Umami muualla Facebook

Julkaistu 22. 1. 2020 Teksti Sirkka Hirvonen, kuvat Anna-Sofia Savela Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Kaurakirja – upea ja trendikäs uutuus

Huipputrendikäs ihmevilja kaura on saanut arvoisensa julkaisun, monipuolisen Kaurakirjan, jonka on kirjoittanut kotitalousopettaja, yrittäjä Arja Elina Laine. Kirjan kuvituksen on toteuttanut Arja Elina Laineen tytär Anna-Sofia Savela, jonka päätyö on kotimaisten elokuvien ja trendisarjojen parissa.

Kauran suosio kasvaa vauhdilla niin Suomessa kuin maailmalla, ja sitä voi nauttia entistä monipuolisemmin muun muassa liha- tai maitotuotteiden sijaan, riisin tilalla, öljynä, välipaloissa, juomissa, jäätelöissä ja naposteluherkuissa. Kauraleipien kirjo on suuri ja puurohiutaleita löytyy moneen makuun. Kaurakirja on täydellinen tietopaketti kaurasta, jossa on lisäksi sata toinen toistaan herkullisempaa ruokaohjetta arkeen ja juhlaan.





Kotitalousopettaja Arja Elina Laine on kirjoittanut kaurasta monipuolisen tietoteoksen ja keittokirjan. Kuva Sirkka Hirvonen.

Kauralla on hyvä tulevaisuus

Kaura on ekologinen ja taloudellinen vaihtoehto tulevaisuuden hyvinvointiin. Kaura sopii moniin erikoisruokavalioihin ja vehnän tai riisin välttämiseen. Puhdas kaura sopii keliaakikoille. Kaura on vegaaninen ja upea kasvipohjainen osa nykyaikaista ilmastoystävällistä ruokavaliota.

Terveyttä kaurasta

Kaura on suomalaista superruokaa. Sen kullankeltaisissa jyvissä olevat ravintoaineet huolehtivat hyvinvoinnistamme monella tavalla. Kaurasta saadaan energiaa, hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuituja, proteiinia ja pehmeää rasvaa sekä vitamiineja, kivennäisaineita ja muita hyvää tekeviä ainesosia, jotka voivat muun muassa ehkäistä elimistössä jylläävää haitallista matala-asteista tulehdusta ja sen aiheuttamia monia sairauksia.

EU on hyväksynyt kauralle terveysväitteet, jotka kertovat kauran tutkitusti terveellisistä ominaisuuksista

Kaura laittaa kolesterolin kuriin. Säännöllinen beetaglukaanin saanti edesauttaa veren normaalin kolesterolitason ylläpitämisessä. Vaikutus toteutuu, kun päivittäin nautitaan 3 grammaa beetaglukaania.

Kaura auttaa verensokerin hallinnassa. Kauran beetaglukaani auttaa tasaamaan verensokeria aterian jälkeen, minkä ansiosta aivotkin toimivat virkeästi. Vaikutus toteutuu, kun päivittäin nautitaan 4 grammaa beetaglukaania 30 grammaa aterian hiilihydraatteja kohden.
Kaura on vatsan kuitupitoinen kumppani. Kauran kuitu lisää suolistossa kulkevan massan määrää ja edistää vatsan toimintaa. Terveysvaikutus toteutuu, kun kauranjyvän kuitua on vähintään 6 grammaa/100 grammaa tuotetta.

Kaurakirjan paljastukset

Kaurakirjan kirjoittaja, kotitalousopettaja ja yrittäjä Arja Elina Laine on tehnyt pitkä uran suomalaisen myllyteollisuuden parissa ja hän tuntee kauran läpikotaisin laboratoriosta kuluttajaneuvontaan ja monipuoliseen ruokaviestintään. Hänen kirjoittamansa kirja paljastaa, mihin kaikkeen kaura sopii, miten uusia kauratuotteita käytetään, miten vanhoja kauratuotteita käytetään entistä monipuolisemmin, mitä terveysvaikutuksia kauralla on ja mitkä ovat kauran ilmastovaikutukset.

Ohessa muutama Kaurakirjasta poimittu ohje kokeiltavaksi, joista juhlavat äyriäisleipäpaistokset kuuluvat kirjoittajan omiin suosikkeihin.

Kaurapesto

1 iso ruukku basilikaa
1 iso ruukku minttua tai viinisuolaheinää
2–4 valkosipulinkynttä
1 ½ –2 dl Fazer Alku Kauraöljyä
1/3 tl suolaa
½ tl rouhittua mustapippuria
1 dl Fazer Alku Korkeakuituista Voimakaurajauhetta
60 g hienoa parmesaanijuustoraastetta (noin 2 dl) tai vastaavaa vegaanista

Revi yrteistä lehdet korkeaan kannuun. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet mukaan. Mittaa Kauraöljy joukkoon. Soseuta tahnaksi sauvasekoittimella tai monitoimikoneella. Sekoita joukkoon mausteet. Lisää lopuksi Fazer AlkuVoimakaurajauhe ja parmesaaniraaste. Sekoita tasaiseksi pestoksi.

Kauraöljyn määrään vaikuttaa yrttien määrä ja kosteus sekä peston toivottu koostumus. Jos pesto on löysää, voit lisätä Voimakaurajauhetta tuomaan paksuutta. Mikäli lopputulos on liian paksu, lisä tarvittaessa kauraöljyä.

Nauti kauraleipien, -sipsien tai –pastan kanssa.

Juhlavat äyriäisleipäpaistokset

LEIPÄ
300 g Vaasan 100 % Kaura, 4 kaurapalaleipää
ÄYRIÄISKASTIKE
1 sipuli
30 g laktoositonta margariinia tai voita
500 g tomaattimurskaa
1 tl suolaa
1 tl sitruunapippuria
250 g äyriäissekoitusta, esim. simpukoita ja katkarapuja (tai sieniä tai kukkakaalia)
150 g valkosipuli- tai katkaraputuorejuustoa tai kauravalmistetta
½ dl tuoretta tillisilppua (tai 1–2 tl kuivattua)
2 dl kermaa tai kauravalmistetta
PINNALLE
50 g juustoraastetta tai vegaanista valmistetta

Valmista äyriäiskastike. Silppua sipuli ja kuullota se rasvassa miedolla lämmöllä, lisää tomaattimurska ja mausteet. Anna kiehahtaa. Lisää lopuksi äyriäiset, tuorejuusto ja kerma. (Mikäli käytät sieniä tai kukkakaalia, laita ne heti alussa pannulle.)

Kuutioi kaurapalaleivät. Leikkaa kaksipuolinen leipäpala molempiin suuntiin neljään osaan, näin saat ison määrän pieniä leipäkuutioita. Yhteen 4 dl:n annosvuokaan tarvitset aina yhden kaurapalaleivän kuutioina.

Laita voideltuihin uuninkestäviin annosvuokiin pohjalle kerros äyriäiskastiketta (n. 1dl per vuoka). Levitä päälle leipäkuutioita, aina 1 kaurapalaleipä kuutioina yhteen vuokaan. Jaa loppu kastike annosten päälle. Ripottele annosten pinnalle juustoraastetta. Kypsennä 225 asteessa uunin toiseksi ylimmällä tasolla 7–10 minuuttia, kunnes paistokset ovat kauniin värisiä. Jos valmistat annokset pikkuvuokiin, laita yhteen pikkuvuokaan aina puolet edellisistä määristä.

Nauti kuumana esimerkiksi juhlavan aterian alkuruokana tai pääruokana.

Punajuuri-kaurapihvit

PUNAJUURI-SUURIMOSEOS
2 pienehköä punajuurta (200 g)
1 pieni punasipuli
2 rkl rypsi- tai kauraöljyä
2 dl Myllärin Kaura Ateria-aines Tomaatti
3–4 dl vettä
½ tl suolaa
½ tl jauhettua mustapippuria
TURVOTETTU KORPPUJAUHO
2 dl kermaviiliä, ranskankermaa tai kauravalmistetta
1 dl (kaura)korppujauhoja
2 rkl tuoretta timjamia tai salviaa hienonnettuna
(2 munaa)
PINNALLE
1 rkl kurpitsansiemeniä tai timjamia hienonnettuna
LISÄKSI
2 dl kermaviiliä tai KauraKeviä
n. 75 g sinihomejuustoa murustettuna tai vegaanista valmistetta

Kuori ja raasta punajuuret niin, että saat 3 dl raastetta. Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna rasva pannulla tai kattilassa ja paahda raasteet siinä. Lisää Kaura Ateria-aines, 3 dl vettä ja mausteet ja anna kiehahtaa. Laita kansi päälle ja kypsennä 15 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää tarvittaessa ½–1 dl vettä. Nesteen tulee imeytyä kokonaan suurimoihin.

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.

Sekoita korppujauhoseoksen aineet keskenään ja anna turvota. Pihvit onnistuvat hyvin ilman munaa, mutta niistä ei tule ihan yhtä kiinteitä kuin munien kanssa.

Sekoita vähän jäähtyneeseen punajuuri-kauraseokseen turvonnut korppujauhoseos. Ota taikinasta lusikalla pieniä pihvejä leivinpaperin päälle uunipellille. Ripottele pinnalle siemeniä tai yrttiä. Paista pihvejä uuninkeskitasolla 10–20 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin värisiä. Pihvien koko ja koostumus vaikuttavat paistoaikaan.

Pihvien lisäkkeeksi sopii hyvin sinihomejuustolla maustettu kermaviili tai vegaanisista valmisteista tehty kastike sekä perunamuusi ja/tai raikas salaatti.

Kirjan tiedot

Arja Elina Laine
Kaurakirja
Kustantaja Readme.fi
Julkaistu tammikuussa 2020
Sivumäärä 288
Hinta 38,00 €
ISBN 789523219687
Sidosasu Kovakantinen

Jutun tekijä on ruokatoimittaja, kotitalousopettaja Sirkka Hirvonen.


Aiheet: , , , , ,

Kirjoita kommentti