Umami muualla Facebook

Julkaistu 16. 3. 2020 Teksti Sirkka Hirvonen, kuvat Jukka Mykkänen Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Painontaito-verkkovalmennuksella eroon ylipainosta

Painontaito-verkkovalmennus antaa eväät pysyvään painonhallintaan. Uuden 7.4.2020 starttaavan painonTAITO©verkkokurssin laatija Riitta Rantanen on Suomen tunnetuin painonhallinnan ammattilainen, jolla on 40 vuoden omakohtainen kokemus ja 26 vuoden työura Painonvartijoissa. Hän on ryhmissään auttanut yli 80 000 ihmistä pääsemään eroon liikakiloistaan ja hallitsemaan painoaan pysyvästi.

Riitta Rantanen on painonhallinnan huippuammattilainen

Riitta Rantanen kertoo, että hänen painonhallinnan parissa tekemänsä pitkä työura ja siitä saatu laaja näkemys sekä lisäksi omakohtainen kokemus ja taiteilu painon kanssa ovat synnyttäneet selkeän vision siitä, mitkä ylipainoisen ihmisen todelliset arkeen ja juhlaan liittyvät tarpeet ja haasteet ovat. Hän tietää, mikä toimii ja mikä auttaa vain hetken, mikä motivoi ja saa toimimaan pitkäjänteisesti.

7 viikkoa eli 49 vuorokautta kestävän verkkokurssi

Riitta Rantanen on suunnitellut kaikkien pysyvään painonhallintaan pyrkivien avuksi 7 viikkoa eli 49 vuorokautta kestävän verkkokurssin, jonka peruskivet ovat ravinto, asenne, liikunta, vertaistuki ja huumori.

Ravinto on Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan suositusten mukaisesti runsas, ravitseva, monipuolinen, värikäs ja houkutteleva. Sen tavoitteena on pysyvyys.

Asenne on yhtä tärkeä kuin ravinto. Sen kulmakiviä ovat muutoshalukkuus ja -valmius, myönteisyys, innostuminen, kompastumiset hyväksyvä ja niistä oppia ottava.

Saat vertaistukea omassa Facebook-ryhmässä

Liikunta lisääntyy yleensä itsestään laihtumisen myötä. Liikunnan ilo ja askeleiden lisääminen motivoivat jatkamaan. Vertaistuki on korvaamaton apu. Valmennuskurssilaisilla on facebookissa oma suljettu ryhmä, jossa jaetaan ideoita ja tietoja ja vaihdetaan kokemuksia. Huumori tasoittaa kuoppia, ylläpitää oikeaa asennetta ja auttaa selviämään haasteista.

Et joudu nälkäkurssille

Alkuun pääsee helposti. Valmennus opettaa syömään hyvin ja jopa enemmän kuin ennen – viisi kertaa päivässä. Havainnolliset lautasmallit paljastavat kevyen ja raskaan ruoan ulkoiset tunnusmerkit. Verkkokurssi esittelee kahden viikon ateria- ja välipalamallit erilaisille päiville: kiire, juhla, herkku, kotiruoka, matka, buffet ja normipäivä.

Saat herkullisia, terveellisiä ruokaohjeita painonhallintaasi

Valmennus lisää tietoa asteittain ja antaa mahdollisuuden valita kahdesta tasosta itselleen sopivimman vaihtoehdon. Helppo taso antaa 2 x koko viikon ateriamallit, viralliset lautasmallit sekä selostetut ja kirjoitetut ohjeet ja esimerkit. Mukana on 22 testattua ja kevyttä ruoanvalmistusohjetta, joista suurin osa on kotitalousopettaja, ruokatoimittaja Sirkka Hirvosen laatimia. Mukana on arki- ja juhlaruokia sekä jälkiruokia ja leivonnaisia.

Tarkempaa tietoa haluavat voivat perehtyä ruoka-aineryhmiin, tarkkoihin mittoihin ja grammoihin sekä annoskokoihin omia aterioita varten.

Kurssin juontaa Hanna Sumari

Valmennuksen tavoitteena on ohjata asiakkaat unohtamaan laihduttaminen ja aloittamaan sen sijaan pysyvään painonhallintaan tähtäävä elämäntapa. Kurssin juontajana toimii sympaattinen ja mukaansa tempaava Hanna Sumari. Kurssi sisältää sellaisia kokemuksen mukanaan tuomia käytännön havaintoja ja oivalluksia, joita ei löydy kirjoista.

