Umami muualla Facebook

Julkaistu 5. 6. 2018 Teksti Sirkka Hirvonen, kuvat Sirkka Hirvonen Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Pikaruokaa Saimaan Tuore annoskirjolohesta

Saimaan Tuore on uudella ekologisella tavalla kasvatettu kirjolohi. Kalat uivat altaassa vastavirtaan, kuten joessa. Kotimaisessa kirjolohessa on runsaasti hyvää tekeviä rasvahappoja, se on korkealaatuista, hyvän makuista ja taatusti tuoretta.

Saimaan Tuore kirjolohifileet myydään annoskokoisina, jolloin niiden rakenne on kiinteämpi kuin isoissa kaloissa. Annoskokoiset fileet sopivat mainiosti yhden ja kahden hengen talouksiin, ja pienistä fileistä ruoka valmistuu muutamassa minuutissa.

 

 

 

Kirjolohisalaatti

1 annos
1 Saimaan Tuore -kirjolohifilee (170 g)
suolaa
öljyä

Salaatti

1 avokado
1/2 fenkolia
1/2 puna- tai keltasipulia tai pari varrellista sipulia
1 pss jääsalaattia
10 kirsikkatomaattia

Kastike

1/2 sitruunan mehu
1 tl sokeria
1 tl dijoninsinappia
3 rkl rypsiöljyä
rouhittua mustapippuria

Halkaise avokado. Poista siitä kivi ja kuoret. Leikkaa avokadonpuolikkaat viipaleiksi tai kuutioiksi. Huuhdo ja suikaloi fenkoli. Kuori, halkaise ja suikaloi puna- tai keltasipuli. Leikkaa varrelliset sipulit renkaiksi. Huuhdo ja revi jääsalaatti. Huuhdo ja halkaise kirsikkatomaatit. Levitä kaikki salaattiaineet tarjoiluastiaan.
Sekoita keskenään kaikki kastikeaineet ja valuta kastike salaatin joukkoon.
Leikkaa kirjolohifilee kolmeen tai neljään osaan. Sipaise tavalliseen paistinpannuun tai parilapannuun öljyä. Mausta kirjolohipalat suolalla ja lisää pannuun. Paista tai pariloi paloja noin puoli minuuttia molemmilta puolilta. Nosta palat salaatin päälle.

Uunikirjolohi, uunijuurekset ja kaaliraaste

2 annosta

1 Saimaan Tuore -tuplakirjolohifilee
1/4 dl teriyakikastiketta
1 rkl seesaminsiemeniä

Uunijuurekset

1 bataatti
2 palsternakkaa
oliiviöljyä
suolaa
hienonnettua timjamia

Kaaliraaste

250 g varhaiskaalia
1/2 kurkkua
1 tl suolaa
1 limetin tai ½ sitruunan mehu
1 rkl inkivääritahnaa (Santa Maria) tai raastettua inkivääriä
1 dl hienonnettua tuoretta korianteria, lehtipersiljaa tai tilliä

Huuhdo ja lohko bataatti sekä palsternakat kuorineen. Pyörittele lohkot oliiviöljyssä ja mausta ne suolalla sekä hienonnetulla timjamilla. Kypsennä 220 asteen uuninlämmössä noin 20 minuuttia.
Avaa tuplakirjolohifilee ja voitele se teriyakikastikkeella. Ripottele pinnalle seesaminsiemenet. Paista 220 asteen uuninlämmössä 10–15 minuuttia.
Huuhdo ja suikaloi kaali vihannesleikkurilla tai terävällä veitsellä. Raasta kurkku raastimen karkeimmalla terällä. Sekoita kaalisuikaleet sekä kurkkuraaste ja ripottele joukkoon suolaa. Anna seistä hetki ja kumoa siivilään. Huuhtaise ja puristele neste pois.
Kumoa kaali ja kurkku kulhoon. Lisää limetti- tai sitruunamehu, inkivääri ja hienonnettu korianteri, lehtipersilja tai tilli.
Nosta uunijuurekset ja kirjolohi tarjolle. Tarjoa kaaliraasteen kanssa.

Pssst! Edellä olevat ohjeet on mukailtu Jyrki Sukulan Saimaan Tuore -kirjolohiohjeista. Lisää Jyrki Sukulan ohjeita sekä tietoa Saimaan Tuore -kirjolohesta on osoitteessa www.saimaantuore.fi

Teksti ja kuvat Sirkka Hirvonen.

Sirkka Hirvonen on koulutukseltaan kotitalousopettaja, joka aloitti uransa toimimalla Keskon koekeittiössä ja elintarvikeryhmän markkinoinnissa yli 10 vuotta. Sen jälkeen hän jatkoi freelancer-ruokatoimittajana Suomen suurimmassa aikakauslehdessä Seurassa ja myöhemmin myös Vivassa. Hän on avustanut monia muitakin lehtiä ja kääntänyt ja/tai kirjoittanut yli sata keittokirjaa. Näiden joukossa on useita painonhallintaan keskittyviä kirjoja, kuten yhdessä Patrik Borgin kanssa kirjoitettu Syö hyvin ja laihdu -teos sekä kymmeniä Painonvartijoille kirjoitettuja kirjoja. Sirkan sydäntä lähellä ovat terveyttä edistävät elämäntavat ja ruokailutottumukset sekä maukas ja monipuolinen, mieluiten Suomen luonnon upeista antimista valmistettu ruoka.
Kuva: Seppo Saarentola


Aiheet: , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti