Umami muualla Facebook

Julkaistu 27. 6. 2019 Teksti Sirkka Hirvonen, kuvat Sirkka Hirvonen Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Makoisia muikkuja

Vietämme paljon aikaa Pohjois-Karjalassa puhtaiden vesien äärellä. Kiteen Pyhäjärvestä kalastetut muikut ovat lähiruokaa parhaimmillaan. Kesällä syömme niitä vastapyydettyinä ja pakastamme ja säilömme pyyntituoreita kaloja talven varalle.

Muikut kannattaa pakastaa veteen, jolloin ne säilyvät pitempään raikkaina ja makuaan muuttamatta. Sulatettuja pakastemuikkuja voi käyttää tuoreiden kalojen tapaan. Pitempään pakastimessa olleet muikut ovat parhaimmillaan, kun ne höystää eri tavoin ja hauduttaa uunissa. Niistä syntyy myös muhevaa laatikkoa tai kalakukkoa.

Talven varalle teemme muikuista myös säilykkeitä. Tomaattikastikkeeseen säilötyt muikut ovat mainiota särvintä leivän päällä, mutta niitä voi syödä myös perunoiden ja salaatin kanssa tai käyttää vaikkapa pizzaan.

Muikkujen säilömiseen tarvitaan tölkkejä, sulkemislaite sekä painekeitin, jossa muikut kypsennetään.

Muikku1

1. Muikut leikataan terävällä veitsellä saman mittaisiksi paloiksi. 2. Tölkkiin lisätään ensin lisäaineetonta ketsuppia sen verran, että tölkin pohja peittyy.  3. Kalapalat ladotaan tölkkeihin vieri viereen mahdollisimman tiiviisti.  Jokaiseen tölkkiin lisätään mittalusikallinen suolaa ja öljyä. Lopuksi tölkki täytetään raikkaalla vedellä ja tölkit suljetaan automaattisulkimella.

Tasamittaisista paloista siisti lopputulos

Moni säilöö kalapalat sikin sokin tölkkeihin, mutta lopputulos on siistimpi ja käytännöllisempi, kun paloitellut muikut ladotaan tölkkeihin pystyasennossa vieri viereen. Parhaiten se onnistuu, kun kalapalat ovat saman pituisia. Olemme rakentaneet paloittelemista varten telineen, jossa on veitsen mentävä rako. Muikut asetetaan telineeseen tarkasti päätyä ja takaseinää vasten ja leikataan terävällä veitsellä saman mittaisiksi paloiksi. Pyrstöpala saattaa jäädä muita lyhyemmäksi, mutta se ei haittaa, sillä näillä pikkupaloilla voi lopuksi täyttää isompien palojen väliin jääneet kolot.

Tölkin pohjalle pursotetaan ketsuppia sen verran, että tölkin pohja peittyy. Aluksi keitimme tomaattikastikkeen alusta alkaen itse, mutta helpommalla pääsee, kun käyttää ketsuppia. Lopputulos on ihan yhtä hyvä, ellei jopa parempi.

Kalapalat ladotaan tiiviisti ketsupin päälle, minkä jälkeen lisätään noin teelusikallinen suolaa ja ruokalusikallinen öljyä. Lopuksi tölkit täytetään raikkaalla lähdevedellä, jota saamme omasta kaivosta.

Muikku

5. Tölkit ladotaan painekeittimeen, jonka pohjalla on vettä. Muikkuja kypsennetään painekeittimessä kaasuliekillä pari tuntia, minkä jälkeen keittimen ja tölkkien pitää jäähtyä hyvin. Jäähtyminen vie useita tunteja ennen kuin keittimen voi turvallisesti avata. 6. Säilötyt muikut ovat makoisaa särvintä.

Tölkit suljetaan automaattisulkimella ja ladotaan painekeittimeen, jonka pohjalla on vettä. Keitin kuumennetaan kaasuliekillä ja muikkuja kypsennetään noin puolitoista tuntia. Sen jälkeen keitin ja tölkit saavat jäähtyä useita tunteja ennen kuin keittimen voi turvallisesti avata. Tölkit puhdistetaan heti keittimestä ottamisen jälkeen. Jäähdyttyään ne voi säilyttää huoneenlämmössä.

Tomaattimuikkujen lisäksi säilömme joskus savustettuja muikkuja öljyyn tai öljyn ja veden seokseen. Tomaattikastiketta olemme kokeilleet maustaa eri tavoin, esimerkiksi chilillä. Kaikki kokeilut ovat onnistuneet ja säilötyt muikut ovat tehneet hyvin kauppansa.


Aiheet: , , , ,

Kirjoita kommentti