Kurssi maksaa vain alle 4 euroa päivässä

7 viikkoa kestävän kurssin hinta on 187 euroa (alle neljä euroa/päivä). Valmennettava saa joka päivä valmennusvideon à 6–8 minuuttia, yhteensä 49 videota.

Lisätietoa
Riitta Rantanen, painonTAITO
Puh. 0400 811920
riitta@painontaito.fi
www.painontaito.fi
facebook: painontaito.fi

Ohessa muutama esimerkki ruoista, joita olen laatinut painonTAITO verkkovalmennuksen tueksi. Olen aikanaan työskennellyt yhdessä Riitta Rantasen kanssa ja tehnyt tuolloin useita kymmeniä kirjoja ja muita julkaisuja Painonvartijoille. Kevyet, maukkaat ja monipuoliset ruoat ovat olleet lähellä sydäntäni koko pitkän ruokatoimittajaurani ajan.

Broileri-kasviskeitto
4 annosta

1–2 porkkanaa
4 lehtisellerinvartta
10 cm:n pala purjosipulia
1 pieni kukkakaali
1 punainen paprika
1 ½ l kana- tai kasvislientä kuutioista tai fondista
250 g broilerin rintafileetä
rouhittua mustapippuria
hienonnettua tuoretta persiljaa ja basilikaa

Kuori ja suikaloi porkkanat. Huuhdo ja suikaloi lehtisellerinvarret. Halkaise, huuhdo ja suikaloi purjosipuli. Huuhdo kukkakaali ja jaa se pieniksi kukinnoiksi. Huuhdo ja halkaise paprika. Poista siitä kanta sekä siemenet ja leikkaa paprikanpuolikkaat suikaleiksi.
Kuumenna kana- tai kasvisliemi kiehuvaksi. Lisää kaikki kasvikset ja keitä niitä noin viisi minuuttia.
Leikkaa sillä aikaa broilerin rintafilee ohuiksi suikaleiksi. Paahda ne kuumassa paistinpannussa ilman rasvaa kauniin ruskeiksi. Mausta broilerisuikaleet maun mukaan mustapippurilla ja lisää ne muiden aineiden joukkoon kattilaan. Jatka keittämistä noin viisi minuuttia.
Tarkista keiton maku ja lisää mausteita tarpeen mukaan. Höystä valmis keitto hienonnetulla persiljalla ja basilikalla.

VIHJE
Voit käyttää keittoon lehtisellerin ja kukkakaalin sijaan yhden suuren tai kaksi pientä kesäkurpitsaa raasteena, joka tekee keitosta mukavan sakean. Voit maustaa keiton maun mukaan curryjauheella tai -tahnalla.

Kukkakaali-jauhelihavuoka
4 annosta

400 g kukkakaalia
2 sipulia
2–3 valkosipulinkynttä
250 g vähärasvaista naudan paistijauhelihaa
½ dl tomaattipyreetä
1 dl hienonnettua tuoretta timjamia ja oreganoa tai 2 tl kumpaakin kuivattua yrttiä
suolaa ja rouhittua mustapippuria
500 g tomaattimurskaa
1 dl kasvislientä kuutiosta tai fondista
1 ½ dl kevytjuustoa raastettuna (rasvaa alle 10 g/100 g) esim. Valio Polar Kevyen Kevyt 5 %

Leikkaa kukkakaali viipaleiksi. Kuori ja hienonna sipulit sekä valkosipulinkynnet.
Lisää jauheliha pienissä erissä pinnoitettuun paistinpannuun ja ruskista se silloin tällöin sekoittaen. Lisää sipulit sekä valkosipulinkynnet ja jatka paistamista, kunnes ne ovat kuullottuneet. Lisää tomaattipyree ja tuoreet tai kuvatut yrtit. Mausta seos maun mukaan suolalla ja mustapippurilla. Lisää tomaattimurska sekä kasvisliemi ja hauduta aineksia noin viisi minuuttia. Lisää tarvittaessa nestettä, jos seos tuntuu kuivuvan liikaa.
Levitä kukkakaaliviipaleet ja jauhelihaseos kerroksittain uunivuokaan. Kypsennä 200 asteen uuninlämmössä noin puoli tuntia.
Ripottele juustoraaste ruoan pinnalle ja jatka paistamista noin 15 minuuttia.

Purjo-kesäkurpitsapiirakka
8 kunnon annosta

POHJA
1 ¼ dl kädenlämpöistä vettä
¼ pala hiivaa
ripaus suolaa
1 rkl kuivattua oreganoa
1 rkl (3 tl) rypsiöljyä
2 ½ dl/160 g vehnäjauhoja
½ dl vehnäleseitä
TÄYTE
1 kesäkurpitsa
½ purjosipulia
1 tl rypsiöljyä
ripaus suolaa ja rouhittua mustapippuria
½ dl hienonnettua tuoretta basilikaa ja oreganoa tai 1 rkl kuvattuja yrttejä
1 ½ dl/60 g kevytjuustoa raastettuna tai suikaleina (rasvaa alle 20 g/100g) esim. Arla Ketterä Kermajuusto 17 %
1 ½ dl kasvislientä kuutioista tai fondista
2 kananmunaa

Tee ensin pohjataikina. Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva, mausteet ja kasviöljy. Alusta vehnäjauhot sekä vehnäleseet joukkoon ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä kooltaan kaksinkertaiseksi eli noin puoli tuntia.
Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa siitä ilmakuplat pois. Taputtele tai kauli taikina pyöreäksi levyksi ja nosta se piirasvuokaan (halkaisija noin 24 cm) niin, että taikina peittää vuoan pohjan ja reunat.
Huuhdo ja suikaloi kesäkurpitsa. Halkaise, huuhdo ja suikaloi purjosipuli. Kuumenna rypsiöljy pinnoitetussa paistinpannussa. Lisää kesäkurpitsa- sekä purjosipulisuikaleet ja kuullota niitä silloin tällöin sekoittaen noin viisi minuuttia. Mausta maun mukaan suolalla ja mustapippurilla sekä tuoreilla tai kuivatuilla yrteillä. Sekoita juustoraaste kesäkurpitsa- ja purjosipulisuikaleiden joukkoon.
Kumoa maustettu kesäkurpitsa-purjosipuliseos taikinan päälle vuokaan. Sekoita keskenään kasvisliemi sekä kananmunat ja kaada seos muiden aineiden päälle.
Kypsennä piirasta 175 asteen uuninlämmössä 40–45 minuuttia, kunnes pohja on kypsä ja täyte keskeltäkin hyytynyt.

Mustikkapiirakka
8 kunnon annosta

POHJA
1 ¼ dl rasvatonta maitoa
¼ pala hiivaa
ripaus suolaa
2 tl jauhettua kardemummaa
½ dl sokeria tai makeutusjauhetta
1 rkl (3 tl) rypsiöljyä
2 rkl vehnäleseitä
2 ½ dl/160 g dl vehnäjauhoja
TÄYTE
3 dl tuoreita metsä- tai pensasmustikoita tai pakastemustikoita
1 rkl perunajauhoja
250 g rasvatonta maitorahkaa tai jogurttia (max 3 % rasvaa)
½ dl sokeria tai makeutusjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 kananmuna

Tee ensin pohjataikina. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva joukkoon. Lisää ripaus suolaa, kardemumma, sokeri tai makeutusjauhe, öljy ja vehnäleseet. Alusta jauhot taikinaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä kooltaan kaksinkertaiseksi.
Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja painele siitä ilmakuplat pois. Taputtele tai kauli taikina pyöreäksi levyksi ja nosta se piirasvuokaan (halkaisija noin 24 cm) niin, että se peittää vuoan pohjan ja reunat.
Sekoita mustikoiden joukkoon perunajauhot ja kumoa mustikat pohjataikinan päälle vuokaan.
Sekoita maitorahkan tai jogurtin joukkoon sokeri tai makeutusjauhe, vaniljasokeri ja muna. Levitä seos mustikoiden päälle.
Paista 175 asteen uuninlämmössä 35–40 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä ja täyte keskeltäkin hyytynyt.

VIHJE
Voit paistaa piirakan myös pienissä annosvuoissa.


Aiheet: , , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti