Umami muualla Facebook

Julkaistu 5. 9. 2019 Teksti Sirkka Hirvonen, kuvat Sirkka Hirvonen Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Leivo herkkuja syksyn omenasadosta

Syksyn omenasato on ennätyksellisen runsas ja omenia riittää nyt sekä leivontaan että säilöttäviksi. Itselläni ei ole omenapuita, mutta naapurustossa niitä on sitäkin runsaammin. Ilahduin, kun yksi naapuri oli nostanut omenilla täytetyn astian tien viereen ja kirjoittanut lappuun, että omenia saa ottaa. Niin tein ja leivoin noista naapurin lahjoittamista omenista oheisen kaura-omenapiirakan.






Kaura-omenapiirakka

noin 12 palaa

Pohja

125 g voita
1 ½ dl sokeria
2 munaa
1 dl maitoa
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa

Päälle

300 g (5–6 dl) pieniä omenakuutioita
1 rkl kanelia

Kuorrutus

50 g voita
1 dl sokeria
2 dl kaurahiutaleita

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Lisää maito sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita kaikki aineet tasaiseksi taikinaksi. Peitä pyöreän (halkaisija noin 24 cm) tai suorakaiteen muotoisen (28×17 cm) irtoreunavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele vuoan reunat. Levitä taikina vuokaan.
Kuori ja halkaise omenat. Poista niistä kanta sekä siemenkota ja leikkaa omenanpuolikkaat pieniksi kuutioiksi. Levitä kuutiot taikinan päälle ja ripottele mausteeksi kanelia.
Sekoita keskenään pehmeä voi, sokeri ja kaurahiutaleet murumaiseksi seokseksi. Ripottele seos omenakuutioiden päälle.
Paista 200 asteen uuninlämmössä noin 35 minuuttia. Anna vähän jäähtyä, irrota vuoan reunat ja leikkaa piirakka annospaloiksi tarjolle.

Sirkka Hirvonen on koulutukseltaan kotitalousopettaja, joka aloitti uransa toimimalla Keskon koekeittiössä ja elintarvikeryhmän markkinoinnissa yli 10 vuotta. Sen jälkeen hän jatkoi freelancer-ruokatoimittajana Suomen suurimmassa aikakauslehdessä Seurassa ja myöhemmin myös Vivassa. Hän on avustanut monia muitakin lehtiä ja kääntänyt ja/tai kirjoittanut yli sata keittokirjaa. Näiden joukossa on useita painonhallintaan keskittyviä kirjoja, kuten yhdessä Patrik Borgin kanssa kirjoitettu Syö hyvin ja laihdu -teos sekä kymmeniä Painonvartijoille kirjoitettuja kirjoja. Sirkan sydäntä lähellä ovat terveyttä edistävät elämäntavat ja ruokailutottumukset sekä maukas ja monipuolinen, mieluiten Suomen luonnon upeista antimista valmistettu ruoka.
Kuva: Seppo Saarentola


Aiheet: , , , , , ,

Kirjoita kommentti