Umami muualla Facebook

Julkaistu 13. 6. 2019 Teksti Sirkka Hirvonen, kuvat Sirkka Hirvonen Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Meheviä piiraita viikonloppuun ja kesävieraille

Mehevä suolainen piiras maistuu niin viikonloppuna vaikka saunan jälkeen iltapalaksi kuin vieraille kahvipöydän suolapalana. Näistä kolmesta ohjeesta löydät varmasti mieleisesi, vaihoehtoina on kaksi kasvispiirasta ja klassinen kinkku-juustopiiras. Makoisat ohjeet ovat ruokatoimittaja Sirkka Hirvosen keittiöstä.










Tomaatti-kesäkurpitsapiiras

10 annosta

Pohja

2 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
125 g voita tai margariinia
½ tl suolaa
¾ dl kylmää vettä

Täyte

1 keskikokoinen kesäkurpitsa
2 varrellista sipulia tai ½ purjosipulia
tilkka öljyä
(150 g fetajuustoa)
2 dl juustoraastetta
2 munaa
2 dl ruokakermaa tai kermamaitoa
3 tomaattia
kuivattua basilikaa
rouhittua mustapippuria

Sekoita vehnä- ja ruisjauhot huoneenlämpöisen rasvan joukkoon käsin nyppimällä. Lisää suola ja kylmä vesi. Sekoita taikina tasaiseksi, mutta vältä turhaa vaivaamista.
Kauli tai taputtele taikina piirasvuokaan niin, että se peittää vuoan pohjan ja reunat. Pistele pohja haarukalla ja painele kaksinkertainen folio reunojen tueksi niin, etteivät reunat pääse valumaan alas. Paista pohjaa 225 asteen uuninlämmössä noin 10 minuuttia
Huuhdo ja hienonna varrelliset sipulit tai purjosipuli. Huuhdo, halkaise ja viipaloi tai kuutioi kesäkurpitsa. Kuullota sipuleita tai purjosipulia sekä kesäkurpitsaa hetki pannussa öljytilkassa, että ne hieman pehmenevät.
Levitä kuullotetut ainekset esipaistetun pohjataikinan päälle vuokaan. Murustele päälle fetajuusto, jos käytät sitä. Levitä sen päälle juustoraaste. Sekoita keskenään munat ja ruokakerma tai kermamaito ja kaada seos muiden täyteaineiden päälle vuokaan.
Leikkaa tomaatit viipaleiksi ja levitä tomaattiviipaleet muiden täyteaineiden päälle. Mausta kuivatulla basilikalla ja rouhitulla mustapippurilla.
Paista piirasta 175 asteen uuninlämmössä noin puoli tuntia tai kunnes täyte on keskeltäkin hyytynyt.

Vuohenputkipiiras
Tee muuten, kuten edellä, mutta käytä kesäkurpitsan sijaan noin puoli litraa huuhdottua vuohenputkea ja lisää se sipulin joukkoon kuullottumaan.

Kasvispiiras

noin 12 annosta

Pohja

150 g voita
2 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl ruisjauhoja
ripaus suolaa
½ dl kylmää vettä

Täyte

2 keitettyä perunaa
½ –1 punaista paprikaa
1 (noin 250 g) pieni kesäkurpitsa
¼ ruukkua basilikaa
1 tl yrtti- tai muuta maustesuolaa
1 dl parmesaani- tai muuta juustoraastetta
2 ½ dl maustettua ruokakermaa (kolme juustoa)
2 munaa

Nypi pehmeä rasva, jauhot ja suola sekaisin. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Kauli tai taputtele taikina piirasvuoan pohjaan ja reunoille. Voit panna vuoan jääkaappiin ainakin siksi aikaa, kun valmistelet täytteen.
Kuori ja viipaloi perunat. Poista paprikasta siemenet ja kanta. Leikkaa paprika pieniksi kuutioiksi. Poista kesäkurpitsasta kanta ja kärki. Leikkaa kesäkurpitsa viipaleiksi. Hienonna basilika.
Levitä perunaviipaleet pohjataikinan päälle vuokaan. Mausta perunaviipaleet suolalla ja ripottele päälle hienonnettu basilika sekä juustoraaste. Lisää paprikakuutiot ja kesäkurpitsaviipaleet.
Sekoita ruokakerma ja munat keskenään. Valuta seos muiden täyteaineiden päälle.
Paista piirasta 175 asteen lämmössä noin 45 minuuttia, kunnes täyte on keskeltäkin hyytynyt. Anna vähän jäähtyä ja ripottele pinnalle tuoretta basilikaa.

Kinkku-juustopiiras

10 annosta

Pohja

3 dl vehnäjauhoja
125 g voita tai margariinia
½ tl suolaa
¾ dl kylmää vettä

Täyte

pieni pala purjosipulia
tilkka öljyä
½ dl hienonnettua persiljaa
200 g palvikinkkua kuutioita tai suikaleina
150 g emmentaljuustoa kuutioina tai raasteena
3 munaa
3 dl ruokakermaa tai kermamaitoa
ripaus suolaa ja rouhittua musta- tai valkopippuria

Sekoita vehnäjauhot huoneenlämpöisen rasvan joukkoon käsin nyppimällä. Lisää suola ja kylmä vesi. Sekoita taikina tasaiseksi, mutta vältä turhaa vaivaamista.
Kauli tai taputtele taikina piirasvuokaan niin, että se peittää vuoan pohjan ja reunat. Pistele pohja haarukalla ja painele kaksinkertainen folio reunojen tueksi niin, etteivät reunat pääse valumaan alas. Paista pohjaa 225 asteen uuninlämmössä noin 10 minuuttia
Huuhdo ja hienonna purjosipuli. Kuullota sitä hetki pannussa öljytilkassa.
Sekoita keskenään purjosipuli, hienonnettu persilja, palvikinkkukuutiot tai -suikaleet ja juustokuutiot tai -raaste. Levitä keskenään sekoitetut ainekset esipaistetun pohjataikinan päälle vuokaan.
Sekoita keskenään munat ja ruokakerma tai kermamaito. Mausta seos suolalla sekä pippurilla ja kaada muiden täyteaineiden päälle vuokaan.
Paista piirasta 175 asteen uuninlämmössä noin puoli tuntia tai kunnes täyte on keskeltäkin hyytynyt.

 

Pssst! Jos taikinan esipaistaminen piiraisiin tuntuu liian hankalalta, sen vaiheen voi jättää pois. Paista piiraita 175 asteen uuninlämmössä noin 45 minuuttia, jossa ajassa sekä pohja että täyte ehtivät kypsyä.

Teksti ja kuvat ruokatoimittaja Sirkka Hirvonen.


Aiheet: , , , , ,

Kirjoita kommentti