valmis keitto hienonnetulla persiljalla.

Teksti ja kuvat ruokatoimittaja Sirkka Hirvonen.

Sirkka on koulutukseltaan kotitalousopettaja, joka aloitti uransa toimimalla Keskon koekeittiössä ja elintarvikeryhmän markkinoinnissa yli 10 vuotta. Sen jälkeen hän jatkoi freelancer-ruokatoimittajana Suomen suurimmassa aikakauslehdessä Seurassa ja myöhemmin myös Vivassa. Hän on avustanut monia muitakin lehtiä ja kääntänyt ja/tai kirjoittanut yli sata keittokirjaa. Näiden joukossa on useita painonhallintaan keskittyviä kirjoja, kuten yhdessä Patrik Borgin kanssa kirjoitettu Syö hyvin ja laihdu -teos sekä kymmeniä Painonvartijoille kirjoitettuja kirjoja. Sirkan sydäntä lähellä ovat terveyttä edistävät elämäntavat ja ruokailutottumukset sekä maukas ja monipuolinen, mieluiten Suomen luonnon upeista antimista valmistettu ruoka. Kuva Seppo Saarentola


Aiheet: , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti